Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 500g
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 500g
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól Kłodawska, jodowana, 1 kg
Sól Kłodawska w porównaniu do innych soli, wypada bardzo korzystnie.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól morska, drobnoziarnista, 1kg
Sól morska nazywana jest białym złotem, ponieważ zachowuje wszystkie cenne minerały, których pozbawiona jest zwykła sól kuchenna. Sól ta pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól morska, gruboziarnista, 1kg
Sól morska nazywana jest białym złotem, ponieważ zachowuje wszystkie cenne minerały, których pozbawiona jest zwykła sól kuchenna. Sól ta pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól do sera, w tym sól niejodowana
Sól do sera domowej roboty, oferujemy również sól niejodowaną i sól serowarską. Przygotowywanie w zaciszu własnego domostwa pożywienia staje się coraz bardziej popularne. Po wykonaniu pierwszych udanych kroków warto także nieco zgłębić temat i go rozwinąć. Do tego przyda się z pewnością chlorek wapnia, który wzbogaci zastosowane w domowym serowarstwie mleko. Przyda się także z pewnością sól himalajska różowa drobnoziarnista, sól kamienna jodowana oraz Kłodawska niejodowana. Z nimi smak i przede wszystkim aromat będzie niezapomniany. Nie od dziś wiadomo, że żywność z półek supermarketu to nie jest to. Zazwyczaj produkuje się ją niskim kosztem. Często także w celu wydłużenia terminu jej przydatności stosuje się długi szereg ulepszaczy oraz konserwantów. Właśnie dlatego zdecydowanie warto powrócić do przeszłości i spróbować wykonać produkty mleczne w domu. To przede wszystkim zdrowie i naturalność. A także po prostu zdrowe jedzenie. Gwarantujemy, że od razu spostrzegą Państwo różnicę pomiędzy serem domowego wyrobu a tym sklepowym.
Sól serowarska, dodatki do produkcji sera
Dodatki do produkcji sera to nasza propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować swoich sił w domowej produkcji pożywienia. Podstawowa wersja nie wymaga wiele wysiłku. Ale kwestia doprawienia oraz stworzenia smaku to już nieco inna kwestia. Wymaga to nieco praktyki, a przede wszystkim – odpowiednich przypraw i dodatków. Temu właśnie służy nasz asortyment w tej kategorii. Z nim będzie można dokonać prywatnych eksperymentów ze smakiem i aromatem. Do czego oczywiście sklep internetowy Domowa Spiżarnia serdecznie zaprasza! Na naszych stronach od początku staramy się zachęcić i ukazać dobre strony wykonywania pokarmów w swojej własnej kuchni. Z nami przyrządzisz domowe piwo, wino, chleb, wędliny i nie tylko. Proponujemy Ci nie tylko odpowiednie akcesoria, ale także składniki i przyprawy. Na naszych stronach znajdziesz wszystko to, co potrzebne, aby zacząć. Ale także szeroką selekcję aparatury oraz przyborów dla zaawansowanych. A to wszystko możesz kupić zarówno na sztuki, jak i w specjalnych zestawach.
Dodatki do wyrobu domowego sera
Produkcja domowego sera wymaga odpowiedniego wyposażenia oraz składników, aby uzyskać wyrób dobrej jakości. Istnieje wiele dodatków, które są kluczowe w tym procesie. Z pewnością należy do nich podpuszczka. Jest to enzym kluczowy w procesie koagulacji mleka. To właśnie dzięki niemu zaczyna ono się ścinać i tworzyć ser. Podpuszczka jest niezbędna w produkcji każdego typu tego przysmaku. Sól z kolei jest dodatkiem, który wpływa na smak, teksturę i wygląd. Dodaje się ją do mleka podczas produkcji, aby pomóc w wydzieleniu się serwatki i zwiększyć trwałość finalnego produktu. Bez soli byłby on pozbawiony charakterystycznego smaku i miałby kruchą, niestabilną konsystencję. Kultury starterowe znowu są mikroorganizmami, które dodaje się do mleka, aby pomóc w fermentacji i wytwarzaniu kwasu mlekowego. Są niezbędne do produkcji serów z kwaśnego mleka, takich jak jogurt, kefir i ser biały. Przydadzą się także odpowiednie barwniki. Stosuje się je do poprawy wyglądu. Mogą być naturalne lub sztuczne i dodaje się je w zależności od rodzaju lub gatunku. Z reguły cheddar barwi się na kolor pomarańczowy, a ser feta może być barwiony na kolor biały. Substancje przeciwpleśniowe stosuje się – jak sama nazwa wskazuje – do produkcji serów pleśniowych. Może to być na przykład camembert lub roquefort. Zapobiegają one rozwojowi niepożądanych bakterii. Dodaje się je do mleka bo sprawiają, że pleśń rozwija się tylko w określonym obszarze, co pozwala na uzyskanie pożądanej konsystencji i smaku. Jak widać, domowa produkcja sera wymaga zastosowania różnych dodatków, które wpływają na smak, wygląd i konsystencję końcowego produktu. Podpuszczka, sól, kultury starterowe, barwniki i substancje przeciwpleśniowe podstawowe dodatki w procesie wyrobu. Bez nich byłby on mniej skuteczny lub w ogóle niemożliwy.
Jaką rolę w produkcji domowego sera pełni sól?
Zdecydowanie pozostaje ona jednym z najważniejszych składników. Pełni ona kilka kluczowych funkcji, do których należą przede wszystkim: nadanie smaku, konsystencji oraz trwałości. Jeśli chodzi o tę pierwszą funkcję, to przede wszystkim sól zwiększa wrażenie smaku słodkiego i umami, które są wyróżnikami niektórych gatunków sera, takich jak np. Parmezan. Odpowiednia jej ilość w może pomóc w równoważeniu smaków i aromatów, co daje nam pełne, bogate wrażenia z degustacji. Sól pomaga także kontrolować konsystencję wyrobu podczas procesu produkcji. Wysoka jej zawartość w początkowych etapach produkcji pozwala na wydostanie się z sera wody. Ta mogłaby spowodować obniżenie jakości oraz rozmiękłą konsystencję całości. Pod koniec procesu zaś umożliwia precyzyjną kontrolę ilości soli w wewnętrznej strukturze gotowego wyrobu. Należy także wspomnieć o właściwościach konserwujących tej substancji chemicznej. Te pomagają w utrzymaniu trwałości sera. Sól działa jako inhibitor wzrostu bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą prowadzić do jego zepsucia. Skutecznie utrzymuje ona również poziom jego pH.