Podpuszczka do serów 5x1g
Podpuszczka jest najważniejszym składnikiem serów. Podpuszczka jest naturalny koagulantem wytwarzanym przez grzyby Rhizomucor Miehei.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie 50ml BROWIN
Podpuszczka jest najważniejszym składnikiem serów. Podpuszczka jest naturalny koagulantem wytwarzanym przez grzyby Rhizomucor Miehe
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie z kroplomierzem 50ml
Podpuszczka jest najważniejszym składnikiem serów. Podpuszczka jest naturalny koagulantem wytwarzanym przez grzyby Rhizomucor Miehei.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Podpuszczka naturalna w płynie 50ml SEROWAR
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Podpuszczka do sera i akcesoria serowarskie
Podpuszczka do sera to nic innego jak zwierzęcy enzym trawienny, który powoduje krzepnięcie mleka. Oryginalnie wytwarzano ją z żołądków cieląt lub młodych kóz. Obecnie stosuje się głównie wegetariańskie alternatywy. Mikrobiologiczne wersje powstają bowiem poprzez fermentację grzybów. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia zadbał również o te składniki do wyrobu domowego jedzenia. Są u nas między innymi podpuszczka mikrobiologiczna w płynie z kroplomierzem, wersja do sera, a także naturalna. Zazwyczaj 1 gram wystarcza na nawet 20 litrów mleka. Są to zatem bardzo wydajne składniki. W naszym sklepie stawiamy przede wszystkim na zdrowe i naturalne składniki. Dlatego właśnie każdy nasz artykuł to gwarancja pochodzenia prosto z natury. Naszym Klientom proponujemy między innymi wyroby firmy Serowar, czyli uznanego w środowisku producenta. Z naszą ofertą w tej kategorii Twój domowy nabiał będzie miał niezapomniany smak oraz aromat. Domowy wyrób jedzenia to coraz popularniejsze zjawisko. Tylko on jest bowiem gwarancją jakości i braku szkodliwych składników.
Podpuszczka do sera
Podpuszczka to ważny element procesu wyrobu sera. Pod jej wpływem proteiny zawarte w mleku zaczynają krzepnąć (również przy udziale bakterii). Efektem jest właśnie skrzep. Ten z kolei oddziela się od serwatki, która jest odpadem. Cały proces nazywa się koagulacją mleka i jest on podstawowym procesem podczas wyrobu nabiału w ogóle. Podpuszczka ma także wpływ na smak produktu końcowego. Zazwyczaj dodaje mu ostrości. Obecnie na rynku można dostać obecnie wyodrębnione enzymy z żołądków zwierząt w płynie oraz podpuszczki wegetariańskie. Te pierwsze są niezbędne do wyrobu serów długo dojrzewających. Jednak do zastosowań domowych wystarczy wersja wytworzona z odpowiednich grzybów. Ona także występuje w postaci płynu lub proszku. Jeśli chcemy zacząć próby z domowym wyrobem nabiału – to optymalna propozycja. Wystarczy wlać ją do sera i zakryć pokrywką. Po kilkudziesięciu minutach efektem jest piękna i gładka masa. Efekt, który tylko zachęca do dalszych eksperymentów z domową żywnością. Nasz serwis online chętnie w nich pomoże.