Przetwory

DO WYROBU PRZETWORÓW

Wieczko fi38 czerwone Wieczko fi38 czerwone
Cena: 0,21 zł
SZT.
zobacz więcej
Wieczko fi66 Grzyby 3 MIX Wieczko fi66 Grzyby 3 MIX
Cena: 0,24 zł
SZT.
zobacz więcej
Wieczko fi53 CZARNE 4z Wieczko fi53 CZARNE 4z
Cena: 0,26 zł
zobacz więcej
Wieczko fi43 złote 4z Wieczko fi43 złote 4z
Cena: 0,34 zł
SZT.
zobacz więcej
Wieczko fi43 białe 4z Wieczko fi43 białe 4z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,36 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi53 BIAŁE 4z Wieczko fi53 BIAŁE 4z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,36 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi43 czarne 4z Wieczko fi43 czarne 4z
Cena: 0,39 zł
SZT.
zobacz więcej
Wieczko fi66 GUCIO Wieczko fi66 GUCIO
Producent: FUEGOS
Cena: 0,43 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi66 białe 4Z Wieczko fi66 białe 4Z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,43 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi63 ZŁOTE 4z Wieczko fi63 ZŁOTE 4z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,45 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi66 CZARNE 4Z Wieczko fi66 CZARNE 4Z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,46 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi66 złote 4Z Wieczko fi66 złote 4Z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,46 zł
szt.
zobacz więcej
Wieczko fi82 złote 4Z Wieczko fi82 złote 4Z
Producent: FUEGOS
Cena: 0,55 zł
szt.
zobacz więcej

Słoiki na przetwory, butelki na soki i beczki do kiszenia kapusty

Oferujemy słoiki na przetwory i konfitury. Sklep Domowa Spiżarnia posiada bogaty asortyment słoików z zakrętkami, butelek na soki, beczek na kapustę, a także garnki kamionkowe i sokowniki parowe. Domowa Spiżarnia w swojej ofercie posiada szeroki wybór słoików i butelek. Tutaj możesz znaleźć słoiki na przetwory nawet o pojemności 5 litrów i do każdego słoika możesz dobrać indywidualnie wieczko. Nasza spiżarnia posiada szeroki zakres asortymentu butelek do soków od najmniejszej do dużych pojemności.

Domowe przetwory w niektórych domach to tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Konfitury i dżemy produkowane są w domowych zaciszach po sezonie owocowo-warzywnym. Niektóre przetwory powstają jesienią np. wina domowe, kapusta kiszona, soki z owoców późno jesiennych. Czy warto robić domowe przetwory? Zdania są podzielone, my uważamy, że tak i postaramy się podać wam 5 powodów, które świadczą o wyższości domowych przetworów nad gotowymi przetworami, które można kupić w sklepie. 

Domowe przetwory, konfitury i dżemy

Kalendarz przetworów podpowiada nam kiedy co przetwarzać. Latem najlepiej udają się przetwory z owoców sezonowych tj. truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, zrobisz z nich dżemy, konfitury, frużeliny, soki, syropy. Z letnich warzyw przygotujesz sałatki do słoika, a także ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka, fasolka, szparagi, brukselka i inne warzywa marynowane. Jesienią warto robić kapustę kiszoną, która ma w sobie bardzo dużo bakterii probiotycznych oraz witamin dających odporność takich jak witamina C. Jesień to także doskonała pora na przetwarzanie pigwy, którą zimą przyjemnie będzie wyjąć z domowej spiżarni, by dodać do herbatki. Jeśli lubisz owce lasu, zbieraj grzyby, w październiku będą najlepsze do zawekowania. Wydaje ci się, że zimą odpoczniesz od domowych przetworów? Nic bardziej mylnego! Już w listopadzie szykuj się na domowe przetwory z dyni, późnych jabłek i gruszek, a także buraka, selera i marchewki. W grudniu zrobisz natomiast przetwory z owoców egzotycznych — pomarańczy, mandarynek, ananasów, mango.

Szczelne słoiki do dżemów i konfitur to podstawa

Aby nasze domowe przetwory były smaczne i szybko się nie zepsuły, należy wybierać najlepsze owoce i warzywa oraz korzystać ze specjalnych akcesoriów do ich produkcji. Pamiętajmy też, że domowe przetwory powinny być przechowywane w szczelnie zamykanych słoikach i butelkach wcześniej dokładnie umytych i pasteryzowanych. Proces pasteryzacji jest bardzo prosty i można go wykonać w warunkach domowych na kilka sposobów. Słoiki i butelki do domowych przetworów można pasteryzować na sucho i mokro. Pasteryzacja na sucho polega na włożeniu pustego słoika do piekarnika nastawionego na 200 stopni, na kilkanaście minut. Pasteryzacja na mokro to pasteryzacja w garnku  z wodą. Pasteryzować można, a nawet trzeba także gotowe przetwory. Po zamknięciu słoika z przetworem wkładamy słoik do garnka wypełnionego gorącą wodą i gotujemy 10-20 minut. W ten sposób mamy pewność, że nasze przetwory będą mogły stać poza lodówką dłużej i nie zepsują się. Przetwory, których nie będziemy w żaden sposób pasteryzować lepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy.

Beczki i garnki kamionkowe, czyli wielkie gabaryty!

Beczka do kapusty używane bardzo często w gospodarstwie domowym do kiszenia żywności, ale też wykorzystywane coraz częściej w ogrodnictwie w celach dekoracyjnych. Garnki kamionkowe, czyli naczynie bardzo znane i lubiane w polskiej kuchni. Używane do popularnych kiszonek, czyli ogórków i kapusty. Największą zaletą beczki do kiszenia i garnka kamionkowego to nie ich rozmiar, a możliwość  długotrwałego przechowywanie żywności bez użycia dodatkowych środków konserwujących.

Butelki na soki domowe z korkiem

Zawsze marzyłeś o przygotowaniu naturalnego soku ze świeżych owoców, bądź warzyw? Tylko jak je przygotować? Doskonale się sprawdzi do tego nasz nierdzewny sokownik, który zachowa wartość odżywczą Twojego soku. Idealnie do świeżego soku sprawdzi się nasz słoik z kranikiem, z którego bezpośrednio będziesz mógł go nalać. Za każdym razem męczyło Cię usuwanie pestek z owoców świeżych, z komputu, bądź mrożonych? My mamy na to łatwy sposób. Drylownica prosto z  Domowej Spiżarni, która ułatwi i przyspieszy Ci pracę.

5 powodów, dla których warto robić domowe przetwory

1. Domowe przetwory są zdrowsze od tych gotowych, kupionych w sklepie. Do domowych przetworów wybieramy przecież najlepsze produkty, często z własnych upraw i działek, wyhodowane bez chemii, bez sztucznych nawozów. 

2. Jeśli sama robisz domowe przetwory, to wiesz, co jesz i możesz kontrolować skład wedle własnego uznania. To bardzo ważne nie tylko ze względów smakowych, ale także zdrowotnych. Dla przykładu osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jeść zwykłej konfitury sklepowej, bo zawiera cukier. Można natomiast taką bezcukrową konfiturę samemu przygotować w domu.

3. Domowe przetwory są tańsze od gotowych. Chociaż może się to wydawać nieprawdziwe, łatwo to policzyć. Ile będzie kosztować dobrej jakości dżem? A ile będzie kosztować dżem zrobiony z jabłek z własnego sadu? Odpowiedź nasuwa się sama.

4. Gotowe przetwory są często marnej jakości. Czy wiesz, że do produkcji niektórych przetworów, którymi się zachwycasz, używane są produkty, których sam na pewno nigdy byś nie kupił i nie zjadł? Na przykład niektóre dżemy produkowane są z jabłek najsłabszej jakości, a podkręcenie smaku uzyskuje się poprzez dodanie do nich dużej ilości cukru i sztucznych aromatów.

5. Domowe przetwory mają więcej wartości niż przetwory kupione w sklepie. Dla przykładu kapusta kiszona na sklepowych półkach bardzo często zakwaszana jest octem i nie ma dużo wspólnego z prawdziwą kapustą, którą w prosty sposób ukisisz w domu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium