Pektyna do dżemów, dodatki do produkcji przetworów
Pektyna do dżemów z pewnością przyda się wszystkim tym, którzy lubią we własnym domu przygotować konfitury lub galaretkę. Pektyna to naturalny środek spożywczy pozyskiwany ze skórek owoców cytrusowych i wytłoków jabłkowych w procesie ekstrakcji. Właściwości żelujące pektyny wykorzystuje się w produkcji dżemów, galaretek owocowych, koncentratów, wsadów owocowych oraz żywności o obniżonej zawartości cukru.
Sklep internetowy Domowa Spiżarnia oferuje Ci spory wybór ingrediencji, które domowe przysmaki uczynią smacznymi i trwalszymi. A są to między innymi naturalna pektyna do dżemów, sól himalajska różowa oraz żelatyna wieprzowa. I do tego jeszcze sól kłodawska jodowana lub niejodowana. Wszystkie te dodatki są całkowicie naturalne. A z doświadczenia wiemy, że to właśnie ich chemiczne zamienniki stanowią największą bolączkę żywności z marketu. Na szczęście z naszą ofertą nie musisz się o to więcej martwić. Z naszym asortymentem w tej kategorii Twoje domowe przetwory będą naturalne, a jednocześnie pyszne i trwałe. W naszym serwisie stawiamy właśnie na całkowitą naturalność. Wiele zaś z dzisiejszych pokarmów, choć niejednokrotnie wykonane z takichże właśnie składników, konserwowane lub utrwalane jest przy pomocy sztucznych substancji. Właśnie dlatego powstała u nas ta kategoria. U nas po prostu nie ma o tym mowy.
Jak stosować pektynę do dżemów?
Do przygotowania dżemów z owoców zaleca się użycie około 8-16 g pektyny na 1 kg owoców. Pektynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody w temp. ok 60°C i dodać do jeszcze gotującego się dżemu. Najlepiej dodać ją tuż przed końcem gotowania. Można ją też wymieszać z połową szklanki cukru i również dodać do dżemu przed końcem gotowania.
Ile pektyny na 1 kg owoców?
Przyjmuje się, że do przygotowania dżemu potrzeba około 8-16 gramów pektyny na kilogram użytych owoców.
Dodatki do produkcji przetworów
Dodatki do produkcji przetworów królują w kuchniach latem i z początkiem jesieni. I nic dziwnego, bo to okres, w którym można cieszyć się świeżymi i pachnącymi owocami oraz warzywami. Aby jednak utrzymać na długo ich smak oraz aromat, warto postawić na naturalne ingrediencje. Taka na przykład pektyna cytrusowo-jabłkowa nadaje się świetnie do marmolad, dżemów, sosów oraz deserów. A to wszystko dzięki dobrym właściwościom zagęszczającym, emulgującym oraz żelującym. Ta z naszej oferty jest nie tylko pochodzenia naturalnego, ale także ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Reguluje ona mianowicie gospodarkę cholesterolową oraz węglowodanową. Soli himalajskiej chyba też nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta nasza pochodzi aż z Pakistanu. Dobrze nada się na przykład do praktycznie każdej potrawy. A do tego zawiera mnóstwo wapnia, żelaza oraz potasu. Ona również ma świetny wpływ na nasz organizm. O tym, że zwalcza infekcje w jamie ustnej, wiadomo. Ale łagodzi ponadto problemy z jelitami, reguluje gospodarkę wodną oraz usuwa toksyny.
Pektyna do dżemów i konfitur
Pektyny to nic innego jak mieszaniny poli- i oligosacharydów, z których zbudowane są ściany komórkowe wielu roślin. Z kolei w przypadku ludzi stanowią one nic innego jak frakcje rozpuszczalnego włókna pokarmowego, znanego powszechnie jako błonnik. Substancje te mają właściwości tworzenia w kwaśnym środowisku galaretek oraz żeli. Te właśnie cechy wykorzystuje się podczas przygotowywania konfitur oraz dżemów. Pektyna stanowi świetną alternatywę dla cukru żelującego lub żelfiksów. Te ostatnie niestety sprawiają, że aby uzyskać odpowiedni smak, trzeba ich dodać naprawdę sporo. Często stanowią one jedną trzecią lub nawet połowę gotowego wyrobu. Nierzadko zawierają one także różnego rodzaju konserwanty (najczęściej sorbinian potasu lub kwas sorbowy). Inną opcją jest długie gotowanie owoców w celu zlania soku. Po tym procesie zawiera on już niewiele cennych składników. Trudno zatem w przypadku takich przetworów mówić o zdrowym jedzeniu. Tymczasem pektyna szybko i skutecznie rozwiązuje te problemy. Dzięki niej można wreszcie mówić o zdrowych domowych przysmakach.
Co to jest pektyna?
Pektyna to środek spożywczy naturalnego pochodzenia, ma właściwości żelujące oraz glazurujące i dlatego jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją również podczas wytwarzania domowych przetworów. Także ze względu na jej wydajność. Torebka 30-gramowa wystarcza na około dwa kilogramy owoców. Użycie odmiany o niskiej zawartości metoksylu, wykorzystującej wapń zamiast cukru do tworzenia wiązania, powoduje, że nasze przetwory zawierają znacząco mniej kalorii. Ponieważ sama pektyna, jako błonnik, nie zawiera ich w ogóle. Dlatego przysmaki ją zawierające są często wymieniane jako słodycze fit. Ponadto nie ma ona smaku, dzięki czemu nie przykrywa smaku zastosowanych na przykład do konfitur owoców. Dodatkowo można jej używać do zagęszczania innych potraw, a nawet jako zamiennik tłuszczu w niektórych wypiekach. Warto także wspomnieć o jej właściwościach zdrowotnych. Obniża ona bowiem poziom cholesterolu, łagodzi refluks i może działać przeciwnowotworowo. Może także łagodzić infekcje oraz bóle jamy ustnej i gardła. W wielu dietach pomaga utrzymać właściwą wagę.
Właściwości i zalety pektyny
Jako naturalne składniki pektyny posiadają wiele zalet i pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Sprawdzają się optymalnie jako skuteczne zamienniki cukru. Jednak mogą być one także cennymi składnikami diety. I to nawet jako środek żelujący, zagęszczacz i stabilizator w żywności. Przede wszystkim zapobiegają one rakowi okrężnicy, obniżają poziom cholesterolu we krwi i poziom cukru we krwi. Wykazano ponadto, że posiadają właściwości przeciwzapalne, a także pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Pomagają także w utracie wagi oraz szkodliwego cholesterolu LDL. Ogólnie pozwalają także wzmocnić nasz układ odpornościowy. Znane są też pozytywne efekty stosowania ich podczas leczenia biegunek i ogólniej – chorób układu pokarmowego. Mają także dodatni, pozytywny wpływ na leczenie refluksu. Od dawna są również znane właściwości pektyny, związane z wydalaniem rtęci. Sprawia to, że nadają się one świetnie nie tylko do domowych dżemów owocowych, ale po prostu jako środek wspomagający leczenie. Naturalna substancja konserwująca może być – jak widać – również cennym elementem zdrowej diety.
Przepis na konfitury z pektyną
Wbrew pozorom przygotowanie domowych dżemów, nie należy do specjalnie trudnych czynności. I to nawet dla osób początkujących. Wystarczy przygotować odpowiednią ilość cukru (zazwyczaj jest to 1 kg cukru) oraz około dwóch kilogramów owoców. Najpierw powinniśmy do owoców dodać jakieś pół szklanki wody, a całość zagotować. Pektyna amidowana w ilości około trzydziestu gramów powinna zostać dodana późnej, wcześniej wymieszana również ze szklanką cukru. Wszystko to powinniśmy gotować przez jakieś pięć minut. Następnie powinniśmy wsypać do gotującej się mieszanki resztę cukru. Po jego rozpuszczeniu gotowanie należy przerwać, po czym do całości należy dodać kwas cytrynowy. Optymalnie nada się płaska łyżeczka, wymieszana z niewielką ilością wody. Całość znowu należy dokładnie wymieszać. Po zebraniu piany rozlewamy nasze konfitury do słoików. W nich nasz domowy przysmak powinien się pasteryzować przez jakieś dwadzieścia minut. To jednocześnie prosta i niewymagająca receptura. Dzięki mniejszej zawartości cukru pozwoli się ona cieszyć dużo zdrowszym, domowym smakiem.