Opcje przeglądania
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość

Garnek rzymski do gotowania, różne rozmiary

Garnek rzymski to naczynie do pieczenia wykonane ze specjalnie, silnie wypalonej gliny naturalnej. Ścianki naczynia są porowate i pozbawione glazury, dzięki czemu ganki rzymskie łatwo wchłaniają płyny, w szczególności wodę, która odgrywa istotną rolę w procesie przyrządzania potraw. Garnek rzymski z gliny to piękna, funkcjonalna alternatywa dla popularnych naczyń ceramicznych. Specjalne właściwości gliny, z której wykonany jest garnek rzymski, pozwalają na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy, są pyszne i zdrowe. Tak przygotowane dania są idealne dla osób będących na diecie. Porowata struktura naczynia pozwala na wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia. Nic się nie przypala, a piekarnik pozostaje czysty.

Garnek rzymski 2,5l

Garnek rzymski 2,5l
Garnek rzymski 2,5l

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 91,99 zł
SZT.

Garnek rzymski 2l

Garnek rzymski 2l
Garnek rzymski 2l

Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 53,59 zł
szt.

Garnek rzymski 4l

Garnek rzymski 4l
Garnek rzymski 4l

Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 91,19 zł
szt.

Garnek rzymski 4L okrągły

Garnek rzymski 4L okrągły
Garnek rzymski 4L okrągły

Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 85,69 zł
szt.

 

Jakie są zalety garnka rzymskiego?

Do największych zalet tych naczyń z pewnością należy fakt, że przygotowywane w nim potrawy uzyskują pełny smak. A do tego są one soczyste i nie można ich przypalić. Jednocześnie nie trzeba dodawać do nich również różnie postrzeganego tłuszczu. Dzięki temu dania są dużo bardziej lekkostrawne. Ponadto zachowują one praktycznie wszystkie pozytywne właściwości, witaminy oraz substancje odżywcze. Nie bez znaczenia jest także uniwersalność tych naczyń. Można gotować w nich mięso, ale także praktycznie każdy inny rodzaj pożywienia. Mogą to być nawet zapiekanki, warzywa, a nawet ciasta lub chleby. Oczywiście trzeba podkreślić, że korzystanie z takiego garnka nie jest dla wszystkich. Jeśli komuś się bardzo spieszy lub jest przyzwyczajony do błyskawicznego gotowania – niech lepiej pozostanie przy klasycznych wersjach. Wszystkim zaś tym, którzy chcą sprawdzić, jak garnek rzymski wynagradza smakiem i aromatem potraw czas oraz wysiłek włożony w jego użytkowanie, serdecznie go polecamy. Bo to nie tylko gotowanie, ale także prawdziwa lekcja historii.

Jak korzystać z garnka rzymskiego:

  • przed każdym użyciem namocz garnek w zimnej wodzie przez ok. 15-20 minut,

  • zawsze wkładaj zimne naczynie do zimnego piekarnika, stopniowo zwiększając temperaturę,

  • optymalna temperatura pieczenia 180 – 230 °C, w przypadku piekarników z termo obiegiem 200 °C (nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia, zbyt gwałtowna zmiana temperatur może doprowadzić do pęknięcia naczynia),

  • po wyjęciu z piekarnika umieść garnek na suchej podstawce lub desce,

  • do wyciągania garnka z piekarnika zawsze używaj rękawic ochronnych,

  • garnki rzymskie można używać w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych.

Mięsa przygotowywane w garnkach rzymskich nie wysychają, a jednocześnie zachowują swój własny aromat i smak. Warzywa zachowują zdecydowanie więcej minerałów i witamin.

Garnek rzymski, co można w nim ugotować?

Garnek rzymski służy nie tyle do gotowania, ile do pieczenia. Technika pieczenia w garnku rzymskim opiera się na wodzie. Przed użyciem pusty garnek moczy się przez około 15 minut, tak aby woda wniknęła w porowate ścianki naczynia. Podczas pieczenia woda, która wsiąka wcześniej w ścianki naczynia, zamienia się w parę wodną, dzięki temu do pieczenia nie trzeba używać tłuszczu. Mięsa przyrządzane w garnku rzymskim są soczyste i kruche, drób staje się wyjątkowo delikatny i miękki, a warzywa zachowują pełnie swojego aromatu. Garnki rzymskie wykorzystuje się także do wypieku domowego chleba. Ogromną zaletą pieczenia w garnku rzymskim jest to, iż danie nie przypala się i nie wysycha, jak to się często dzieje w przypadku innych metod pieczenia.

Dostępne różne pojemności garnków rzymskich:

Garnek rzymski do gotowania, sklep z przyprawami zaprasza

W asortymencie posiadamy garnki rzymskie o zróżnicowanym litrażu oraz w różnych kształtach. Są one wykonane z silnie wypalonej gliny naturalnej, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości tradycyjnych garnków rzymskich. Garnek rzymski to pomysł na praktyczny i elegancki prezent na dzień mamy, urodziny, imieniny czy po choinkę. Jeśli nie wiesz, co kupić na różne okazje, garnek rzymski będzie świetnym wyborem

Obok naczyń do pieczenia na parze nasz sklep oferuje bogaty asortyment produktów do przygotowania wyrobów wędliniarskich - jelita wieprzowe, nadziewarki do kiełbas, szynkowary – a także drożdże piwowarskie i drożdże gorzelnicze.

Jakie są zalety garnka rzymskiego?

Wśród największych zalet garnka rzymskiego można wymienić to, że przygotowywane w nim potrawy uzyskują pełny smak. A do tego są one soczyste i nie można ich przypalić. Jednocześnie nie trzeba dodawać do nich również różnie postrzeganego tłuszczu. Dzięki temu dania są dużo bardziej lekkostrawne. Ponadto zachowują one praktycznie wszystkie pozytywne właściwości, witaminy oraz substancje odżywcze. Nie bez znaczenia jest także uniwersalność tych naczyń. Można gotować w nich mięso, ale także praktycznie każdy inny rodzaj pożywienia. Mogą to być nawet zapiekanki, warzywa, a nawet ciasta lub chleby. Oczywiście trzeba podkreślić, że korzystanie z takiego garnka nie jest dla wszystkich. Jeśli komuś się bardzo spieszy lub jest przyzwyczajony do błyskawicznego gotowania – niech lepiej pozostanie przy klasycznych wersjach. Wszystkim zaś tym, którzy chcą sprawdzić, jak garnek rzymski wynagradza smakiem i aromatem potraw czas oraz wysiłek włożony w jego użytkowanie, serdecznie go polecamy. Bo to nie tylko gotowanie, ale także prawdziwa lekcja historii.

Akcesoria do domowego wyrobu wędlin

Ideą, która przyświeca serwisowi Domowa Spiżarnia od początku, nie jest tylko sprzedaż, ale także promowanie zdrowego stylu życia. Żyjemy w czasach, w których króluje silnie przetworzone jedzenie z różnymi tajemniczymi dodatkami i polepszaczami smaku. My zaś jesteśmy zwolennikami powrotu do kulinarnych korzeni i tradycji. Wierzymy w to, że zdrowe jedzenie, to jedzenie proste i naturalne. I właśnie dlatego zachęcamy do przygotowania go we własnym domu. Wielu z nas wydaje się, że na przykład domowy chleb albo ser wymaga sporego wysiłku lub nie wiadomo jakich umiejętności. Tymczasem wykonanie nawet czegoś takiego jak domowe wędliny wcale nie jest takie trudne. A jaką daje satysfakcję! Przez setki lat ludzie gotowali jedzenie w domu. I zazwyczaj było ono gwarancją zdrowotności i naturalności. W obecnej sytuacji, kiedy kupno żywności w sklepie to do pewnego stopnia hazard, powrót do takiej tradycji wydaje się czymś… właśnie naturalnym. Podobnie jak obecność w naszej kuchni takich przyborów jak szynkowar, garnek rzymski, beczka lub formy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium