Drożdże gorzelnicze

Drożdże gorzelnicze

Poszukiwanie odpowiedniego szczepu drożdży gorzelniczych, to zadanie dla prawdziwego miłośnika domowych wysokoprocentowych trunków. Doświadczony hobbysta doskonale wie, jak istotny wpływ na ostateczny wygląd, smak oraz aromat napojów procentowych mają te mikroorganizmy.

Warto w tym miejscu wyjaśnić, dlaczego warto korzystać z dedykowanych szczepów drożdży do bimbru, zamiast drożdży piekarniczych. Pamiętajmy, że w zależności od odmiany, to te mikroorganizmy mają różną tolerancję na stężenie alkoholu w nastawie. Jeżeli zależy nam na produkcji wysokoprocentowego trunku, powinniśmy wybrać drożdże, które będą mogły prowadzić dalszą fermentacje, pomimo rosnącego stężenia alkoholu. Zwykłe drożdże piekarnicze nie posiadają takich zdolności, jednak to nie jedyny powód, dlaczego warto wybrać drożdże gorzelniane.

Dobór odpowiednich drożdży do bimbru

Drożdże gorzelnicze to szczepy drożdży wykorzystywane do przeprowadzania fermentacji alkoholowej. Odpowiadają za szybką i dokładną fermentację cukrów w nastawie. Drożdże gorzelnicze są szybsze niż inne drożdże i prowadzą do powstawania alkoholu o najsilniejszym stężeniu. Nic więc dziwnego, że są chętnie wybierane przez miłośników domowego wyrobu trunków wysokoprocentowych.

Wybór drożdży powinien być dedykowany również rodzajem nastawu. Inne szczepy drożdży gorzelniczych sprawdzą się do nastawów owocowych lub cukrowych, a inne do zbożowych. W zależności od szczepu, niektóre drożdże lepiej metabolizują fruktozę, a inne glukozę. Czołowi producenci drożdży gorzelniczych doskonale wiedzą, jak ważne jest poinformowanie do jakich nastawów najlepiej sprawdzą się ich produkty. Dlatego na etykietach drożdży znajdziemy informacje do jakich typów trunków najlepiej sprawdzi się dany szczep drożdży.

 

drożdże gorzelnicze

 

Kiedy sięgnąć po drożdże gorzelnicze?

Drożdże gorzelnicze różnią się od winnych przede wszystkim tempem fermentacji, która w przypadku tych pierwszych zachodzi znacznie szybciej. Ma to jednak swoją cenę. Korzystając z drożdży gorzelniczych musimy zwracać szczególną uwagę na temperaturę w czasie fermentacji. Dlatego jeśli dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z domowymi alkoholami drożdże winne lub drożdże piwne mogą się okazać znacznie trafniejszym wyborem.

Najpopularniejszymi markami drożdży gorzelniczych są drożdże Turbo i Coobra. Królują na polskim rynku od wielu lat, a miłośnicy domowych alkoholi chętniej polecają je do różnych nastawów. Chwalą ich jakość, a także skuteczność. Obie marki posiadają wiele szczepów, które sprawdzą się do małych, jak i dużych nastawów.

Drożdże gorzelnicze w Domowej Spiżarni

Sklep internetowy Domowa Spiżarnia oferuje szeroki wybór drożdży gorzelniczych. Drożdże gorzelnicze oferujemy w postaci specjalnie przygotowanych mieszkanek, które zawierają najsilniejsze szczepy drożdży wzbogacone o pożywkę i enzymy. Dzięki temu nasze drożdże gorzelnicze są efektywne i szybkie w swoim działaniu. Natomiast dla miłośników lżejszych trunków przygotowaliśmy szeroki wybór:

 

drożdże do bimbru

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium