🗳 EKSPRESOWA WYSYŁKA 🗳

ZAMÓWIENIE ZŁOŻONE(i opłacone lub za pobraniem) WYSYŁAMY TEGO SAMEGO DNIA

Mąka do chleba pszenna, sklep Domowa Spiżarnia

Mąka do chleba pszenna, podstawowy składnik ciasta do domowych wypieków. Chleb jest podstawowym artykułem spożywczym w wielu krajach. W niektórych kulturach chleb jest ważną częścią tożsamości narodowej. Mąka służy do wyrobu chleba i innych wypieków. Istnieje wiele rodzajów mąki, ale najczęściej używanym do pieczenia chleba jest mąka pszenna. Mąka pszenna zawiera gluten, który utworzy strukturę niezbędną do wyrośnięcia ciasta podczas pieczenia. Im więcej glutenu jest w twojej mące, tym bardziej będzie elastyczna i tym samym bardziej nadaje się do wyrabiania ciasta na bochenki lub bułki.

Pieczenie własnego pieczywa jest ostatnio bardzo popularne. Niestety w wielu sklepach stacjonarnych wybór mąk jest mocno ograniczony. Na sklepowych półkach króluje mąka pszenna i żytnia, a co z pozostałymi? Mąka kukurydziana, owsiana czy orkiszowa jest trudna do znalezienia w zwykłym sklepie. Dlatego jeśli robisz zakupy do wypieku chleba, zajrzyj do nas, a znajdziesz tutaj każdą mąkę, której potrzebujesz. W Sklepie Domowa Spiżarnia znajdziesz bogaty wybór mąk w atrakcyjnych cenach. Mąki pakowane są w kilogramowe opakowania z zapięciem strunowym. 

Jedna filiżanka mąki to 125 gramów, co oznacza, że na bochenek chleba potrzeba od 7 do 10 filiżanek mąki. Waga mąki będzie zależeć od rodzaju pieczywa, na przykład jeśli jest to chleb biały, będziesz potrzebować mniej niż w przypadku chleba pszennego.

Mąka do chleba pszenna

Mąka pszenna jest ważnym składnikiem w kuchni, służy do pieczenia i gotowania. Znajduje zastosowanie w pieczywie, ciastkach, ciastach, ciasteczkach i innych wypiekach. Ma kremowy kolor i jest zrobiony z ziaren pszenicy, które zostały zmielone na drobny proszek.

Mąka chlebowa produkowana jest z pszenicy twardej o wysokiej zawartości glutenu, z której wypieka się chleb. Mąka Uniwersalna to mieszanka mąki pszennej twardej i miękkiej, która może być używana do wszystkich celów, ale nie tak dobrze, jak do chleba. Zanim zaczniesz kupować najlepszą mąkę do wypieku chleba, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, chcesz znaleźć mąkę wykonaną ze składników organicznych i niemodyfikowanych genetycznie. Zapewni to, że Twój produkt końcowy nie będzie zawierał żadnych organizmów modyfikowanych genetycznie i będzie wolny od jakichkolwiek sztucznych dodatków. Po drugie, należy zwrócić uwagę na zawartość białka. Wysoka zawartość białka może dać chleb o gęstej konsystencji i chrupiącej skórce, dlatego najlepiej, jeśli zawartość białka przekracza 10%. Jeśli nie jest to dla ciebie ważne lub jeśli pieczesz inne rodzaje chleba, może to nie być tak duży problem. 

Pszenica to ziarno zbóż, które jest zwykle uprawiane na całym świecie. Jest to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie i dostarcza więcej białka niż jakiekolwiek inne zboże. Pszenica odgrywa ważną rolę w wielu kulturach, kuchniach i tradycjach religijnych, ponieważ jest istotną częścią tych aspektów życia wielu ludzi.

W naszym sklepie znajdziesz najpopularniejsze rodzaje mąki:

  • Mąka kukurydziana — pozyskiwana z dojrzałych kolb kukurydzy, jest cennym źródłem witamin i mikroelementów tj.:  żelazo, cynk, wapń oraz witaminy z grupy B i E.
  • Mąka owsiana — jedna z najzdrowszych mąk, z dużą zawartością błonnika, antyoksydantów, magnezu, żelaza, cynku, wapnia oraz witaminy z grupy B i E. 
  • Mąka orkiszowa biała — pozyskiwana z dwurzędowego jęczmienia, zawiera dużo błonnika i aminokwasów oraz żelazo, miedź, magnez i cynk. Barwą przypomina mąkę pszenną. Chociaż podobnie jak mąka pszenna zawiera gluten, to jest zdrowsza od niej, ponieważ orkisz jest zbożem praktycznie niemodyfikowanym genetycznie.
  • Mąka orkiszowa razowa — jest cennym źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin (A,E,D), oraz składników mineralnych.
  • Maka pszenna chlebowa — powstała po zmieleniu ziaren pszenicy, charakteryzuje ją duża zawartość składników mineralnych, witamin i błonnika. Zawiera w składzie sporo witaminy B, potasu i wapnia. Znajdujący się w tej mące gluten sprawia, że wypieki są niezwykle puszyste i sprężyste.
  • Mąka pszenna graham — to mąka z grubego przemiału, da się w niej wyczuć pod palcami cząstki otrąb. Jest bardzo wartościowa, bowiem zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B oraz substancje mineralne. Idealna do wypieku bułek typu grahamki. 
  • Mąka żytnia chlebowa — jest zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej. Dzięki temu, że nie została przesiana, nie straciła wartościowych składników tj. błonnik czy minerały. Z mąki żytniej chlebowej zrobisz pyszny zakwas, na bazie, którego można zrobić chleb lub żurek.
  • Mąka żytnia razowa — jest mąką bogatą w: błonnik, fosfor, potas, magnes, fluor. Regularne spożywanie tej mąki wpływa na obniżenie cholesterolu i usuwa metale ciężkie z organizmu.

Mąki można podzielić na typy w zależności od zawartości popiołu

Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:2003:

  • typ 450 tortowa, zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550 luksusowa, zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750 chlebowa, zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050, zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400, sitkowa, zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850, graham, zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000, razowa, śruta chlebowa, zawartość popiołu maksymalnie 2,00%

Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:2002

  • typ 500, zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720, zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150, zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400, zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000, zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium