🗳 EKSPRESOWA WYSYŁKA 🗳

ZAMÓWIENIE ZŁOŻONE(i opłacone lub za pobraniem) WYSYŁAMY TEGO SAMEGO DNIA

Bazylia 15g Bazylia 15g
Producent: PRODUCENT
Cena: 2,69 zł
szt.
zobacz więcej
Bazylia 200g Bazylia 200g
Producent: PRODUCENT
Cena: 8,09 zł
szt.
zobacz więcej
Bazylia 500g Bazylia 500g
Producent: PRODUCENT
Cena: 12,69 zł
szt.
zobacz więcej
Bazylia SŁOIK 80g Bazylia SŁOIK 80g
Cena: 6,89 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Cebula suszona płatki 500g Cebula suszona płatki 500g
Cena: 13,39 zł
TOREBKA
zobacz więcej
Chilli 200g Chilli 200g
Producent: PRODUCENT
Cena: 6,39 zł
szt.
zobacz więcej
Chilli 35g Chilli 35g
Producent: PRODUCENT
Cena: 2,89 zł
szt.
zobacz więcej
Chlorek wapnia 10g Chlorek wapnia 10g
Producent: BROWIN
Cena: 3,09 zł
szt.
zobacz więcej
Chusta serowarska 50cm x 50cm 2szt. Chusta serowarska 50cm x 50cm 2szt.
Producent: FUEGOS
Cena: 9,69 zł
zobacz więcej
Czarnuszka 700g Czarnuszka 700g
Producent: PRODUCENT
Cena: 19,79 zł
szt.
zobacz więcej
Czosnek niedźwiedzi 15g Czosnek niedźwiedzi 15g
Cena: 5,09 zł
szt.
zobacz więcej
Czubryca czerwona 1kg Czubryca czerwona 1kg
Cena: 18,79 zł
szt.
zobacz więcej
Czubryca zielona 1kg Czubryca zielona 1kg
Cena: 18,19 zł
szt.
zobacz więcej
Czubryca zielona 50g Czubryca zielona 50g
Cena: 2,99 zł
szt.
zobacz więcej
Drewniana prasa do serów Drewniana prasa do serów
Producent: BROWIN
Cena: 118,99 zł
zobacz więcej

Podpuszczka do sera i kultury bakterii do wyrobu sera!

Podpuszczka do sera, kultury bakterii do sera i inne akcesoria do wyrobu sera. Sklep domowa spiżarnia oferuje między innymi formy do sera, przyprawy do sera i drewnianą prasę do serów. Wszystkie te narzędzia i produkty przydają się do sporządzania pysznego i zdrowego domowego sera.

W ostatnim czasie bardzo popularny stał się domowy wyrób chleba, domowy wyrób sera, domowy wyrób wędlin i innych produktów spożywczych. Nie dziwi to wcale, bo wiemy, że gotowe produkty, które można kupić w sklepach, są coraz gorszej jakości, a ich ceny szybują z tygodnia na tydzień, osiągając już naprawdę niebotyczne kwoty. Dlatego wolimy przygotować w domowym zaciszu swoje produkty, które są o niebo zdrowsze i lepsze w smaku. Jeśli przymierzasz się do domowego wyrobu sera, podpowiemy ci jak się do tego zabrać, by zrobić najlepszej jakości ser, przy którym ten sklepowy będzie mógł się ze wstydu schować.

Dlaczego warto pokusić się na domowy wyrób sera? Znamy aż 5 powodów!

Jeśli nie jesteś do końca przekonany czy warto pokusić się na domowy wyrób sera, podamy ci pięć powodów, które rozwieją wszystkie twoje wątpliwości:

  • Domowy wyrób sera jest bardzo prosty i nie wymaga tak dużo czasu jak ci się wydaje, ser właściwie robi się sam, tobie pozostaje tylko czekać
  • Domowy wyrób sera daje nam możliwość wyprodukowania sera z ulubionymi dodatkami, ziołami, przyprawami, suszonymi warzywami
  • Domowy ser jest zdrowszy, bo nie zawiera konserwantów i barwników
  • Domowy ser jest zawsze świeży, taki ser możesz mieć nawet wtedy, gdy do sklepu daleko, lub gdy sklepy są pozamykane z powodu świąt
  • Jeśli jesteś alergikiem, nie tolerujesz laktozy, możesz przygotować swój własny ser z mleka roślinnego, koziego lub owczego

Domowy wyrób sera, tylko trzy spożywcze składniki!

