WSZYSTKIE PRODUKTY

Drożdże piekarskie suche 100g

Drożdże piekarskie suche 100g
Drożdże piekarskie suche 100g

Drożdże piekarski przydadzą się w każdej kuchni do wyrobu ciast drożdżowych, chlebów i wiele innych wypieków.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 9,19 zł
szt.

Drożdże piekarskie suche 2x16g

Drożdże piekarskie suche 2x16g
Drożdże piekarskie suche 2x16g

Drożdże piekarski przydadzą się w każdej kuchni do wyrobu ciast drożdżowych, chlebów i wiele innych wypieków.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 4,39 zł
szt

Proszek do pieczenia 300g

Proszek do pieczenia 300g
Proszek do pieczenia 300g

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 5,39 zł
szt

Proszek do pieczenia 50g

Proszek do pieczenia 50g
Proszek do pieczenia 50g

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 3,19 zł
szt

Drożdże piekarskie w Domowej Spiżarni

Miłośnicy domowych wypieków znają tajemnicę pulchnego pieczywa, dlatego też sięgają po sprawdzone drożdże piekarskie. W dużej mierze to właśnie od nich zależy smak chleba czy ciast. Dla początkujących piekarzy przygotowanie roztworu z drożdżami jest sporym wyzwaniem.

Co to są drożdże i do czego są wykorzystywane?

Drożdże od wieków wykorzystywane są do pieczenia chleba czy ciast, a także do produkcji trunków. Ze względu na to, że są używane w gorzelnictwie, winiarstwie, piwowarstwie oraz w piekarnictwie, warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które rozmnażają się poprzez pączkowanie. Te mikroorganizmy są wykorzystywane w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości. Zdolność do rozkładu cukru na etanol i dwutlenek węgla jest nie tylko użyteczna podczas fermentacji alkoholowej. To właśnie dzięki tej umiejętności drożdże przyczyniają się do zwiększenia objętości ciasta. Dzięki temu staje się puszyste oraz lekkie, natomiast jego struktura jest porowata.

Czy wszystkie drożdże są takie same?

Zdecydowanie nie! Należy pamiętać, że w zależności od rodzaju szczepu, drożdże mogą przeprowadzać fermentacje w innych warunkach. Na przykład w przypadku drożdży gorzelniczych, szczepy są zdolne do przeprowadzania fermentacji w wysokich stężeniach alkoholu. Z tego powodu nie ma uniwersalnego szczepu, dlatego w zależności od tego, do czego chcesz ich użyć, powinieneś wybrać dedykowany rodzaj drożdży.

W Domowej Spiżarni oprócz drożdży piekarskich, kupisz również:

Jakie drożdże używa się do pieczenia?

Do pieczenie najczęściej używa się drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae. To właśnie je znajdziemy w sklepach. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • Drożdże suszone
  • Drożdże świeże
  • Drożdże instant.

 

drożdże piekarskie

 

Drożdże świeże

Drożdże świeże kupisz niemal w każdym sklepie spożywczym: małym i dużym. Znajdziesz je na pułkach chłodziarek, a sprzedawane są w formie kostki owiniętej w papierek. Świeże drożdże mają kolor beżowy, przez co przypominają serek topiony, jednak różnią się od niego konsystencją, ponieważ można je kruszyć w palcach. Nie są mocno wilgotne, dodatkowo można je łatwo przełamać i nie kleję się do dłoni. Świeże drożdże można łatwo odwinąć z papierka, ponieważ nie przyklejają się do niego.

Drożdże suszone

Może spotkałeś się z drożdżami w formie granulek? To drożdże suszone, a ich zaletą jest dłuższy termin ważności. Polecamy je osobą, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu chleba, bowiem są łatwiejsze w użyciu i przechowywaniu.

Drożdże instant

Drożdże instant są najłatwiejsze w użytkowaniu dla początkujących w świecie drożdżowych wypieków. Podobnie jak drożdże suszone mają postać granulek i charakteryzują się długi terminem ważności. Polecane są początkującym, ze względu na to, że możesz uniknąć robieniu rozczynu, który sprawia sporo problemów niedoświadczonym osobom.

Jak przechowywać drożdże?

Wszystko zależy od tego, jakie drożdże piekarskie kupiliśmy. W przypadku drożdży świeżych można je przechowywać do 10 dni w lodówce lub zamrozić do 6 miesięcy. Zwróć uwagę na datę ważności i unikaj zakupu, kiedy ten okres wynosi jedynie kilka dni. Natomiast drożdże suche i instant należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

Jak należy mrozić drożdże?

Opinie są podzielone, przeciwnicy mrożenia drożdży piekarskich twierdzą, że taki zabieg je osłabia. Prawda jest jednak taka, że wszystko zależy od tego w jaki sposób mrozimy drożdże. Tego co na pewno nie polecamy, to ponowne mrożenie rozmrożonych drożdży. W takim razie jak powinno się zamrażać te mikroorganizmy?

  1. Podziel drożdże na porcje i zawiń je w folie spożywczą. Porcje mogą mieć od 7-20 g, wszystko zależy od tego jakich porcji używasz do przygotowania roztworu drożdżowego do ciasta. Dzieląc je na odpowiednie porcje, unikniesz sytuacji w której zostanie ci rozmnożona porcja rozmrożonych drożdży. Pamiętaj, że nie mrozi się ponownie rozmrożonych drożdży.
  2. Przed zamrożeniem włóż drożdże do lodówki, aby się schłodziły zanim włożysz je do zamrażarki. Pamiętaj, że drożdży nie mrozi się w mikrofalówce.
  3. Po włożeniu drożdży do zamrażarki, możesz je przechowywać nawet do 6 miesięcy.
  4. Aby rozmrozić drożdże, najlepiej najpierw przełożyć je do lodówki, zanim wyciągniesz na blat.

 

drożdże do pieczenia chleba

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium