Maszynki do mięsa i akcesoria

MASZYNKI I AKCESORIA

Korba do maszynki nr 10 i 12 Korba do maszynki nr 10 i 12
Producent: FLAK
Cena: 48,39 zł
szt.
zobacz więcej
Korba do maszynki nr 22 Korba do maszynki nr 22
Producent: FLAK
Cena: 61,99 zł
szt.
zobacz więcej
Korba do maszynki nr 32 Korba do maszynki nr 32
Producent: FLAK
Cena: 66,79 zł
szt.
zobacz więcej
Korba do maszynki nr 5 i 8 Korba do maszynki nr 5 i 8
Producent: FLAK
Cena: 37,89 zł
szt.
zobacz więcej
Lejek metalowy do maszynki nr 22 Lejek metalowy do maszynki nr 22
Producent: FLAK
Cena: 14,59 zł
szt.
zobacz więcej
Lejek metalowy do maszynki nr 32 Lejek metalowy do maszynki nr 32
Producent: FLAK
Cena: 14,49 zł
szt.
zobacz więcej
Lejek metalowy do maszynki nr 5 Lejek metalowy do maszynki nr 5
Producent: FLAK
Cena: 12,79 zł
szt.
zobacz więcej

Maszynka do mielenia mięsa, sklep z akcesoriami do produkcji wędlin

Maszynka do mielenia mięsa, przyprawy, siatka na szynkę, osłonki i jelita do wyrobu kiełbasy — te akcesoria będą niezbędne do wyrobu wędlin w domu. O dobre mięso musisz zadbać sam, bo wiesz, chyba że sekret tkwi w najlepszych składnikach. My dostarczymy ci niezbędnych akcesoriów, reszta leży w twojej gestii. Do wyrobu wędlin przyda ci się maszynka do mielenia mięsa ze sklepu internetowego Domowa Spiżarnia. Dlaczego akurat nasza maszynka? Odpowiedź jest banalnie prosta — bo nasza maszynka jest najlepsza do wyrobu wędlin! Maszynka do mielenia mięsa to kolejne akcesorium, które powinien mieć do domu każdy domorosły wędliniarz. Chociaż można dzisiaj kupić maszynkę do mielenia mięsa w każdym sklepie AGD, to te maszynki elektryczne nie umywają się do naszych produktów. Maszynki do mielenia mięsa, jakie znajdziesz w Sklepie internetowym Domowa Spiżarnia, to bezawaryjne, żeliwne, ciężkie i porządne urządzenia, którym nie strasznie zmielenie nawet twardej wołowiny. Z takim mięsem nie poradzi sobie żadna maszynka elektryczna. Do wyrobu wędlin w domu warto mieć taką maszynkę. Chcemy dziś przedstawić ci pięć zalet takiej maszynki, które przekonają się, że nie zawsze to, co nowoczesne i elektryczne jest lepsze.

Maszynka do mielenia mięsa, trwała i łatwa do czyszczenia

Maszynka do mielenia mięsa, chociaż wydaje się być dość prostym urządzeniem to została wykonana z uwzględnieniem wielu elementów ważnych dla użytkowania. Ze względu na swoje zastosowanie, jest wykonana z żeliwa. Co zapewnia jej trwałość i niezawodność przez wiele lat. Duża komora pozwala na swobodny przepływ żywności podczas mielenia. Bardzo ostry nóż, który znajduje się wewnątrz urządzenia, wydatnie przyśpiesza pracę i przyczynia się do produkcji smaczniejszej wędliny. Sitko ze stali nierdzewnej jest łatwe w demontażu, dlatego bez trudu umyjesz je po zakończonej pracy. Dzięki temu, że można je rozebrać na części, czyszczenie maszynki do mielenia mięsa nie będzie trudne i uciążliwe. 

Maszynki oferowane w naszym sklepie z akcesoriami do wyrobu wędlin są żeliwne i w zasadzie bezawaryjne, wytrzymają nawet najtwardsze mielenie. Po drugie do naszej maszynki możesz dokupić wymienne sito, nożyk oraz tulejkę, w razie potrzeby. Po trzecie maszynki do mielenia mięsa nadają się także do nabijania kiełbas. Po czwarte pracując naszą maszynką do mielenia mięsa, można samodzielnie ustalać prędkość. dzięki temu pęcherzyki powietrza oraz farsz układają się równomiernie. Tego nie będziesz mógł kontrolować w maszynce elektrycznej. 

Maszynka do mięsa niezastąpiona w pracy w kuchni

Maszynka do mięsa to wielofunkcyjne urządzenie o dużych możliwościach. Cechuje się niesamowitą skutecznością oraz wytrzymałością. Maszynka do mielenia mięsa została po raz pierwszy opracowana do produkcji kiełbasy, ale była również używana do produkcji innych rodzajów żywności, takich jak mielony kurczak, indyk i wieprzowina. Mielone mięso to składnik wielu dań. Doskonale sprawdza się w kuchni polskiej, włoskiej, meksykańskiej czy arabskiej, a maszynka do mielenia doskonale sprawdzi się także i w Twojej kuchni.

Akcesoria do maszynki do mięsa

Metalowy lejek do maszynki służy do zbierania odpadów, takich jak krew, tłuszcz i inne cząstki jedzenia z mięsa rozdrabnianego na kiełbasę. Metalowy lejek służy do nadawania kiełbasie lub kabanosowi kształtu cylindrycznego. Kabanosy to tradycyjna polska kiełbasa. Zazwyczaj są wykonane z wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Kiełbasy tradycyjnie podaje się z musztardą i chrzanem. Metalowy lejek do kiełbasy krakowskiej został wynaleziony przez polsko-amerykańskiego wynalazcę Jana Czarnikowskiego w 1872 roku.

Metalowy lejek do kiełbasy krakowskiej wykonany jest ze stali nierdzewnej, co ułatwia czyszczenie. Można go stosować również do innych rodzajów kiełbas, ale najczęściej używa się go do wyrobu kiełbasy krakowskiej.

Plastikowy lejek do kiełbasy, pasuje do maszynek elektrycznych jak i ręcznych. Służy do nadziewania kiełbasy lub pasztetowej.

Maszynka ręczna zajmuje mało miejsca w kuchni, można ją szybko rozłożyć, umyć i schować do szafki. Maszynka służy do mielenia mięsa, nadziewania kiełbas oraz do produkcji domowych dżemów owocowych.

Oferujemy akcesoria do ręcznych maszynek do mielenia:
  • nakrętka do ręcznej maszynki do mielenia,

  • korba do maszynki do mięsa,

  • lejek metalowy do kabanosów,

  • nasadka do maszynki,

  • nożyk do maszynki,

  • podtrzymka do maszynki,

  • sito do maszynki,

  • szarpak do maszynki,

  • ślimak do maszynki,

  • trzpień do maszynki,

  • tulejka do maszynki,

  • dwustronny nożyk do maszynki,

  • śruba do korby do maszynki.

Gdzie można kupić nożyk do maszynki do mięsa?

Nożyki to z pewnością te elementy robocze, które narażone są w maszynce na największe przeciążenia. I nic dziwnego, to przecież one jednocześnie tną oraz mielą. To także na nie właśnie przenoszona jest energia osoby kręcącej korbą. Nie dość, że wykonują one najważniejszą pracę, to jeszcze mają bezpośredni kontakt z nierzadko zimnym i twardym mięsem. Dlatego też trudno, aby na stronach sklepu Domowa Spiżarnia zabrakło właśnie tych części zamiennych do maszynek do mięsa. Promujemy zdrowy tryb odżywiania, a przecież wędliny i mięsiwa wykonane przy ich pomocy uważamy za najzdrowsze. Kiedy należy wymienić nożyk? Nietrudno to ocenić. Kiedy nasze mięso zacznie wychodzić z maszyny raczej zgniecione, a nie zmielone – będzie to właściwy moment. Jednocześnie zawsze należy regularnie ostrzyć oraz wymieniać te części. Przepuszczenie drogiego mięsa przez zużyte elementy to przecież niepotrzebna strata. Jeśli jednak będziesz pamiętał o ich konserwacji, możesz przez długi czas cieszyć się dobrą jakością domowych wędlin.

Jak czyścić maszynkę do mięsa? Jak ją konserwować?

Jedno i drugie ma ze sobą wiele wspólnego. Oczywiście maszynkę należy dokładnie wyczyścić po każdym użyciu. Optymalnie jest najpierw rozebrać ją na części. W pierwszej kolejności wymontować trzeba komplet tnący. To on jest zazwyczaj najbardziej zabrudzony, ponieważ ma kontakt z samym mięsem. Następnie wymontowujemy resztę części. Każdą powinno się dokładnie oczyścić z resztek organicznych. Szczególnie w przypadku mięsa szybko dochodzi bowiem do namnażania się bakterii. Najlepiej zrobić to z pomocą dokładnej szczotki – szczególnie w otworach i zagłębieniach. To jednak nie wszystko. Konieczne będzie później zdezynfekować w odpowiednim roztworze i wypłukać gorącą wodą. Po wysuszeniu dobrze jest także pokryć wszystkie części olejem roślinnym. Można również dokonać dezynfekcji termicznej. Ważnym elementem dbania o sprzęt jest również wymiana zużytych elementów, chociażby takich jak nożyki. One ulegają najczęściej zużyciu. Jeśli nie da się ich już efektywnie naostrzyć – lepiej kupić po prostu nowy. Dzięki temu nasze wędliny będą odpowiednio zmielone, a nie po prostu zgniecione.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium