Młynek do pieprzu
W naszym sklepie internetowym znajdziesz ręczny młynek do pieprzu oraz elektryczny młynek do kawy, który pozwali na cieszenie się z intensywnego aromatu świeżo zmielonych ziaren kawy. Podobna sytuacja jest w przypadku ziaren pieprzu. Świeżo zmielony pieprz pozwala na wydobycie wyjątkowego smaku tej przyprawy. W sklepie internetowym Domowa Spiżarnia znajdziesz różne rodzaje młynków do przypraw i kawy.
- Drewniany młynek do pieprzu i soli
- Młynek ręczny do kawy
- Elektryczny młynek do soli i pieprzu
- Młynki ze stali nierdzewnej
- Moździerz granitowy
Czy warto korzystać z młynka do pieprzu?
Sól i pieprz to podstawowe przyprawy w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Świeżo zmielony pieprz ma intensywniejszy aromat, dzięki temu nasze potrawy są smaczniejsze. Młynek do pieprzu pozwoli na cieszenie się smakiem świeżo zmielonych ziaren pieprzu. Wysoko przetworzoną sól stołową warto zastąpić mniej przetworzoną solą kamienną. Sól himalajska czy kłodawska posiada pierwiastków i minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia. Są one dostępne w formie kryształków — drobno i gruboziarnistych. Młynek do soli pozwoli zastąpić sypką sól stołową na sól kamienną. W młynku możemy mielić różne przyprawy, a warto zaznaczyć, że świeżo zmielone przyprawy mają intensywniejszy smak i aromat.
Młynek elektryczny czy ręczny, który wybrać?
W Domowej Spiżarni kupisz młynek do soli i pieprzu ręczny oraz elektryczny. Który z nich okaże się lepszy? Oba rodzaje nie tylko świetnie spełnią swoją funkcję oraz z pewnością świetnie zastąpią tradycyjną solniczkę i pieprzniczkę. Młynek do soli i pieprzu to rozwiązanie 2w1. Pieprz w pieprzniczce z czasem wietrzeje, a sól w solniczce absorbuje wilgoć z powietrza i traci swoją sypkość.
Jak więc wybrać młynek do przypraw? Wszystko zależy od naszych upodobań. Młynek elektryczny czy ręczny, co lepiej się sprawdzi? Oba będą praktycznym narzędziem w kuchni. Młynki ręczne wymagają użycia nieco więcej siły do zmielenia soli czy pieprzu. Młynek elektrycznie szybciej i precyzyjnie zmieli przyprawy bez żadnego nakładu siły. Dodatkowo młynki elektryczne pozwalają na regulację grubości mielenia.
Młynki do pieprzu i soli w różnych odsłonach
Młynki do mielenia są nie tylko praktyczne, ale również stanowią fancy dodatek do kuchni. W Domowej Spiżarni kupisz młynki do kawy i przypraw ze stali nierdzewnej, drewniane, szklane, elektryczne i ręczne. Dostępne są w różnych kolorach i wielkości. Znajdziesz tu młynek do przypraw i kawy w Twoim stylu.
Do czego przydaje się moździerz kuchenny?
Moździerz kuchenny jest zdecydowanie akcesorium wielofunkcyjnym. Nadaje się świetnie między innymi do takich czynności, mielenie, tłuczenie, kruszenie oraz do wszelkich form rozdrabniania przypraw. Ponadto bez problemu możemy w nim również rozdrabniać nawet twarde ziarna kolendry oraz ziele angielskie. Jeśli posiadamy moździerz, możemy bez obaw kupować przyprawy w ich naturalnej formie (jak na przykład pieprz). Dzięki temu unikamy zwietrzenia już rozdrobnionych ingrediencji. Podobnie postąpić można na przykład z orzechami włoskimi, znanymi z utraty swych wartości odżywczych po obraniu ze skorupy. Jednak rozdrabnianie to jedno. Przybory te nadają się również bardzo dobrze do wszelkiego mieszania i miksowania. Można tak postępować z własnymi mieszankami herbatek lub ziół. To także odpowiednie przybory do takich przysmaków jak pesto lub marynata do mięsa. Praktycznie wszystko, co wymaga niemalże starcia na proszek, można do tego akcesorium wrzucić i zmielić. Szczególnie wersje kamienne należą do bardzo wytrzymałych i twardych. Z nimi nawet bardzo twarde składniki żywnościowe, dzięki pracy tłoka, szybko zmienią swoją postać.
Moździerz kamienny do przypraw
Można powiedzieć, że moździerz kamienny, a raczej technika miażdżenia, jaką się w nim stosuje, towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. I w ten sposób wiele osób myśli o nim nawet dzisiaj. Wydawać by się mogło, że w czasach tak zaawansowanej techniki kuchennej, obfitującej w blendery, miksery oraz młynki, nie ma miejsca na żmudne, ręczne ugniatanie. Ale fani przypraw i aromatów wiedzą lepiej. Ich zdaniem (i naszym również) świeże przyprawy najlepiej wyrabiać zaraz przed podaniem posiłku w moździerzu właśnie. Dlaczego? Dlatego, że tylko wtedy posiadają one tak pełny aromat i smak, których próżno szukać wśród produktów ze sklepowych półek. Również ich właściwości zdrowotne, takie jak poprawa trawienia czy krążenia, ujawniają się jedynie w tak przyrządzonych ingrediencjach. Dlatego właśnie sklep internetowy Domowa Spiżarnia proponuje Państwu wyrób własnych domowych przypraw. Zaś moździerz kamienny to akcesorium, które nada się do tego najlepiej. Szczególnie że z jego pomocą możemy przyrządzić swoją własną, oryginalną mieszankę przypraw w wygodnych dla nas proporcjach.