Przyprawy do grillowania mięsa

Przyprawy do grillowania mięsa pozwolą na samodzielne przygotowanie ulubionego dania. Dzięki własnej mieszance pieprzu i kolendry przyprawisz wędliny w ulubiony sposób. Również boczek i karkówka z grilla mogą nabrać odpowiedniego smaku i aromatu.

Przyprawy do grillowania mięsa

Przyprawy do grillowania mięsa to niezbędne wyposażenie kuchni. Któż z nas nie lubi grilla? Relaksik na leżaczku lub w wygodnym fotelu. Piwko w dłoni, a na talerzyku chrupiąca karkóweczka, albo boczek, dla wybrednych schab albo kurczak. Zapach dymu z grilla i soczystych kawałków mięsa unoszący się w powietrzu. Ahhh, można się rozmarzyć. Jednak nawet najlepszą atmosferę może popsuć niesmaczna przyprawa. Dlatego lepiej nie ryzykować i kupować tylko w sprawdzonych miejscach. W Domowej Spiżarni znajdziesz przyprawy, które sprawią, że twoje mięso będzie pyszne, soczyste i aromatyczne. Przyprawy na grilla w naszej ofercie to:

  • Posypka maspolanka, która w składzie ma suszone warzywa: marchew, paprykę czerwoną w płatkach, cebulę, gorczycę i pieprz czarny. Pakowana jest w woreczek papierowy ze struną i okienkiem o pojemności do wyboru - 2 kg lub 200 g.
  • Przyprawa Barbecue, która w składzie ma czosnek, sól (19%),  cebulę, kolendrę, paprykę ostrą, liść laurowy, bazylię, tymianek, imbir, pieprz mielony, ziele angielskie, goździki. Tę przyprawę możesz kupić w dwóch różnych woreczkach papierowych z okienkiem i struną o pojemności 50 g lub 200 g.
  • Przyprawę do grilla, w której składzie znajdziesz sól, paprykę słodką, cebulę, cukier, chilli, czosnek, pieprz czarny, gorczycę białą, paprykę czerwoną, majeranek, zioła prowansalskie, oregano i kolendrę. Tę przyprawę można u nas kupić pakowaną w opakowanie z okienkiem i struną po 50 g, 200, g lub 1 kg.

Przyprawy na grilla to nie wszystko!

Oprócz mieszanek przyprawowych do grilla przyda ci się szczotka. Po skończonej biesiadzie trzeba przecież posprzątać. Z naszą szczotką do czyszczenia sprzątanie będzie proste i przyjemne. Szczotka zawiera solidny metalowy skrobak, a także mosiężne włosie, dzięki któremu cały bród szybko znika. Tę szczotkę możesz używać także do czyszczenia wędzarni. Oprócz szczotki niezbędnym urządzeniem podczas przygotowywania mięsa jest termometr. Precyzyjne kontrolowanie temperatury w BBQ jest bardzo ważne dla przygotowania najlepszych mięs. Ten termometr sprawdzi się także w wędzarni.
A na koniec jeszcze coś dla miłośników grillowania. Książki z przepisami na grilla, które mogą stać się doskonałą inspiracją dla niejednego BBG Mastera. Mamy ich aż cztery! Jak widzisz, w Sklepie Domowa Spiżarnia znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do grillowania. Nawet książki z przepisami! 

Jakich przypraw do grilla warto używać? Czy warto grillować potrawy?

Odpowiednio przygotowana grillowana żywność jest bardzo smaczna, ale zdecydowanie może też być zdrowa. Poza tym w naszym kraju ten sposób spędzania wolnego czasu w gronie znajomych to już wiosenno-letnia tradycja. Odpowiednia technika może ponadto wydobyć z mięsa i warzyw esencję smaku oraz ważne składniki odżywcze. Mogą to być minerały oraz witaminy, których żywność zostaje pozbawiona podczas innych metod przetwórczych, na przykład smażenia. Tradycyjny ruszt pozwala także wytopić z żywności nawet do dwudziestu procent tłuszczu, dzięki czemu staje się ono dużo mnie kaloryczne, a przez to zdrowsze. Nowe techniki pieczenia na ruszcie pozwalają ponadto do minimum zredukować negatywne aspekty grillowania. Chodzi tutaj o między innymi o emisję rakotwórczych substancji, które mogą się tworzyć podczas używania piecyków z nieodpowiednich materiałów. Wrzucać na ruszt można mięso, ryby, a nawet owoce i warzywa. Jeśli odpowiednio rozwiniemy swe umiejętności kulinarne w tym zakresie, możemy przyrządzić dla siebie i znajomych prawdziwą ucztę, podczas której każdy znajdzie coś pysznego dla siebie.

Czy grillowana żywność jest zdrowa?

Może taka być, pod warunkiem że będziemy przestrzegać kilku istotnych zasad. Przede wszystkim koniecznie używajmy tylko rozpałek i opału do tego przeznaczonych, najlepiej z atestem. Modne piecyki na drewno są zdecydowanie mniej ekologiczne. Lepiej postawić na brykiet. Nie używać do podpalania gazet lub papierów. Sam ruszt musi być bezwzględnie czysty i trzeba czyścić go po każdym użyciu. Niemyty ruszt nie tylko wygląda nieestetycznie, ale szkodzi, gdyż podczas podgrzewania zalegającego na nim starego oleju, wytwarzają się groźne dla organizmu substancje. Warto także pamiętać, że sam proces pieczenia powinien trwać możliwie krótko. Nie powinniśmy spożywać potraw przypalonych ani odgrzewanych. Zdecydowanie warto także samemu przygotowywać dania na grilla. Sklepowe produkty to zazwyczaj wyroby jakości co najmniej wątpliwej. Nie warto również zbytnio przesadzać z mięsem. Choć to ono jest oczywiście królem na ruszcie, jego całkowita zawartość nie powinna przekraczać dwudziestu procent całego posiłku. Resztę niech stanowią warzywa i owoce. W takiej wersji grill może być zarówno smaczny, jak i zdrowy.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium