Jelita, osłonki i przyprawy do wędlin domowych, sklep z akcesoriami do produkcji kiełbasy
Domowa Spiżarnia oferuje akcesoria do produkcji wędlin takie jak szynkowar, jelita naturalne, osłonki i zaciskarki. Znajdziesz tutaj przyprawy do wędlin, dodatki i akcesoria wędliniarskie przeznaczone do stosowania w domowych wyrobach masarskich. W asortymencie posiadamy m.in. wysokogatunkową kaszę jęczmienną o średniej ziarnistości, która doskonale sprawdza się jako składnik domowej kaszanki. Amatorom domowych wędlin poszukującym alternatywnych smaków dla swoich wyrobów proponujemy kaszę gryczaną, a miłośnikom pasztetowej kaszę manną.
Obok bogatej oferty kasz o zróżnicowanej ziarnistości dostarczamy również przyprawy – dodatki wędliniarskie, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. W stałej sprzedaży posiadamy m.in.: peklosól (mieszanka soli z 1% nitrytu) i żelatynę wieprzową. Oferujemy wyłącznie w pełni naturalną żelatynę pozyskiwaną z kości i chrząstek zwierzęcych.
Saletra do peklowania mięsa, szynkowar, jelita naturalne i inne akcesoria do produkcji wędlin domowych
Domowa Spiżarnia może się poszczycić bogatym asortymentem wysokiej jakości akcesoriów wędliniarskich. W sprzedaży posiadamy akcesoria przeznaczone do użytku podczas przygotowywania domowych wyrobów, których nie powstydziłby się żaden specjalista. Jeśli potrzebna jest saletra do peklowania mięsa, to w naszym sklepie taką znajdziesz.
Obok ręcznych i elektrycznych maszynek do mielenia mięsa oraz dodatków wędliniarskich zwiększających ich funkcjonalność oferujemy także osłonki wędliniarskie o różnych parametrach użytkowych. W naszym asortymencie znajdziecie Państwo osłonki m.in. osłonki białkowe, poliamidowe, barierowe oraz kolagenowe.
Osoby zainteresowane rozpoczęciem przygody z domowymi wyrobami wędliniarskimi i masarskimi zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z ofertą naszych akcesoriów i dodatków od obróbki mięs.
Przyprawy do wędlin, peklosól i kamionka
Choć oczywiście najważniejszym składnikiem pozostaje tradycyjnie dobrej jakości mięso. Jednak jeśli chcemy coś na przykład peklować czy panierować, konieczne będą także inne ingrediencje. Do panierowania oczywiście optymalnie nada się dobra bułka tarta. Dodana między innymi do jajek, będzie stanowić chrupiącą i pyszną wierzchnią warstwę na przykład wyrobów rybnych. Z kolei do peklowania niezbędna będzie sól. Nie da się bez niej wykonać ani szynki, ani kiełbasy. I nie chodzi tylko o kwestie smakowe, ale również o fakt, że bez soli te wyroby nie wytrzymałyby w stanie surowym. Do kaszanki zaś oczywiście niezbędna będzie kasza. W zależności od upodobań i gustów może to być wersja gryczana, jęczmienna lub kasza manna. Przyda się także z pewnością mąka ziemniaczana. Mączka ziemniaczana ma bowiem zdolność wiązania dużych ilości wody. Dzięki temu pomoże zachować odpowiednią konsystencję oraz giętkość naszej między innymi kiełbasy. Nie można także zapomnieć o żelatynie wieprzowej, która zagęszcza, tworzy żel oraz wiąże wodę w wyrobach mięsnych.
Saletra potasowa do mięsa i jej zalety
Saletra potasowa to jeden podstawowych dodatków do peklowania domowego mięsa. Nie mniej istotny niż sól kuchenna. Dlaczego? Głównie dlatego, że to właśnie ona odpowiednio kształtuje aromat i smak gotowego wyrobu. Sam proces peklowania uszlachetnia mięso, nadając właśnie smak i zapach. Ma też istotny wpływ na jego barwę. Jeśli na jeden kilogram mięsa użyjemy około trzech gramów saletry, jednocześnie zdrowo i bezpiecznie ją zakonserwujemy. Czyli bezpiecznie dla zdrowia przedłużymy jego trwałość. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dłużej jej korzystnymi właściwościami. A dzieje się tak, ponieważ ma ona silne działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo stosowanie tego związku chemicznego, zawierającego jedynie jony azotanowe jest zdrowsze od tego, który zawiera azotyny. Samo peklowanie może trwać nieco dłużej, ale jest jednocześnie dużo bezpieczniejsze. Ale żeby osiągnąć taki efekt, należy unikać poddawaniu samego mięsa po peklowaniu bardzo wysokim temperaturom. Jeśli dotrzymamy tych warunków, dzięki saletrze potasowej z pewnością uzyskamy pożądany, bogaty smak i aromat.
Czym jest saletra potasowa i jakie ma działanie?
Saletra potasowa (KNO₃) to nic innego jak bezbarwna, krystaliczna sól (E 252), azotan potasu. Najczęściej stosuje się ją do peklowania mięsa przy użyciu tradycyjnych metod. Fani domowego wyrobu wędlin wymieniają ją jednym tchem z solą kuchenną. I nic dziwnego, ponieważ ma ona sporo bardzo korzystnych właściwości. W czasie peklowania zawarte w niej jony azotanowe, pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie, redukują się do azotynów. Następnie dochodzi do reakcji tych jonów z mioglobiną. Mioglobina to rodzaj białka, dzięki któremu mięso otrzymuje różową barwę. Efektem z kolei tej reakcji jest nitrozomioglobina, dzięki której ta barwa staje się trwała. Całość powoduje, że gotowy wyrób ma piękny kolor. Gdyby użyć samej soli kuchennej, byłby on szaro-beżowy. Do tego dochodzi podkreślenie smaku i aromatu gotowego wyrobu. KNO₃ ponadto zapobiega tak zwanemu ślimaczeniu, czyli pokrywania się mięsa śliskim nalotem. Ponadto jak każda sól ma ona także działanie antybakteryjne oraz konserwujące.
Sklep z przyprawami zaprasza
Mimo coraz większego udziału produktów wegetariańskich w rynku spożywczym popularność wyrobów mięsnych nie maleje. Niestety, w ciągu kilkunastu ostatnich ich jego jakość, szczególnie tych kupowanych w sklepach, mocno się obniżyła. Między innymi z tych powodów coraz większym powodzeniem cieszy się przygotowywanie wędlin w domu. I wbrew pozorom – nie jest to ani specjalnie trudne, ani nie wymaga wielkiej ilość akcesoriów oraz przyborów. Może je przygotować nawet początkujący smakosz, o gospodyniach czy profesjonalistach nawet nie wspominając. Zaś nagrodą za nasz wysiłek będzie przede wszystkim zdrowy wyrób oraz wielka prywatna satysfakcja. Będziemy mieć także pewność, że nasze mięso zawierać będzie tylko zdrowe dodatki. Poza tym, w zależności od rodzaju przeróbki cieplnej, będzie ono również posiadać oryginalny smak i aromat. Nie znajdziemy w nim ponadto szkodliwych składników dymu wędzarniczego. Nikt nie zaprzeczy, że odpowiednio przygotowane, domowe wyroby są dużo smaczniejsze od tych, pochodzących z masowej produkcji. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia wraz ze swoim asortymentem chętnie pomoże Państwu się o tym przekonać.