Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość

Drożdże do cydru – najlepsze drożdże do fermentacji cydru

W ostatnich latach cydr zyskał ogromną popularność. Ten, niegdyś zapomniany trunek, cieszy się drugą młodością. Kiedyś był uważany za napój ubogich, dzisiaj cieszy podniebienia smakoszy. Po orzeźwiający, słodkawo-kwaskowy smak cydru, często sięgają osoby, które nie przepadają za charakterystyczną goryczą piwa.

Napój ten produkuje się z soku jabłkowego, który poddawany jest procesowi fermentacji. Miłośnicy domowych trunków coraz chętniej decydują się na domową produkcję cydru. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to bardzo proste, przyjemne i nie zabiera wiele czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w dorodne jabłka i drożdże dedykowane do cydru.

Gdzie kupić drożdże do cydru?

Domowa produkcja domowych trunków to dość popularne hobby, dlatego drożdże można kupić w wielu sklepach. Niestety, w sklepach stacjonarnych, które nie specjalizują się w domowych wyrobach, wybór szczepów drożdży jest dość ubogi. Z tego powodu warto zakupić drożdże do cydru w sklepie internetowym. 

W asortymencie Domowej Spiżarni znajdziesz niedrogie drożdże szlachetne do cydru.  Pozwolą ci osiągnąć profesjonalne rezultaty w domowych warunkach. Proponujemy drożdże do różnych rodzajów cydru: słodkiego, półsłodkiego oraz wytrawnego, dzięki nim zrobisz taki napój, na jaki masz ochotę.

 

drożdże do cydru

 

Jakie drożdże do cydru?

W zależności od Twoich preferencji możesz wybierać wśród drożdży do cydru, które pozwolą ci na produkcję wytrawnego, pół słodkiego czy słodkiego trunku. Najlepiej sprawdzą się drożdże suche, dodatkowo należy zapatrzyć się w pożywkę do drożdży. Polecamy drożdże Cidre i Cideriini, które pozwolą na cieszenie się wyjątkowym smakiem. 

Czy dobór dobrych drożdży do cydru jest istotny?

Jak dobrze wiesz, drożdże są niezbędne do przeprowadzenia fermentacji. Te wyjątkowe mikroorganizmy metabolizują cukier, przekształcając go w alkohol. Dlatego dobór dobrych drożdży do cydru jest kluczowy, aby móc cieszyć się z wyjątkowego smaku tego trunku. W zależności od szczepu mikroorganizmów, uzyskamy inny smak napoju, pomimo, że użyjemy tego samego soku jabłkowego.

Dlaczego najlepiej zdecydować się na dedykowane drożdże do cydru?

Nie polecamy wykorzystywania drożdży piekarniczych do produkcji alkoholu. Pozostawiają one wyraźny i mało przyjemny drożdżowy posmak, psując walory smakowe naszego trunku. Poleganie na drożdżach występujących naturalnie na skórce owoców, również może przynieść niesatysfakcjonujące efekty. Wynika to z faktu, że w zależności od szczepu, drożdże w różnoraki sposób metabolizują cukier.

Decydując się na dedykowane drożdże do cydru, zakupujemy sprawdzone z laboratoryjnych hodowli mikroorganizmy. To daje nam pewność, w jaki sposób przeprowadzą fermentację, natomiast efekt końcowy będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Dzięki temu będziemy mogli uzyskać stałe parametry smakowe i wykluczymy czynnik przypadkowości. W ten sposób uzyskamy stałą jakość, która będzie cieszyć nasze podniebienia.

Jak używać drożdży do cydru?

Produkcja domowego cydru jest dość prosta, a sama procedura nie jest skomplikowana. W zależności od używanego szczepu, przepis może nieco się różnić. Producenci na opakowaniach podają instrukcję przygotowania drożdży, przed dodaniem ich do nastawu. 

Zastanawiasz się jak zrobić cydr? Sprawdź przepis od Domowej Spiżarni na cydr z soku jabłkowego tłoczonego.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium