Bazylia SŁOIK 80g Bazylia SŁOIK 80g
Cena: 6,89 zł
( 1 kg = 86,13 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Czosnek granulowany SŁOIK 300g Czosnek granulowany SŁOIK 300g
Cena: 13,59 zł
( 1 kg = 45,30 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Gorczyca biała ziarnista SŁOIK 300g Gorczyca biała ziarnista SŁOIK 300g
Cena: 11,19 zł
( 1 kg = 37,30 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Liść laurowy SŁOIK 30g Liść laurowy SŁOIK 30g
Cena: 7,39 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Majeranek SŁOIK 50g Majeranek SŁOIK 50g
Cena: 6,79 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Pieprz ziołowy SŁOIK 300g Pieprz ziołowy SŁOIK 300g
Cena: 9,49 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Tymianek SŁOIK 70g Tymianek SŁOIK 70g
Cena: 7,09 zł
zobacz więcej

Przyprawy w słoiczkach, sklep z przyprawami Domowa Spiżarnia 

Przyprawy w słoiczkach, dłużej zachowują aromat i smak. Trudno jest wyobrazić sobie gotowanie bez ziół i przypraw. Wykorzystujemy je nawet do najprostszych potraw. Sól i pieprz znajdziemy w każdym domu, używamy ich nawet do kanapek. Aromatyczne zioła i przyprawy podkreślają smak mięs, sosów i sałatek. Mają wiele prozdrowotnych właściwości, pozytywnie wpływają na proces trawienia i dostarcza wielu mikroelementów. Nic więc dziwnego, że zależy nam, aby zioła i przyprawy, z których korzystamy, zachowały swój intensywny smak i zapach na dłużej.

Wyselekcjonowane zioła i przyprawy w sklepie Domowa Spiżarnia, kupisz w eleganckich słoikach. Są nie tylko praktyczne i ułatwią przechowywanie, ale również mogą stanowić wyjątkowy dodatek. Słoiki na przyprawy udekorują naszą kuchnię.

W sklepie z przyprawami kupisz popularne przyprawy w słoiku, które najczęściej używasz podczas gotowania:

  • Majeranek,
  • Pieprz ziołowy i czarny
  • Oregano i bazylię,
  • Liść laurowy,
  • Ziele angielskie,
  • Paprykę słodką i ostrą,
  • Czosnek granulowany,
  • Gorczycę białą.

Zalety przechowywania przyprawy w słoiczkach

Przede wszystkim przyprawy w słoiczkach zachowują długo aromat. W Domowej Spiżarni zawsze staramy się iść z postępem. Zależy nam również na tym, aby nasz asortyment nie szkodził środowisku naturalnemu. Dlatego właśnie postawiliśmy na przyprawy w słoiczkach. Ale ekologia to nie wszystko. Szkło w żaden sposób nie reaguje z zawartością, co sprawia, że zachowuje ona naturalny smak i zapach. Jest bezwonne. Skutecznie także odcina dostęp powietrza, dzięki czemu pozwala na utrzymanie składu chemicznego zawartości bez utleniania czy wietrzenia. Chyba każdy wie, jakie znaczenie ma ten fakt w przypadku aromatycznych dodatków. Poza tym – takie opakowanie utrudnia, a wręcz uniemożliwia, przedostanie się do środka różnego rodzaju szkodników, jak na przykład mol spożywczy. Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że taki pojemnik można wykorzystać wielokrotnie, oczywiście po umyciu. Nie jest też tajemnicą, że ten materiał nadaje się w stu procentach do recyklingu. To zdecydowanie jedna z najbardziej ekologicznych metod przechowywania.

Sklep z przyprawami kuchennymi zaprasza

Szeroki wybór przypraw powinien się znaleźć w każdej kuchennej szafce. Pieprz czarny grubo mielony, majeranek, tymianek czy ziele angielskie – trudno sobie wyobrazić bez nich właściwie każde danie. Ale żeby nasze aromatyczne ingrediencje długo zachowały świeżość, koniecznie należy trzymać je w odpowiednich pojemnikach. Szkło to materiał, który ostatnimi czasy wraca do łask, powoli wypierając tworzywa sztuczne. Przechowywanie w nim żywności staje się coraz bardziej popularne. Poszczególne opakowania z tego materiału można również łatwo podpisać – ręcznie bądź kupując do nich specjalne etykiety. Dzięki temu można odpowiednio uporządkować wszystkie dodatki na półce. Szczelne zamknięcie sprawi zaś, że nasze dodatki zachowają świeżość przez długi czas. I przez długi czas będziemy mogli cieszyć się ich wybornym aromatem. Ale słoiczki te posiadają także walor estetyczny. Stojąc na półce wypełnione barwną zawartością, z pewnością będą stanowić elegancką ozdobę. Pieprz ziołowy, papryka ostra lub oregano będą się prezentować bardzo elegancko. Po zużyciu zawartości można je umyć i bez problemu użyć ich ponownie.

Przyprawy w słoiczkach długo zachowują aromat i smak

Odpowiedni dobór ziół i przypraw z całego świata, zmienia nasze potrawy nie do poznania. Warto zaopatrzyć się w paletę najpopularniejszych przypraw, które będziemy mogli dodawać do dań w różnych konfiguracjach i proporcjach. Aromat i smak gotowanych przez nas potraw ma ogromne znaczenie. Jedzenie to jedna z największych przyjemności.

Jak przechowywać przyprawy i zioła

Warto więc zadbać o sposób przechowywania naszych ulubionych ziół i przypraw. Pojemnik i słoiki to idealny sposób, aby zachować na dłużej świeżość przypraw. Szczelne zamknięcie pozwoli na zatrzymanie aromatu i zabezpieczy je przed wilgocią. Przyprawy można przechowywać:

  • w fiolkach,
  • w plastikowych pojemnikach np. w wiaderku
  • w słoikach.

 zioła i przyprawy w słoikach w sklepie z przyprawami świata

Przyprawy w słoiczkach, dobry sposób na przechowywanie ziół

Liście i kwiaty majeranku pełne są tak zdrowych wartości odżywczych, jak sole mineralne, cynk, karoten, rutyna, flawonoidy oraz katechiny, witaminy A i C. A także mangan, garbniki oraz fitoncydy. To ponadprzeciętne stężenie dobrodziejstw natury sprawia, iż roślina ta jest bardzo skuteczna w leczeniu zaburzeń między innymi układu trawiennego. A to dlatego, że działa rozkurczowo oraz łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. Jak wiele innych przypraw stymuluje także trawienie, co sprawia, że często wykorzystuje się go do leczenia zgagi. Podobnie jak do zastosowania w preparatach pomagających zrzucić wagę. Majeranek to bowiem znany pogromca kalorii dzięki przyspieszaniu procesów trawienia. Obniża on ponadto ilość cukru we krwi oraz pomaga w regeneracji wątroby. W przemyśle kosmetycznym majeranek znany jest jako składnik wspomagający leczeni trądziku oraz schorzeń skóry. Dzieje się tak, ponieważ posiada on silne właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Z kolei dzięki właściwościom przyspieszającym bliznowacenie często stosuje się go do leczenia ran. Sprawdza się także przy przeziębieniach

Niezbędne przyprawy do kuchni, sklep Domowa Spiżarnia zaprasza

Liść laurowy jest zielem używanym od wielu lat w praktycznie każdej kuchni, w której gotuje się obiady. Jego charakterystyczny smak zaś można wyłapać w praktycznie każdej potrawie. Nie wszyscy wiedzą, że liść laurowy w słoiku posiada także zastosowania zdrowotne. I to całkiem sporo. Przede wszystkim wydatnie poprawia on działanie wątroby. Ponadto potrafi działać pozytywnie na ludzkie stawy. Wykonany z niego napar to lekarstwo sprawdzające się dobrze w czasie takich schorzeń jak reumatyzm oraz artretyzm. Pobudza on także system trawienny, przez co jest bardzo dobrym elementem diety oraz (jako napar) lekiem na niestrawność. Często w medycynie ludowej i nie tylko wyrabia się z niego olejek, który potem wciera się w bolące miejsca. Działa także wcierany w skórę głowy. Wzmacnia włosy oraz pomaga walczyć z łupieżem. Pobudza także do pracy cebulki włosowe. Wszystko to – plus właściwości bakteriobójcze – sprawia, że używa się go również do leczenia trądziku. Znajduje się w wielu dobrych kosmetykach.

Kuchenne skarby w słoiku, popularne dodatki i ich zastosowanie w kuchni

Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni. Dodają przecież smaku i aromatu potrawom, a także wpływają na ich walory zdrowotne. Przechowywanie ich w słoikach to nie tylko sposób na zachowanie ich świeżości, ale też na piękną i funkcjonalną aranżację kuchni. Najpopularniejszymi dodatkami w słojach są bez wątpienia: sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia i kolendra. Sól i pieprz to podstawa większości dań, ale warto wiedzieć, że istnieje wiele odmian tych dodatków. Czosnek na przykład to nie tylko doskonała przyprawa do mięs, ale też warzyw i dań kuchni włoskiej. Oregano i bazylia z kolei to klasyki kuchni śródziemnomorskiej, a kolendra doskonale pasuje do dań z kuchni azjatyckiej. Wymienić należy także takie jak: curry, papryka, kminek, imbir, cynamon, anyż i kardamon. Curry to mieszanka ingrediencji, która pochodzi z kuchni indyjskiej i dodaje potrawom intensywnego smaku i aromatu. Papryka zaś jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, warzywnych oraz zupy pomidorowej. Kminek i imbir są niezbędne w kuchni orientalnej. Cynamon, anyż i kardamon sprawdzają się w słodkich daniach.

Przyprawy w słoiczkach a środowisko, czyli ekologiczne przechowywanie

Przechowywanie ziół i przypraw w słoiczkach to nie tylko sposób na zachowanie ich świeżości, ale też na dbanie o środowisko. Przyprawy pakowane w plastikowe opakowania generują ogromne ilości odpadów, które trafiają do środowiska i wpływają na zmiany klimatyczne. Dlatego warto zastąpić je słoikami, które można wielokrotnie używać. Takie dodatki można kupować w sklepach z produktami ekologicznymi lub wytwarzać samodzielnie. Można je nabyć w większych wersjach i przelać do słojów, które można przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. W ten sposób zminimalizujemy ilość odpadów i zadbamy o środowisko. Oczywiście spory ich wybór oferuje także sklep internetowy Domowa Spiżarnia. Takie dodatki można też wykonać samodzielnie w domu. W ten sposób zyskujemy dostęp do świeżych i ekologicznych ziół, które nie zawierają sztucznych dodatków ani pestycydów. Można je uprawiać w doniczkach na parapecie, na balkonie lub w ogrodzie. Wtedy mamy pełną kontrolę nad tym, co jemy, a przy okazji zyskujemy piękne rośliny ozdobne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium