Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
WSZYSTKIE PRODUKTY
Garnek rzymski 2l Garnek rzymski 2l
Producent: BROWIN
Cena: 44,09 zł
szt.
zobacz więcej
Garnek rzymski 3l Garnek rzymski 3l
Producent: BROWIN
Cena: 59,29 zł
szt.
zobacz więcej
Garnek rzymski 4l Garnek rzymski 4l
Producent: BROWIN
Cena: 76,99 zł
szt.
zobacz więcej
Garnek rzymski 4L okrągły Garnek rzymski 4L okrągły
Producent: BROWIN
Cena: 67,79 zł
szt.
zobacz więcej
Garnek rzymski 7l Garnek rzymski 7l
Producent: BROWIN
Cena: 110,09 zł
szt.
zobacz więcej

Garnki rzymskie

Coraz odważniej rozwijamy nasze kulinarne umiejętności. Używamy nowoczesnych przepisów, orientalnych przypraw oraz pomocnych akcesoriów. Większą uwagę skupiamy na tworzeniu wartościowych posiłków, dla całej rodziny bez potrzeby spędzenia kilku godzin w kuchni. Dlatego tak dobrze odnalazły się w tej roli garnki rzymskie.

Garnek rzymski jest to naczynie wykonane ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate i pozbawione glazury, dzięki czemu ganki rzymskie łatwo wchłaniają płyny. W szczególności wodę, która odgrywa istotną rolę w procesie przyrządzania potraw. Rzymski garnek jest świetnym rozwiązaniem, pozwalają na przyrządzenie całego obiadu w jednym naczyniu. Dodatkowo ograniczają ilość używanego tłuszczu i uwalniają szczególny aromat potraw.

Jak należy gotować w garnku rzymskim?

Garnek rzymski służy nie tyle do gotowania, co do pieczenia. Wszechstronność tego naczynia pozwala na przyrządzenie całego posiłku w jednym garnku. Ilość potraw nie jest ograniczona, możesz wykorzystać garnek rzymski do zrobienia mięs oraz ryb. Pieczenie w garnku rzymskim sprawdzi się również w przypadku warzyw, zapiekanek, dań z makaronu czy kaszy. A szczególnym zaskoczeniem dla kupujących jest możliwość wypieku chleba, bułek, a nawet przygotowania zupy! Potrawy z garnka rzymskiego są soczyste oraz aromatyczne, nie przywierają do brzegów i nie przypalają się.

Jak używać garnka rzymskiego?

Pierwszym krokiem po zakupieniu garnka rzymskiego jest odpowiednie przygotowanie go do użytkowania. Przed pierwszym użyciem należy namoczyć naczynie w wodzie, a następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Najważniejsze, aby nie stosować detergentów! Garnek jest bardzo chłonny, a my chcemy zapobiec smaku płynu do naczyń w naszych potrawach. Przed użyciem garnek rzymski należy przez co najmniej 20 minut moczyć w czystej wodzie, by gliniana powłoka mogła nią nasiąknąć. Podczas procesu pieczenia woda odparowuje i tym sposobem naturalny proces cyrkulacji pary wodnej, powstającej na ściankach naczynia zapewnia soczystość naszym posiłkom.

Należy pamiętać, aby garnek rzymski zawsze wstawiać do zimnego piekarnika. Dopiero po umieszczeniu naczynia w środku, możesz zacząć je stopniowo podgrzewać. Gliniane naczynia nie mogą być narażone na gwałtowne zmiany temperatur – może to skutkować ich pęknięciem. Ważne jest stopniowe i powolne podgrzewanie.

Rzymski garnek – jaki kupić?

Na początku należy zadać sobie pytanie: Co i dla kogo będziemy w nim piec? Jeśli gotujemy tylko dla siebie, to warto będzie pomyśleć o prostokątnym garnku o pojemności 2 litry. Powinno być wystarczające, aby ugotować pełnowartościowy posiłek lub obiad na dwa dni. Jeśli natomiast z naczynia, będzie korzystać kilkuosobowa rodzina, to lepiej sprawdzi się co najmniej 4 litrowy garnek rzymski. Podczas zakupu garnka rzymskiego warto również zwrócić uwagę na kształt. Na rynku znajdują się okrągłe, wysokie naczynia lub niższe, podłużne. Najlepiej wybierać garnki podłużne, gdyż są uniwersalne i pozwolą na przykład na upieczenie w nich całego kurczaka.

Garnki rzymskie w Domowej Spiżarni

W asortymencie posiadamy garnki rzymskie o zróżnicowanym litrażu oraz w różnych kształtach. Są one wykonane z silnie wypalonej gliny naturalnej, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości tradycyjnych garnków rzymskich. Użytkowane zgodnie z przeznaczeniem będą służyć wiele lat.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium