Opcje przeglądania
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość

Formy serowarskie

Forma do sera, do różnych gatunków

Forma do sera to specjalny pojemnik służący do przechowywania i kształtowania sera w czasie ociekania serwatki. A także w czasie dojrzewania. Zależy od nich nie tylko kształt bochna, ale także szereg ważnych procesów zachodzących w jego środku. Dlatego właśnie sklep internetowy Domowa Spiżarnia wybrał w tej kategorii dla swych Klientów odpowiedni asortyment. Może to być, chociażby forma serowarska okrągła, kwadratowa lub serduszko. Przyda się także odpowiedni podkład serowarski. Sprawdzi się on przy domowej produkcji długo dojrzewających wersji. Generalnie rodzaj kształtowania należy zawsze dobierać pod gatunek. W przypadku wyrobu gatunków twardych lepiej sprawdzi się kształt bryły lub bochenka. Dzięki temu nasz przysmak zbytnio nie wyschnie i będzie dojrzewać stopniowo. Z kolei w przypadku gatunków pleśniowych, warto zadbać o jak największą powierzchnię podczas procesu maturacji. Na szczęście z naszą ofertą z pewnością znajdziesz to, czego potrzebujesz. A do tego – przyrządzisz pyszny domowy ser! W innych naszych działach proponujemy do niego dodatki, przyprawy oraz akcesoria.

Forma do sera

Forma do sera ma zasadnicze znaczenie podczas wyrobu tego rodzaju nabiału. Nieważne czy chcesz przygotować w domu ser twardy, żółty, miękki, pleśniowy, twaróg lub oscypek – bez nich to trudne, o ile nie niemożliwe. Na szczęście nasza selekcja pozwoli nadać Twoim wyrobom bardzo różne kształty. Od tych tradycyjnych do humorystycznych. Wykonano je ponadto z dobrej klasy tworzywa sztucznego. To, oprócz swej wytrzymałości i estetyki, optymalnie nadaje się do kontaktu z żywnością. Dobra forma, a tylko takie znajdziesz w naszym serwisie online, składa się dopasowanego koszyczka oraz pokrywki. Otwory w koszyczku koniecznie muszą zapewnić dostęp i wymianę powietrza. Oba komponenty być wystarczające wytrzymałe, aby unieść nierzadko dosyć ciężki wyrób. Ma to szczególne znaczenie w przypadku gatunków serów samoprasujacych – takich, które kształtują się pod wpływem własnej masy oraz grawitacji. W tych okolicznościach sam kształt nie ma większego znaczenia. Muszą za to one dać możliwość ucieczce i ociekaniu serwatki. Domowy wyrób sera nie jest taki trudny, jak się wydaje!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium