Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość

Sztuczne osłonki barierowe

Zadajesz sobie pytanie, jaką osłonkę wybrać? Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz wędzić czy też gotować wyroby. Każda z osłonek ma swoje indywidualne zastosowanie i przeznaczenie.

Osłonki na wyroby wędliniarskie są niezbędne podczas produkcji kiełbas czy wędlin, dzielimy je na sztuczne i naturalne. Każdy z nas kojarzy foliowe osłonki, na których znajduje się nadruk producenta. Jest to niejadalna osłonka barierowa, która ma liczne zalety. Jeżeli chodzi o wygląd produktu, można go również poddać wiankowaniu. Proces służy nadaniu kształtu osłonkom, najczęściej w formie wianka. Jak widzimy, osłony barierowe gwarantują nam wiele możliwości.

Właściwości błonek barierowych

Główną zaletą osłonek barierowych jest duża elastyczność, odporność na działania mechaniczne oraz jednorodność kalibru. Swoją wytrzymałość zawdzięczają, dzięki pięciowarstwowej strukturze, przy czym warstwą wewnętrzną jest poliamid. W produkcji osłonki termokurczliwej zastosowano parę warstw, w ten sposób zabezpieczają wędliny przed schnięciem. Jednocześnie wydłużają produktom okres przydatności do spożycia. Dzięki niej mogą być przechowywane nawet aż do około 6 tygodni.

Osłonki wyprodukowane są z tworzywa sztucznego, a dokładniej z polimerów. Poliamid charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną, stanowi barierę wobec gazów i zapewnia stabilność temperaturową. To właśnie dzięki tym właściwościom zachowują świeży aromat, jak również  nie przenikają do nich obce zapachy. Ponadto stanowią dobre rozwiązanie dla produktów podlegających czynności plasterkowania i pakowania próżniowego. Dodatkowo osłonki łatwo się zdejmuje z wyrobów. Sztuczne osłonki są niejadalne, dlatego należy pamiętać o zdjęciu osłonki przed grillowaniem czy smażeniem.

Podczas parzenia wyrobów osłonka kurczy się do 15% wzdłuż i wszerz. Osłonkę można wykorzystać do nadania odpowiedniego kształtu szynkom, czy kiełbasą, dzięki czemu wyglądają apetycznie.

Do czego służą osłonki barierowe?

Osłonka termokurczliwa nazywana również potocznie "foliową". Dzięki niej nasz farsz wewnątrz jest zabezpieczony przed rozerwaniem. Sztuczne osłonki zazwyczaj wykorzystywane przy produktach mięsnych, które są poddawane niewysokim temperaturom. Typowe zastosowanie mają do produkcji mięs takich jak: szynki parzone i gotowane, mielonki, salceson oraz pasztetowa.

Osłonki barierowe jak używać?

Osłonki barierowe odznaczają się wyjątkową jednolitością kalibru, mogą być klipsowane. Przed użyciem należy namoczyć je przez około 15 minut w zimnej wodzie. W przypadku osłonek zadrukowanych czas moczenia powinien być podwojony. Można je stosować w zakresie temperatur od -18°C do +121°C. Osłonka termokurczliwa musi być mocno nabita. Podczas napełniania niektórych osłonek zaleca się przepełnienie ich o 3-10% w stosunku do podanego kalibru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium