Słoiki/słoje
Słoik TO-210 bez wieczka fi66
Tradycyjny i uniwersalny słoik o pojemności 210ml, zachwycił mnie swoją pojemnością
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-235 bez wieczka fi82
Potrzebujesz słoika nie tylko na przetwory, ale na przykład na domowe kosmetyki? Jeśli tak, to ten słoik będzie doskonały.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-315 bez wieczka FI66
Marzy Ci się smak dżemu Twojej babci? Jeśli tak, to do zrobienia takiego przetworu potrzebujesz trochę wolnego czasu oraz słoików.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-330 bez wieczka FI82
Sezon na przetwory trwa tak naprawdę cały rok. W każdym miesiącu możesz wybrać produkty z których zrobisz swoje weki, więc nie ma na co czekać!
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-373 bez wieczka fi82
Potrzebujesz słoika na domowy smalec? Jeśli tak, to ten słoik będzie do tego doskonały, jego proste ścianki umożliwiają w bardzo wygodny sposób wyjęcie produktu ze środka.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-40 bez wieczka fi43
Szklany, malutki bardzo subtelny słoik, ucieszy nasze oko, szczególnie jeśli będzie zawierał na przykład domową konfiturę.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-4000 bez wieczka
Duży słoik, o tradycyjnym kształcie posłuży Ci do przechowywania większej ilości produktów
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-500 bez wieczka FI82
Słoik na zamknięcie typu twist daje nam pewność, że nasze przetwory będą szczelnie zamknięte. Dzięki takiemu zamknięciu Twoje produkty zachowają swoją świeżość i pyszny smak na długo.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-540 bez wieczka FI82
Wysoki słoik na zamknięcie typu twist idealny na miód, marynaty i domowe konfitury.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-815 bez wieczka FI82
Tradycyjny słoik o pojemności 815ml sprawdzi się do przygotowania domowych przetworów takich jak: konfitury, dżemy, pikle oraz przetwory mięsne.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik TO-900 bez wieczka FI82
Potrzebujesz słoika idealnego na miód? Słoik TO-900 będzie nadawałam się do tego najlepiej, mieści się w nim 1kg miodu.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik Z TO-2650 bez wieczka
Klasyczny słoik na przetwory znajdzie z pewnością znajdzie zastosowanie w Twojej kuchni. Jego pojemność pozwoli przygotować większą ilość przetworów.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik z zamknięciem hermetycznym KWADRAT 0,5l
Słoik typu weck doda charakteru każdej kuchni. Możesz przechowywać w nim przyprawy, które potem pięknie prezentują się na blacie w kuchni.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik z zamknięciem hermetycznym KWADRAT 0,8l
Słoik typu weck doda charakteru każdej kuchni. Możesz przechowywać w nim przyprawy, które potem pięknie prezentują się na blacie w kuchni.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Słoik z zamknięciem hermetycznym KWADRAT 0,95l
Słoik świetnie nadaje się do przechowywania różnych produktów, na przykład cukierków, ciasteczek i innych.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Słoiki na przetwory w Sklepie Domowa Spiżarnia
Słoiki na przetwory są potrzebne w domowej spiżarni. To właśnie w nich przechowujemy domowej roboty dżemy, ogórki kiszone czy owoce i warzywa marynowane w occie. Szklane słoiki pozwalają nam na bezpieczne przechowywanie domowych wyrobów. Dobrze zawekowane przetwory nie popsują się i możemy cieszyć się pysznym smakiem przetworów także poza sezonem. W sklepie znajdziesz: słoiki z nakrętką, z korkiem, z hermetycznym zamknięciem, duże słoje z kranem oraz szklaną pokrywką.
Słoiki na przetwory, są praktyczne, ekologiczne i dekoracyjne!
Słoiki na przetwory to nie tylko praktyczny i ekologiczny sposób na przechowywania żywności. W naszym sklepie znajdziesz słoiki o wyjątkowym designie. Dbając o takie detale, Twoja domowa spiżarnia może prezentować się doskonale. Wybierz słoiki w Twoim stylu:
- Słoik amfora świetnie sprawdzi się do przechowywania przypraw oraz suszonych owoców.
- Wysoki słoik na zamknięcie typu twist idealny na miód, marynaty i domowe konfitury.
- Prosty słoik doskonale sprawdzi się np. do przechowywania smalcu. Jego proste ścianki umożliwiają w bardzo wygodny sposób wyjęcie produktu ze środka.
- Słoik z zamknięciem hermetycznym typu weck doda charakteru każdej kuchni. Możesz przechowywać w nim przyprawy, które potem pięknie prezentują się na blacie w kuchni.
- Designerski słoik z korkiem idealnie wkomponuje się w klimat każdej kuchni.
- Słoiki z nakrętkami typu twist-off doskonale sprawdzą się do weków.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się słoiki z nakrętką i słomką oraz słoje z kranikiem. Szklane słoiki sprawdzą się do przechowywania przetworów, ale również przypraw czy sypkich produktów. Przechowując bułkę tartą, mąki, makarony, ryż czy kaszę w słoikach ochronimy je przed wilgocią i zalęganiu się robaków. Ozdobne słoiki na przyprawy to doskonały sposób na praktyczny i elegancki dodatek do kuchni. Zapewnią one długotrwałą świeżość produktów spożywczych. Słoiki można wielokrotnie wykorzystywać, łatwo je wyczyścić i wyparzyć — szkło nie przejmuje zapachów! Mają one dużą wytrzymałość na wysoką temperaturę, są niezastąpione przy pasteryzacji.
Słoiki z nakrętką na domowe przetwory
Słoiki z nakrętką doskonale sprawdzają się do domowych weków. Dzięki zamknięciu typu twist będziesz miał pewność, że Twój słoik będzie szczelny, a domowy wyrób w nim zamknięty zachowa swoją świeżość na dłużej. Wekowanie słoików pozwala nam na przechowywanie dżemów i domowych przetworów przez wiele miesięcy. Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.
Przetwory włożone do słoika na gorąco:
- słoik (0,5 l) wymaga 20 minut pasteryzacji;
- słoik (1 l) wymaga 25 minut pasteryzacji.
Przetwory włożone do słoika na zimno:
- słoik (0,5 l) wymaga 25 minut pasteryzacji;
- słoik (1 l) wymaga 30 minut pasteryzacji.
Małe i duże słoiki na przetwory — sklep Domowa Spiżarnia
W zależności od naszych potrzeb możemy zdecydować się na odpowiednią wielkość słoików na domowe wyroby. Szczelnie zamknięte przetwory mogą być bezpiecznie przechowywane w spiżarni przez wiele miesięcy. Dżemy i konfitury najwygodniej przechowuje się w mniejszych słoikach. Natomiast kiszonki i ogórki w dużych słojach.
Małe słoiki na dżemy i konfitury
Małe słoiki na przetwory mają wiele atutów. Nie zajmują wiele miejsca, dlatego bez trudu można je przechowywać w szafce czy w spiżarni. Natomiast po otwarciu bez problemu zmieszczą się w lodówce. Dzięki pasteryzacji możesz w nich przechowywać wszelkie przetwory owocowe takie jak dżemy, konfitury, soki, a także zupki czy dania dla dzieci.
Duże słoje na kiszonki
Każdy, kto uwielbia domowe ogórki kiszone wie, jak ważne jest posiadanie odpowiedniego szkła. Duże słoje z uchwytami są bardzo wygodne i praktyczne. Słoje do kiszenia nie muszą być nudne. W sklepie ze słoikami Domowa Spiżarnia znajdziesz słoje ozdobne, które będą się świetnie prezentować.
Pomysł na prezent — ozdobny słoik z domowymi przetworami
Domowe przetwory to doskonały pomysł na prezent. Pyszne i zdrowe dżemy, soki czy kiszonki z pewnością ucieszą naszych bliskich. Wybierając dekoracyjny słoik na przetwory, ten unikatowy prezent prosta z serca, będzie prezentować się doskonale. Finezyjny kształt szklanego słoika z odpowiednią zakrętką podkreśli wyjątkowość i niepowtarzalność upominku.
Słoiki na przetwory z pokrywką
Słoik na przetwory z pokrywką to chyba najczęściej kojarzony z domowym jedzeniem przedmiot. Przez lata w piwnicach Polaków wypełniały ściany tych przyborów, wypełnionych przetworami. Słój szklany to pojemnik optymalny głównie ze względu na materiał, z którego został wykonany. Szkło znane jest z trwałości oraz przede wszystkim z braku reakcji z zawartością. Nie bez znaczenia jest także uniwersalność tych elementów. Nadają się one bardzo dobrze zarówno na kompoty, jak i kiszonki. A także do szerokiego spektrum innych potraw, które można w nich zamknąć. W tym takich jak te gotowe – czyli gołąbki, fasolka po bretońsku lub pulpety. Można powiedzieć, że w połączeniu z procesem pasteryzacji przedmioty te zmieniły historię żywienia ludzi. Od tej pory można było również bez schładzania przechowywać nawet potrawy mięsne. I choć jest tak do dziś, najbardziej kojarzą się nam one jednak z domowymi kulinariami i takimiż przysmakami. I bardzo dobrze, ponieważ nikogo nie trzeba chyba przekonywać, jak dobrze mogą smakować przygotowane, a potem szczelnie ukryte pod zakrętką domowe delikatesy.
Sklep internetowy z akcesoriami do wyrobu domowego jedzenia
Serwis internetowy Domowa Spiżarnia to miejsce, w którym każdy, kogo interesuje domowy wyrób jedzenia, znajdzie coś dla siebie. A nawet bardzo szeroki wybór przyborów, akcesoriów, przypraw i dodatków. Jesteśmy witryną, która od początku swego istnienia promuje zdrowe odżywianie. To znaczy, że jesteśmy fanami i zachęcamy do jak najczęstszego wyrobu pokarmów we własnym zakresie. Tym, którzy się na to zdecydują, proponujemy między innymi: akcesoria do wyrobu wędlin w domu, do wyrobu chleba, a nawet piwa lub wina. Znaleźć można u nas także maszynki do mięsa, drylownice, sokowniki, garnki kamionkowe, kociołki żeliwne, suszarki oraz słoje właśnie. Oferujemy sporą selekcję przyborów, dzięki którym przygotowanie domowego sera lub przetworów będzie po prostu przyjemną przygodą. W czasach, w których żywność spotykana na sklepowych półkach staje się coraz bardziej przetworzona, a jej pochodzenie niejasne, warto postawić na pokarmy, które sami przygotowaliśmy. Tylko wtedy mamy pewność, że to, co spożywamy, pochodzi z pewnych źródeł i po prostu jest zdrowe.
Jak przygotować słoiki do przetworów?
Aby przygotować domowe przetwory, nie wystarczą tylko słoiki typu odpowiedniego. Także do przechowywania innych produktów, szczególnie produktów spożywczych, należy spełnić pewne warunki. Na wstępie warto sprawdzić, czy nasze naczynia nie mają pęknięć lub wyszczerbień. Później przede wszystkim należy je odpowiednio umyć oraz wyparzyć. Najlepiej włożyć je do piekarnika i potraktować temperaturą stu stopni Celsjusza przez jakieś dwadzieścia pięć minut. Niektórzy używają tylko wrzątku, inni gotują naczynia, jeszcze inni – korzystają z mikrofalówki. Potem niech wystygną do temperatury pokojowej. Dopiero wtedy nadają się one do bezpiecznego przechowywania przetworów. Wbrew pozorom powinniśmy je traktować tak samo, jak inne przybory kuchenne. W kwestii czystości – w szczególności. Nieważne czy służą do przygotowywania domowych przysmaków, czy wypełniamy je przetworami warzywnymi. Dzięki temu nie dopuścimy do rozwoju bakterii oraz zarazków. A także innych mikroelementów, których obecność może zepsuć nasze wysiłki. Każdy element musi być tutaj wolny od brudu. W innym przypadku wcześniej lub później zawartość po prostu się zmarnuje.
Słoik z korkiem, do czego wykorzystać?
Słoik z korkiem to według wielu już nieco staromodny sposób na przechowywanie żywności lub domowych przetworów. Działa on poprzez uszczelnienie powietrza wewnątrz pojemnika. Pozwala to na fermentację produktu spożywczego, a także zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń z zewnątrz. Słój taki stanowi alternatywę dla używania metalu lub plastiku, które to mogą reagować na niektóre pokarmy i zmieniać smak. Istnieje wiele ich typów. Mogą to być zarówno małe słoiczki, jak i nawet litrowe lub więcej modele. Szkło jako materiał jest popularne, ale jeśli źle się z nim obchodzimy lub je upuścimy – może pęknąć. Na szczęście współczesne wersje są praktycznie nietłukące. Korki z kolei nie rdzewieją ani nie korodują jak metalowe pokrywki. Nie zakłócają więc jedzenia ani napojów metalicznym smakiem lub zapachem. Zamknięte w ten sposób szklane pojemniki również nie rdzewieją ani nie korodują z czasem jak niektóre metalowe pokrywki. Chronią ponadto przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, pleśń, bakterie, a także owady.