Chleb
Dzbanek z miarką 0,5l
Zapewne nie raz spotkałeś się z przepisami, w których musiałeś odmierzyć dokładną ilość płynu.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Dzbanek z miarką 1l
Zapewne nie raz spotkałeś się z przepisami, w których musiałeś odmierzyć dokładną ilość płynu.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek rzymski 2l
Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek rzymski 4l
Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek rzymski 4L okrągły
Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Keksówka / forma do wypieku 30x12x8 cm czarna
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Kosz do wyrastania chleba wiklinowy, okrągły 0,8kg
Kosz do wyrastania, czyli do garowania chleba, przyda się każdemu domowemu piekarzowi.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kosz do wyrastania chleba wiklinowy, okrągły 1,5kg
Dzięki koszu rosnące w nim ciasto chlebowe zyskuje idealną formę, a po wyrośnięciu ciasta i przełożeniu go na blachę, zachowa on swój kształt, aż do końca pieczenia.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Kosz do wyrastania chleba wiklinowy, okrągły 2,5kg
Kosz do wyrastania, czyli do garowania chleba, przyda się każdemu domowemu piekarzowi.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Kosz do wyrastania chleba wiklinowy, okrągły 2kg
Kosz do wyrastania, czyli do garowania chleba, przyda się każdemu domowemu piekarzowi.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka i mieszanki chlebowe do wypieku chleba
Oferujemy mąkę i mieszanki chlebowe do wypieku chleba. Domowa Spiżarnia to słynący z szerokiego i bogatego asortymentu sklep. Znajdziesz tutaj mąkę chlebową, mieszanki chlebowe, drożdże piekarskie, zakwasy chlebowe, a także kosze do wyrastania chleba oraz formy do wypieku chleba. Dzięki szerokiej ofercie naszej Spiżarni zawsze znajdziesz coś dla siebie.
Dostępne w naszym sklepie mąki i mieszanki chlebowe sprawdzają się do użytku domowego, a także w piekarniach. Nasza Spiżarnia dostarcza różnego rodzaju mąki, możemy znaleźć mąki kukurydziane, które są idealne dla osób szukających artykułów bezglutenowych. Znajdziesz także mąkę chlebową, mąkę żytnią chlebową, mąkę pszenną chlebową oraz mąkę orkiszową chlebową.
Domowy wyrób chleba, czyli jak samemu zrobić pyszny i chrupiący chleb na zakwasie
Wszyscy, którzy uważają, że domowy wyrób chleba to coś trudnego, albo coś, co na pewno się nie uda, nie poznali jeszcze naszego tajnego przepisu na najlepszy chleb domowy. Sekretem dobrego, domowego chleba jest bowiem przepis i najlepsze składniki. Tylko jeśli do domowych wypieków używamy najlepszych składników, mamy szansę na zrobienie czegoś pysznego. Coraz więcej osób decyduje się na domowy wyrób chleba, jednak ich entuzjazm szybko się kończy po kilku nieudanych próbach. Z nami na pewno ci się upiecze! Łap przepis na najlepszy chleb i ciesz się z domowego wyrobu chleba!
Składniki potrzebne do domowego wypieku chleba:
500 g mąki lub gotowej mieszanki do chleba
300 ml ciepłej wody
opakowanie gotowego zakwasu z drożdżami
2 łyżeczki soli
Dodatkowe akcesoria do domowego wyrobu chleba:
przesiewacz do mąki
wiklinowy kosz do wyrastania chleba
garnek rzymski do pieczenia chleba
Mąka do wypieku chleba, jak przygotować ciasto?
Do dużego naczynia z pomocą przesiewacza do mąki przesiej mąkę razem z solą i zakwasem. Ta pierwsza czynność przy domowym wyrobie chleba jest niezwykle istotna. Chociaż wydaje się, że gdybyśmy mąki nie przesiali nic się przecież nie stanie, jednak to nie do końca prawda. Gdy mąka jest przesiana, jest lżejsza, napowietrzona, a nasz chleb po wypieku jest bardziej chrupiący i smaczny. Dlatego pamiętaj, że przy domowym wyrobie chleba przesianie mąki jest sprawą kluczową. Do przesianej mąki dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, ugniatając je dokładnie. Jeśli ciasto zbyt lepi się do rąk, można dosypać więcej mąki. Ciasto na chleb jest gotowe wtedy, gdy nie klei się do palców. Tak przygotowane ciasto przekładamy do kosza do wyrastania ciasta. Dlaczego warto z takiego kosza korzystać? W koszu do wyrastania ciasta chleb ma szansę wyrosnąć w piękny bochenek, poza tym taki chleb zachowa dłużej świeżość i będzie się lepiej kroił, nie będzie się kruszył. Pamiętajmy jednak, że kosz do chleba na początku trzeba obsypać mąką, by ciasto do niego nie przywierało. Przed pierwszym użyciem kosza należy go zakonserwować, tzn. umyć pod ciepłą wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na 20 minut. Chleb powinien wyrastać około godziny. Po tym czasie przekładamy go do formy, lub jeśli chcesz mieć prawdziwy chrupiący chleb — do garnka rzymskiego.
Garnek do wypieku chleba
Garnek rzymski to specjalnie naczynie do wypieku chleba i nie tylko chleba. Można w nim piec mięso, warzywa, ryby, leczo, zapiekanki, gulasz, risotto, a nawet słodkie drożdżowe ciasta. Gdy raz go użyjesz, nie zechcesz wrócić już do zwykłych form na ciasto lub naczyń żaroodpornych. Dlaczego? Czym różni się garnek rzymski od zwykłych form na ciasto? Po pierwsze jest gliniany i ma pokrywkę. Jego ścianki są porowate, dzięki czemu łatwiej wchłaniają różnego rodzaju płyny. Taki garnek należy najpierw przed pierwszym użyciem namoczyć w wodzie na ok. 15 minut. Garnek wchłonie wodę, którą będzie stopniowo uwalniał podczas pieczenia, w ten sposób każda potrawa wyjdzie z niego bardzo aromatyczna i wilgotna. Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie przypalają się. W przypadku domowego wypieku chleba, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by zrumienić skórkę. Garnek z ciastem chlebowym wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiamy odpowiednią temperaturę. Chleb pieczemy około godziny, w temperaturze 180 stopni, w zależności od piekarnika. Wyjmujemy go, dopiero gdy skórka będzie chrupiąca, a patyczek, którym go nakłujemy, by sprawdzić, czy jest już gotowy, będzie suchy. Na koniec ważna wskazówka dla tych, którzy zdecydują się na wypieki w garnku rzymskim. Pamiętajmy, że ten garnek nie lubi gwałtownych zmian temperatur i mycia detergentami. Nie waż się też stawiać go na kuchenkę, bo go zniszczysz! Ten garnek używamy wyłącznie do wypieków w piekarniku!
Kosze do wyrastania chleba i formy do wypieku!
Wiklinowe, plecione kosze do wyrastania chleba bardzo dobrze sprawdzają się w codziennym wypieku chleba. Kosz do wyrastania chleba to akcesorium piekarnicze, dzięki któremu rosnące ciasto chlebowe uzyskuje idealną formę, a po upieczeniu uzyskasz wysoki i pulchny bochenek, którego grzbiet będzie równy, a cały bochenek-symetryczny.
Formy do wypieku inaczej nazywane keksówki to produkt, który powinien zagościć w każdej kuchni, Wykonane z wysokiej jakości metalu, która doskonale znosi wysokie temperatury. Dzięki formie do wypieku będziesz mógł przygotować babki, keks, pasztety i oczywiście chleb.
Drożdże piekarskie
Drożdże piekarskie to produkt, który idealnie sprawdzi się w każdej kuchni. Od setek lat gości na naszych stołach, dzięki różnorodnym możliwościom zastosowań. W naszej ofercie znajdziecie drożdże piekarskie suche, które są mocniejsze od zwykłych, już niewielka ilość wystarczy do spulchnienia wypieku. Stabilność i moc drożdży piekarskich do chleba pozwala przyspieszyć proces fermentacji, dzięki czemu na wyrośnięcie ciasta nie trzeba długo czekać.