Do domowego wyrobu sera potrzebujesz tylko trzech podstawowych składników, widziałeś o tym? Wystarczą tylko te trzy produkty spożywcze, by przygotować swój własny domowy ser! To niesamowite! Wszystkie składniki muszą być jednak świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła, lepiej nie kupuj ich w supermarkecie. Jakie to składniki potrzebujesz do domowego wyrobu sera? Po pierwsze mleko — to oczywiste, że do domowego wyrobu sera będziesz potrzebować mleka, pamiętaj jednak, by to było mleko świeże. Co to znaczy? To znaczy, że lepiej kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, na przykład w specjalistycznym sklepie. Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup mleka w markecie, pamiętaj, by kupować mleko z krótkim terminem ważności, nie może być to mleko pasteryzowane, tylko świeże. Po drugie kultury bakterii — bez nich nie wyprodukujesz sera w domu. Kultury bakterii do sera zapoczątkują proces fermentacji, czyli dzięki nim mleko zacznie pracować, by za kilka dni powstał z niego ser. Po trzecie podpuszczka do sera — jest najważniejszym składnikiem serów, bez niej proces koagulacji nie będzie możliwy. Gotową podpuszczkę można kupić w specjalistycznych sklepach. Można zdecydować się na podpuszczkę w postaci proszku lub kropli. Dobra wiadomość dla wegetarian jest taka, że na rynku dostępna jest podpuszczka mikrobiologiczna, która jest pochodzenia roślinnego. 

Podpuszczka do sera i kultury bakterii niezbędne do produkcji sera!

Zawsze zastanawiałeś się jak przygotować w domowym zaciszu jogurt, bądź ser? Domowa Spiżarnia ma na to rozwiązanie-kultury bakterii. Kultury bakterii nadadzą Twojemu produktowi smak, wpłyną na strukturę, a w serze utworzą oka.  Dodając odpowiednie kultury bakterii, zapobiegniesz rozmnażaniu innych szkodliwych dla nas i naszego sera bakterii. Za pomocą podpuszczki mleko zmieni się w magiczny skrzep i właśnie z niej możesz przygotować bardzo łatwe i satysfakcjonujące nas sery. Domowa Spiżarnia w swojej ofercie posiada duży wybór form do sera o różnych wielkościach i kształcie. Formy serowarskie to najważniejsze narzędzie serowara.  Dzięki licznym otworom w formie pozwala na swobodny odpływ serwatki i możliwość uzyskania bardzo gładką skórę sera.

Zioła i przyprawy do produkcji sera

Dodatkowo warto zaopatrzyć się w ulubione przyprawy i zioła, które wzbogacą smak sera. To już zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz sery z dodatkami, możesz wybrać np. różnego rodzaju zioła (czosnek, szałwia, bazylia, czarnuszka, lubczyk), przyprawy tj. kolorowy pieprz, chilli, papryka słodka, kminek, czubryca lub warzywa tj. prażona cebulka.  Sama procedura domowego wyrobu sera nie jest skomplikowana. Początkujący seromaniacy mogą skorzystać z prostych przepisów i na swój pierwszy raz wybrać do zrobienia ser miękki, który nie wymaga długiego dojrzewania i skomplikowanych procedur. Z czasem, gdy spodoba nam się domowy wyrób sera i zechcemy rozwijać się w tym temacie, będziemy mogli pokusić się na zakup specjalistycznych akcesoriów do domowego wyrobu sera tj: termometr do kontrolowania temperatury mleka, waga do precyzyjnego odmierzania składników, chusta serowarska lub specjalna gaza, podkład serowarski, prasa do sera, gąbka do nanoszenia powłoki serowarskiej. Najtrudniejsza w domowym wyrobie sera jest zawsze pierwsza decyzja, pierwszy krok, potem już tylko z górki, przekonaj się sam i zrób swój pierwszy ser!

Przygotuj swój zdrowy, domowy jogurt, dzięki jogurtownicy!

Produkt, który szybko i bezproblemowo możesz przygotować w domu to jogurt i to jogurt probiotyczny, który zawiera bakterie wysokiej aktywności i są korzystne dla naszego zdrowia. W tym celu przyda się jogurtownica, która jest łatwa w obsłudze. Jogurtownice to urządzenie, które świetnie się sprawdzi w kuchni u osób dbających o sylwetkę oraz ceniących zdrową i naturalną żywność.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium