Opcje przeglądania

Osłonki kolagenowe

KOLAGENOWE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wyroby wędliniarskie w osłonkach kolagenowych

Zastanawiałeś się, jaką osłonkę wybrać do parówek, frankfurterek lub kabanosów? Jaki produkt zakupić, aby wędliny miały naturalny, apetyczny wygląd? Osłonki są niezastąpioną częścią wyrobu mięsnego i to właśnie ona wpływa na ich smak oraz aromat. We wpisie przybliżymy Ci wiedzę na temat osłonek kolagenowych, które nie tylko zapewnią naturalny wygląd Twoim wędlinom, ale również zachwycą podniebienie.

Spożywcza osłonka kolagenowa

Głównym zadaniem osłonki kolagenowej jest ochrona wędlin, jak również innych wyrobów przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Pozyskiwane są od zwierząt rzeźnych, zawierają wysoko gatunkowe białka, które są jadalne. Wykorzystuje się je do produktów na bazie farszów o różnym stopniu rozdrobnienia, zarówno wieprzowych, jak również drobiowych. Stosuje się je do produkcji cienkich parówek, kiełbasek oraz kiełbas suszonych, które są spożywane razem z osłonką. Doskonale sprawdzi się do wędzono-parzonych, suszonych lub podsuszanych wyrobów mięsnych.

Dlaczego warto zdecydować się na osłonki kolagenowe?

Osłonki kolagenowe nadają kruchość wędlinie. Charakteryzują się elastycznością, dzięki czemu zapewniają bezproblemową pracę. Jedną z ich największych zalet jest stabilność kalibrów. Szczególnie polecamy je do nadziewarek o dużej prędkości napełniania.

Jadalne osłonki kolagenowe są wytrzymałe, dlatego gwarantują bezpieczeństwo naszym wyrobom wędliniarskim. Pozwalają na sprawne napełnianie, bez ryzyka pęknięcia, co oznacza, że kiełbasa czy pasztet nie straci farszu. Osłonki kolagenowe sprawdzą się do wędzenia kiełbas. Przepuszczają dym oraz parę wodną, dzięki czemu zapewniają odpowiedni smak i zapach wyrobom wędliniarskim.

Jak należy obchodzić się z osłonką kolagenową?

Osłonka po wyjęciu z opakowania jest od razu gotowa do użycia. W przeciwieństwie do jelit naturalnych – osłonek kolagenowych nie należy moczyć przed użyciem. Musimy zwrócić uwagę na prawidłową stronę napełniania osłonek kolagenowych, aby kierunek był zgodny jak na opakowaniu. Osłonki można stosować do ręcznych oraz automatycznych nadziewarkach.

Należy je przechowywać w zacienionym, suchym i chłodnym miejscu z dala od źródła ciepła. Po otwarciu niezużyte osłonki kolagenowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu, w celu utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności.

Gdzie można kupić osłonki kolagenowe?

Decydujesz się na domowe wyroby wędliniarskie, ale nie wiesz jakie osłonki wybrać? Zatem musisz wiedzieć, jakie są rodzaje oraz do czego najlepiej się nadadzą. Dobór odpowiednich jelit zależy oczywiście od wielu czynników, m.in. od tego, czy kiełbasa ma być gotowana, wędzona, czy też grillowana. Szukasz sprawdzonego sklepu, gdzie kupisz osłonki kolagenowe do domowej produkcji parówek lub kabanosów? Koniecznie sprawdź ofertę Domowej Spiżarni, gdzie znajdziesz wszystkie potrzebne produkty i akcesoria do wyrobu wędlin oraz kiełbas. Zdecyduj się na bezpieczne zakupy z dostawą do domu.

W naszym sklepie Domowa Spiżarnia posiadamy dwa typy osłonek kolagenowych:

  • mniejsza osłonka, średnica 21mm, 45,6mb (3x15,2mb),
  • osłonka kolagenowa o średnicy 21mm, 67,6mb (3x22,53mb).

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium