Opcje przeglądania
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość

Kociołek 7l żeliwny

Kociołek 7l żeliwny
Kociołek 7l żeliwny

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 309,49 zł
SZT.

Kociołek 7l żeliwny, myśliwski

Kociołek 7l żeliwny, myśliwski
Kociołek 7l żeliwny, myśliwski

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 334,69 zł
SZT.

Kociołek żeliwny do gulaszu

Kociołki żeliwne to jedne z najpopularniejszych naczyń, używanych do wyrobu domowego jedzenia. Kojarzymy je głównie z zupami, ale można w nich gotować wiele innych potraw. Zarówno ich kształt, jak i materiał, z którego je wykonano, mają spory wpływ nie tylko na jakość gotowania, ale także na intensywność smaku dań. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia proponuje między innymi takie ich modele jak kociołek 7l żeliwny oraz myśliwski. Dzięki nim przygotowanie aromatycznych dań w plenerze nie będzie niczym trudnym. Między innymi dlatego, że są to naczynia, które wykonano z dobrej klasy materiału. Można w nich ugotować także gulasz i szeroki wybór dań mięsnych. To także pomysłowa alternatywa klasycznego ogrodowego grilla. Tym bardziej że naczynia te dają niezły efekt estetyczny – już na pierwszy rzut oka widać, że jedzenie w nich przygotowane musi być smaczne! Ognisko, plener, grupa znajomych – to bez wątpienia warunki wprost stworzone dla tych akcesoriów. Nada się również jako propozycja prezentowa.

Czy kociołek żeliwny trzeba wypalać?

Żeliwny kociołek powinien zostać wypalony, ten proces zabezpieczy go przed rdzewieniem. Do mycia takiego kociołka należy używać wyłącznie wody, nie poleca się stosowania detergentów, ponieważ naczynia żeliwne przenikają zapachami. Mycie agresywnymi środkami może później dać o sobie znać w smaku gulaszu. 

Jak wypalić naczynie żeliwne?

Kociołek żeliwny najlepiej wypalić w temperaturze pomiędzy 200 a 250 st. C, taki proces pozwoli pozbyć się z jego wnętrza resztek jedzenia. Po wypaleniu należy wnętrze żeliwnego naczynia nasmarować olejem roślinnym. 

Czym smarować kociołek żeliwny?

Ścianki wewnętrzne żeliwnego kociołka przed rozpoczęciem gotowania należy natrzeć olejem lub smalcem, jeśli szykujemy duszonki z ziemniaków lub gulasz to ścianki trzeba wyłożyć liśćmi kapusty.

Co można przygotować za pomocą kociołka żeliwnego?

Bardzo popularnymi potrawami, które można przygotować w żeliwnym kociołku, są duszonki lub węgierski gulasz. Pozwalają one na dużą swobodę doboru składników, najczęściej jako podstawy używa się mięsa wieprzowego, warzyw i grzybów. Najczęściej dodaje się do tych potraw marchewkę, cebulę, pomidory i czosnek.

Kociołki żeliwne na ognisko

Kociołki żeliwne z naszej oferty z pewnością przypadną do gustu i podniebienia fanom domowego jedzenia. To dobry towar od dobrego producenta – firmy Browin, posiadającej ponad półwieczną tradycję. A także sprzęt wykonany z dbałością o detale. To jednocześnie producent zajmujący się generalnie akcesoriami do wyrobu zdrowej żywności. Z pewnością więc wie, jak produkować przybory gwarantujące zdrowe gotowanie. Żeberka lub dziczyzna w takim naczyniu po prostu nie mają sobie równych. Teraz szybko i łatwo możesz kupić te dobrodziejstwa w naszym serwisie. Dzięki nim leczo lub potrawy duszone z pewnością zachwycą bogactwem swych aromatów. Podobnie jak różnorakie (mięsne lub nie) zupy. Niewątpliwą zaletą kociołków jest fakt, że dzięki żeliwu właśnie nasze potrawy się nie przypalą. Są ponadto zdrowe, gdyż z tego materiału żadne szkodliwe związki na pewno nie przenikną do naszych organizmów. Zdecydowanie stanowią one optymalne uzupełnienie zbioru naczyń do gotowania każdego, komu zależy na zdrowym i naturalnym odżywianiu. To ponadto piękna ozdoba ogrodu lub działki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium