Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość

Osłonki białkowe do domowego wyrobu kiełbas

Wielu konsumentów czyta etykiety załączone na opakowaniach. Dzieje się tak z powodu rosnącej popularności zdrowego odżywiania, a także mody na ekologiczną i zdrową żywność. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co znajduje się w składzie produktów, które kupujemy. Samodzielnie wytwarzając wędliny i kiełbasy, mamy gwarancję wysokiej jakości składników. Domowe wyroby pozbawione są chemii, natomiast ich smak jest dostosowany do naszych kulinarnych upodobań.

Chciałbyś rozkoszować się smakiem swojskiej kaszanki? Szukasz sprawdzonego sklepu z akcesoriami i produktami do wyrobów masarskich? Oczywistym jest, że potrzebujesz odpowiednich akcesoriów i narzędzi, aby przygotować pyszne domowe wędliny. Jednymi z podstawowych półproduktów to osłonki lub jelita naturalne, które są niezbędne przy wyrobie kiełbas, czy pasztetów. Nie tylko nadają kształt naszym wyrobom, ale również zapewniają odpowiednie walory smakowe oraz wygląd. Na naszym sklepie internetowym posiadamy osłonki wędliniarskie białkowe, kolagenowe oraz barierowe. Domowa Spiżarnia oferuje wiele produktów, których nie może zabraknąć w warsztacie żadnego miłośnika domowych wyrobów masarskich.

Do czego służą osłonki białkowe

Osłonka białkowa zwana również potocznie papierową, są stosowane do produkcji wędlin i kiełbas, korzystają z nich nie tylko masarnie, ale przede wszystkim miłośnicy domowych wyrobów wędliniarskich. Mają naturalne pochodzenie, pozyskuje się je z wysokogatunkowego włókna kolagenowego z dwoin bydlęcych lub wieprzowych. Dzięki swoim właściwością przepuszczają powietrze, parę wodną oraz dym. Do zalet można zaliczyć, że nie przepuszczają wody ani tłuszczu. Dzięki osłonce domowe wędliny nabierają naturalnych kolorów i odpowiedniego aromatu. Osłonki białkowe są niezawodne w procesie wędzenia, dlatego idealnie nadadzą się do wędlin oraz innych wędzonek. Doskonale sprawdzą się do podsuszania, suszenia, a także parzenia. Stosuje się je do wyrobów małych, średnich, jak również dużych kiełbas.

Jak przygotować osłonki białkowe

Osłonki białkowe do kiełbas pozwalają na proste i szybkie przygotowanie domowych wyrobów wędliniarskich. Osłonka dopuszczona do kontaktu z żywnością posiada wytrzymałość termiczną do 100°C. Przy jej wykorzystaniu w prosty sposób sporządzisz domowe wędliny, kiełbasy parzone oraz wędzone. Osłonka sprawdzi się również do przygotowywania kiełbas długo dojrzewających.

Przed napełnieniem, należy namoczyć osłonkę białkową wędliniarską przez około 15 minut. Najlepiej jeżeli wykonamy tą czynność w temperaturze bliskiej 20°C. Woda powinna być posolona, a najlepszą proporcją jest rozpuszczenie połowy szklanki soli w 1 litrze wody. Po namoczeniu osłonka białkowa jest gotowa do nadziewania farszem i następnie związania. Kolejnym etapem jest odpowiednia obróbka kiełbasy.

 Podczas wędzenia należy przestrzegać odpowiedniej temperatury, która wynosi 90°C. Natomiast gotując na parze wodnej przez 15-20 minut, nie powinniśmy przekraczać 75°C.

Rodzaje osłonek białkowych

W zależności od tego, co chcemy zrobić musimy zdecydować, jakie osłonki białkowe będą dla nas najlepsze. Nie wszystkie mają takie samo zastosowanie i każda służy innej obróbce.

Rodzaje osłonek białkowych, jakie znajdziesz w naszym sklepie to:

  • małym przekroju, fi 45 mm,
  • łatwozdejmowalna osłonka białkowa fi 65 mm,
  • średni kaliber osłonki, fi 65 mm,
  • osłonka białkowa, fi 80 mm,
  • do kiełbas o grubej średnicy, fi 100 mm.

 

gdzie kupić osłonki białkowe do kiełbasy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium