Kultura starterowa do jogurtu

Kultury bakterii, umożliwią Ci zrobienie pysznego domowego jogurtu.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa do jogurtu Browin

Kultury bakterii, umożliwią Ci zrobienie pysznego domowego jogurtu.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Kultura starterowa do kefiru

Kultury bakterii do : Kefiru i kwaśnego mleka.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa M (Sery rozciągliwe oraz świeże odmiany sera: Mozzarella z mleka krowiego, Oscypek, Caciotta, Scamorza)

Sery rozciągliwe oraz świeże odmiany sera:
Mozzarella z mleka krowiego, Oscypek, Caciotta, Scamorza i inne.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa MFC (sery świeże i miękkie odmiany)

Sery świeże i miękkie odmiany sera: Feta, Feta Tradycyjna i inne..
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa MSE (Gouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło)

Półtwarde, twarde i miękkie odmiany sera: Gouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło i inne.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa MSO (Twaróg, Quark, Manchego, Edam)

Półtwarde, twarde i miękkie odmiany sera: Twaróg, Quark, Manchego, Edam i inne.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultura starterowa MSY (Świeży ser i pół-twarde odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy i inne)

Kultury bakterii do: serów świeżych i pół-twardych, odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kultury starterowe do sera, bakterie starterowe
Kultury starterowe do sera to wyselekcjonowane szczepy bakterii, dzięki którym dochodzi do kontrolowanej fermentacji mleka. W całym procesie tworzenia nabiału pełnią one także wiele ważnych funkcji. Mają wpływ na smak gotowego wyrobu, a także na jego strukturę. To właśnie one tworzą charakterystyczne dziurki w serze. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia proponuje swoim Klientom przede wszystkim takie ich rodzaje jak kultura starterowa do jogurtu oraz do kefiru. Dysponujemy także szerokim wyborem takich szczepów jak bakterie do sera. Tutaj zaproponować możemy między innymi wersje do Mozzarelli, do oscypków, do Caciotty czy Scamorzy. A także do takich gatunków jak Gouda, Cheddar, Koryciński czy Edam. Z nimi bez problemu wykonasz sery rozciągliwe, twarde, półtwarde oraz twaróg. Będą one miały dzięki nim odpowiednie walory smakowe, konsystencję, a nierzadko również właściwy kształt. Jeśli chcesz przygotować domowy nabiał – ta selekcja zdecydowanie jest dla Ciebie! Niezależnie od gatunku, który lubisz najbardziej – w tej kategorii z pewnością znajdziesz odpowiedni dla siebie zestaw.
Kultury starterowe do sera
Kultury starterowe do sera to istotny element, bez którego domowy wyrób sera i nabiału nie byłby możliwy. Na czym polega ich działanie? Przede wszystkim doprowadzają one do dojrzewania mleka poprzez zmianę jego pH. Wtedy cukier mlekowy zmienia się w mlekowy kwas. Jednocześnie dodając konkretne bakterie, zapobiegamy namnażaniu się w całości tych niepożądanych drobnoustrojów. Mogłyby one powodować one inne procesy (na przykład rozkładu lub namnażania pleśni). Proces dojrzewania trwa zazwyczaj do kilkudziesięciu minut. Jak już wspomnieliśmy – kultury starterowe mają znaczący wpływ na właściwości domowych produktów mlecznych. I to przede wszystkim na ich aromat oraz konsystencję. Im dłużej trwa proces dojrzewania, tym smak na przykład sera staje się mniej gorzki. Sama konsystencja zaś – zmienia się z na rozciągłą. Jednocześnie nasz domowy przysmak nabiera swoistego aromatu. Podobnie sytuacja ma się z wykonywaną w domu śmietaną, jogurtem oraz twarogiem. Cały proces nie jest wcale tak trudny, jak może się wydawać. Zaś jego efektem jest nasz własny, jedyny w swoim gatunku, produkt.