Opcje przeglądania
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość

Koszyk do wyrastania chleba

Wypiek domowego chleba niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim mowa o wyjątkowym smaku świeżo upieczonego pieczywa. To jednak nie jedyna zaleta takiego wypieku. Decydując się na samodzielne pieczenie chleba, mamy wpływ na użyte składniki. Dzięki temu mamy pewność tego, co jemy. Miłośnicy domowego wypieku pieczywa często sięgają po akcesoria, które ułatwiają pracę, a niejednokrotnie podnoszą jakość pieczonego pieczywa. To właśnie koszyki do wyrastania chleba, nie tylko nadają atrakcyjnego kształtu naszym wypiekom, ale również wpływa na strukturę i skórkę bochenka.

Jakie korzyści daje koszyk do wyrastania chleba?

Czy warto kupić akcesorium kuchenne, które służy wyłącznie do garowania chleba? W tym miejscu warto podkreślić, że koszyk do wyrastania chleba nie nadaje się do pieczenia. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób powątpiewa w przydatność i użyteczność tego akcesorium. Rozumiemy wątpliwości, jednak prawda jest taka, że etap wyrastania chleba ma kluczowy wpływ na skórkę, a także puszystość pieczywa.

Jak rozwiązać problemy z wyrastaniem chleba?

Wiele osób rezygnuje z domowego wypieku chleba, właśnie z powodu problemów z wyrastaniem ciasta. Niezwykle prostym rozwiązaniem jest wyposażenie się w wiklinowy koszyk do wyrastania chleba. To akcesorium nadaje odpowiednią formę, a dodatkowo wpływa na strukturę pieczywa. Dodatkowym atutem koszyków do wyrastania chleba jest fakt, że ciasto wyrasta wyżej, niżeli w innych naczyniach. W efekcie upieczony bochenek jest puszysty, a skórka się nie kruszy.

Jak zapobiec deformowaniu się kształtu bochenka podczas przenoszenia na blachę?

Kolejną kwestią, która zniechęca jest deformowanie kształtu ciasta chlebowego podczas przenoszenia go  z pojemnika na blachę. Niektórzy decydują się na dodaniu większej ilości mąki, niżeli podana jest w przepisie, aby ciasto nie traciło swojego kształtu i nie rozlewało się na blaszce. Niestety ta metoda niesie ze sobą dość sporą wadę. Nadmiar mąki podczas wyrabiania ciasta przyczynia się do szybszego wysychania uformowanego chleba, a dodatkowo wpływa na ilość oraz wielkość porów.

Korzystając z koszyka do wyrastania chleba, nie dojdzie do zdeformowania kształtu bochenka podczas przenoszenia go na blachę. Natomiast po upieczeniu pieczywo jest wysokie i pulchne. Chleb zachowuje swój równy, symetryczny kształt. Dodatkowo skórka nie tylko jest krucha, ale przede wszystkim nie kruszy się oraz nie pęka.

 

koszyk do wyrastania chleba

 

Jak dobrać odpowiedni koszyk do wyrastania chleba?

W ofercie naszego sklepu dla hobbystów znajdziesz koszyki do wyrastania chleba o różnych kształtach oraz wielkościach. Jak wybrać odpowiedni? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Dobierając koszyk do wyrastania chleba weź pod uwagę wagę ciasta, która jest sumą użytych składników: mąki, wody i dodatków. Trzymanie się tej zasady pozwoli na prawidłowy rozrost ciasta chlebowego. Oznacza to, że jeżeli chcemy upiec kilogramowy chleb, to wybieramy koszyk o pojemności 1 kg.

W czym najlepiej wyrasta chleb?

Współcześnie, kiedy większość produktów spożywczych kupujemy w sklepach, łatwo zapomnieć o tym jak wygląda tradycyjny wyrób chleba. Warto jednak pamiętać, że dobry wypiek to nie tylko odpowiednio dobrana mąka i składniki. To również odpowiednie warunki oraz akcesoria do wyrastania. Jak wiele innych produktów piekarniczych chleb wymaga odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza do wyrośnięcia. Idealna temperatura to między 25 a 30 stopni Celsjusza. W tym zakresie enzymy zawarte w drożdżach i w mące pracują w optymalnych warunkach. Dzięki czemu nasz wypiek rośnie szybko i równomiernie. Ważne jest także utrzymanie odpowiedniej wilgotności powietrza, co zapobiega skorupkowaniu się powierzchni wypieków i przyspiesza proces zwiększania objętości. W tradycyjnych warunkach wypieki powstawały w piecu opalanym drewnem. Obecnie w elektrycznych piekarnikach zamiast garnka lub formy, optymalnie jest użyć koszy do wyrastania chleba. Dzięki nim domowy wypiek ma czas na powolny wzrost. A to pozytywnie wpływa na jego smak i konsystencję. To łatwy i wygodny powrót do tradycji.

Czy opłaca się piec chleb w domu?

Obecnie, wraz z powszechnie obniżającą się jakością wypieków sklepowych, coraz częściej decydujemy się na wykonanie ich we własnym domu. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia serdecznie do tego zaprasza. Jest to bowiem proces wcale nietrudny, a jednocześnie dający sporo satysfakcji. Ponadto – to nie tylko pyszny smak i aromat, ale również satysfakcja z włożonego wysiłku i nowa wiedza. Nie potrzeba do niego także jakiejś dużej ilości składników. Wystarczy mąka (najlepiej pełnoziarnista), drożdże, woda, sól i ewentualnie cukier lub miód. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub z użyciem miksera z odpowiednimi hakami do wyrabiania. Później warto pozostawić je do wyrastania na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na tym etapie bardzo dobrze sprawdzi się koszyk rozrostowy do chleba. Zapobiegnie on zmianie kształtu bochna podczas przenoszenia go na blachę i późniejszego pieczenia Nie ma chyba nikogo, kto zaprzeczyłby niewątpliwym zaletom płynącym z wykonywania domowych wypieków. Bowiem to nie tylko wspaniały smak i aromat, ale także pewność co do użytych składników.

Jak korzystać z koszyków do wyrastania chleba?

Przed włożeniem ciasta do koszyka należy obsypać go mąką. Niektórzy decydują się na wyłożenie koszyka pergaminem lub lnianą ściereczką. Taki zabieg zapobiegnie przyklejaniu się wyrobionego ciasta do ścianek. Pamiętaj, że koszyk służy jedynie do wyrastania chleba, nie używa się go jako formy do pieczenia.

Obejrzyj nasz przepis na chleb graham i sprawdź jak użyliśmy koszyka do wyrastania chleba. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium