DODATKI SPOŻYWCZE ▪️agar agar ▪️ kwasek cytrynowy ▪️ żelatyna itp.

Agar-agar 1kg Agar-agar 1kg
Cena: 135,09 zł
SZT.
zobacz więcej
Agar-agar 250g Agar-agar 250g
Cena: 33,39 zł
SZT.
zobacz więcej
Karob 1kg Karob 1kg
Cena: 18,29 zł
szt.
zobacz więcej
Karob 200g Karob 200g
Cena: 5,59 zł
( 1 kg = 27,95 zł )
szt.
zobacz więcej
Kwasek cytrynowy 100g Kwasek cytrynowy 100g
Producent: PRODUCENT
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Kwasek cytrynowy 1kg Kwasek cytrynowy 1kg
Producent: PRODUCENT
Cena: 14,99 zł
szt.
zobacz więcej
Kwasek cytrynowy 500g Kwasek cytrynowy 500g
Cena: 8,19 zł
szt.
zobacz więcej
Proszek do pieczenia 50g Proszek do pieczenia 50g
Cena: 3,59 zł
szt
zobacz więcej
Soda oczyszczona 100g Soda oczyszczona 100g
Cena: 3,29 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Soda oczyszczona 1kg Soda oczyszczona 1kg
Cena: 10,29 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Soda oczyszczona 500g Soda oczyszczona 500g
Cena: 5,69 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Żelatyna wieprzowa 180 5kg Żelatyna wieprzowa 180 5kg
Cena: 305,09 zł
zobacz więcej

Dodatki spożywcze, sklep z przyprawami i ziołami

Oferujemy dodatki spożywcze do pieczenia i gotowania. Są takie produkty w każdej kuchni, na które się nie zwraca uwagi, a bez których nie można się obejść. Dodajemy je do ciast, galaret, nawet do koktajli, a czasem stosujemy jako odkamieniacz! W naszej Domowej Spiżarni staramy się udostępniać naszym Klientom wszystkie niezbędne artykuły oraz otwierać ich na nowe smaki, z którymi wcześniej nie mieli styczności.

Magiczna mączka chleba świętojańskiego

Karob to substancja znana również pod nazwą mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako stabilizator i emulgator bezpieczny dla zdrowia – używany jest też w produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt. Guma karobowa ma delikaty posmak kakao, dlatego często jest stosowana jako jego zamiennik dla alergików i osób, które chorują na celiakię. Wiele osób stosuje ją także jako zamiennik jajek w wypiekach oraz w postaci zagęstnika do sosów i zup.

Dodatki spożywcze do pieczenia i gotowania

Wiele produktów spożywczych znajduje swoje zastosowanie także poza kuchnią. Dobrym przykładem jest soda oczyszczona, która ze względu na swoje właściwości spulchniające doskonale nadaje się do wypieków – zatem jeśli w Twojej głowie pojawia się pytanie czym zastąpić proszek do pieczenia, spokojnie możesz zacząć stosować sodę. Używana jest także w postaci środka piorącego na mocne zabrudzenia, a osoby chorujące na mukowiscydozę wykonują z pomocą sody inhalacje.

Zimne nóżki czy galareta mięsna – jeśli chcemy, żeby ta popularna potrawa miała odpowiedni smak, musimy dodać do niej wysokiej jakości żelatyny, rzadko bowiem udaje się tak ugotować wywar, że jest w stanie sam stężeć. Dodawana jest także do wyrobów mięsnych typu galantyna czy salceson. Jednak nie możemy się ograniczać tylko do mięsa, żelatynę wieprzową możemy również stosować do słodkich potraw, np. do deseru panna cotta, dodana do mas śmietanowych sprawia, że masa tężeje i ma jednolitą teksturę.

Kwasek cytrynowy to podstawowy dodatek spożywczy

Dodatki spożywcze to pojęcie, które niemalże od razu budzi podejrzliwość fanów zdrowego odżywiania. Nie zawsze słusznie. Praktycznie każdy wyrób spożywczy zawiera substancje, które poprawiają jego smak lub skutecznie go konserwują. Chodzi o to, aby były one naturalne. Do właśnie takich, antygrzybicznych oraz antybakteryjnych związków chemicznych, należy kwasek cytrynowy. Jest on także przeciwutleniaczem. W przemyśle spożywczym można go spotkać dosyć często, ponieważ odpowiada również za regulację kwasowości. Powszechnie znana jest również jego skuteczność w wybielaniu oraz czyszczeniu. A także w usuwaniu kamienia. W jego naturalnej formie pozyskuje się go jako wynik procesu fermentacji, oparty na pożywce z cukru lub skrobi. Jego zasługi dla przemysłu spożywczego są niepodważalne. Jego obecność z kolei w składzie nie powinna budzić naszego niepokoju. Występuje on także w formie naturalnej w ciele człowieka, gdyż spełnia w nim ważną rolę podczas procesu węglowodanów. Zaś soli z niego wykonywanych, tak zwanych cytrynianów, używa się także jako leku w leczeniu niedoborów metali w organizmie.

Soda oczyszczona i szerokie spektrum jej właściwości

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, to substancja znajdująca szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni. Tam kojarzy się od razu ze sposobem na zastąpienie proszku do pieczenia. Dzieje się tak, ponieważ posiada ona właściwości fermentujące, dzięki czemu wspomaga wzrost wypieku ciasta. Często występuje ponadto jako substancja, przy pomocy której szybko i skutecznie można wybielić zęby. Jako związek chemiczny lekko żrący, pochłaniający kwasy oraz neutralizujący zapachy, szybko została także doceniona przez przemysł leczniczy i farmaceutyczny. A to dlatego, że jej dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka został wielokrotnie udowodniony. Ale także w kuchni posiada ona więcej niż jedną zaletę. Potrafi delikatnie zmiękczyć mięso, nada puszystość, zastąpi drożdże oraz poprawi smak ryby. Do tego – potrafi także zachować kolor gotowanych jarzyn. Szczególnie pięknie spulchnia ciasta piernikowe. W przypadku omletów wykonywanych z białek jajecznych – poprawia i usztywnia ich konsystencję. Jeśli gotujemy na przykład rośliny strączkowe – soda oczyszczona pozwoli nam zrobić to szybciej. Pozwala także błyskawicznie przygotować orzeźwiający, musujący napój. To rzeczywiście bardzo uniwersalny dodatek kuchenny.

Wegańska żelatyna: agar-agar

W asortymencie sklepu z przyprawami świata nie mogłoby zabraknąć produktów odpowiednich dla wegan. Agar to substancja pozyskiwana z alg morskich, a dokładnie z krasnorostów. Jest stosowana w przemyśle spożywczym jako środek żelujący – można z jej pomocą przygotowywać przezroczyste galaretki z owocami lub dodawać ją do dżemów. Nie ma zapachu, ani smaku – dzięki temu spokojnie można ją komponować z delikatnymi potrawami, nie martwiąc się, że wpłynie na ich walory smakowe.

Genialną substancją w swoim zastosowaniu jest również kwasek cytrynowy. Trudno sobie wyobrazić czy jest dom, w którym można się bez niego obejść. W kuchni jest stosowany przede wszystkim jako regulator kwasowości potraw i jako substancja stabilizująca kolor przetworów. Poza tym można ją zastosować w wielu innych miejscach – dobrze jest go dodać do prania poszarzałych firan, by odzyskały kolor.

Zapraszamy na zakupy do Domowej Spiżarni

Zioła i przyprawy wzbogacają smak naszych potraw, jednak często potrzebujemy też produktów, które pomogą nam wygładzić i ustabilizować ich strukturę. Dodatki do żywności, które znajdziecie Państwo w naszym asortymencie, są najwyższej jakości i wpłyną pozytywnie na smak i wygląd Waszych potraw. Karob posłuży jako zagęstnik do zup i sosów, a z dobrze znanym kwaskiem cytrynowym uzyskacie wspaniały smak barszczu czerwonego i zatrzymacie piękny kolor,  dodatkowo będzie pomocny w usuwaniu zabrudzeń poza kuchnią. Dla osób, które lubią tworzyć niecodzienne formy, proponujemy skorzystać z naszych substancji żelujących – żelatyny wieprzowej lub bezpiecznego dla wegan agaru.  Miłośnikom cukiernictwa oferujemy sodę oczyszczoną do spulchniania wypieków, w naszej ofercie mogą Państwo również znaleźć proszek do pieczenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium