Deska do krojenia drewniana, akcesoria do domowego wyrobu mięsa
Deska do krojenia drewniana to coś, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Duża, mała, drewniana, silikonowa, plastikowa, bambusowa — nieważne, każdy przynajmniej jedną deskę do krojenia w swojej kuchni ma. Natomiast w Sklepie Domowa Spiżarnia znajdziesz na dzień dzisiejszy 11 rodzajów desek do krojenia. Którą z nich wybierzesz?
Deska bambusowa z metalową rączką — deska ta jest dosyć pokaźnych rozmiarów, bo jej wymiary to 31 x 24 cm. Jest bardzo wygodna w użytkowaniu, poza tym, nie tępi noży, szybko schnie i ładnie się prezentuje na blacie kuchennym.
Plastikowa deska do krojenia — występuje w dwóch rozmiarach. Dzięki chropowatej powierzchni, podczas krojenia nawet śliskich produktów, nie będą ci uciekać spod noża czy ślizgać się. Deska posiada także wyżłobienie, dzięki któremu łatwiej się z niej pozbyć wody.
Deska do krojenia drewniana z metalową rączką — to jedna z większych desek, jakie znajdziesz w naszym sklepie. Przez to, że jest tak dużych rozmiarów, możesz na niej postawić gorący garnek. Jest bardzo przydatna jako podstawka pod np. naczynie żaroodporne wyjęte prosto z piekarnika. Ma tylko jedną wadę. Deski tej nie można myć w zmywarce.
Deska do krojenia 32x20
DESKA DO KROJENIA 32x20cm
Deska do krojenia wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego,
przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Deska do krojenia 38x26
DESKA DO KROJENIA 38x26cm
Deska do krojenia wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego,
przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Deska do krojenia drewniana z rączką 40x20cm
DESKA DO KROJENIA 20cm
Deska do krojenia to niezbędny produkt w Twojej kuchni.
Posiada wygodną rękojeść. Przeznaczona do kontaktu z
żywnością. Świetnie sprawdzi się również jako podstawka
pod gorące naczynia.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Deska do krojenia drewniana lub bambusowa, oferujemy więcej modeli i rozmiarów
Deska drewniana z rączką — kolejna deska podobnie jak ta poprzednia jest świetną podstawką pod gorący garnek. Dzięki dużej rączce łatwo ją przenosić. Mała dziurka w rączce może posłużyć do powieszenia na wieszaku kuchennym.
Mała plastikowa deseczka — stworzona została z wysokiej jakości tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Jest bardzo poręczna, szybko schnie i chroni blat przed uszkodzeniem.
Duża okrągła deska do krojenia mięsa — świetnie prezentuje się w kuchni. Można na niej podawać np. sery do wina albo pizzę. Deska ta stworzona została z bambusa, dzięki temu jest niezwykle funkcjonalna. Nie wchłania wody, nie będą się w niej namnażać bakterie.
Deska bambusowa z silikonowym uchwytem — do kolejny rodzaj deski do krojenia. W Sklepie Domowa Spiżarnia znajdziesz tę deskę w kilku rozmiarach. Deska ta o designerskim wyglądzie świetnie się prezentuje w każdej kuchni, nie trzeba więc jej chować głęboko do szuflady, może leżeć cały czas na blacie, bo będzie go pięknie zdobiła.
Jakie deski do krojenia są najzdrowsze?
Wybór odpowiedniej deski do krojenia jest istotny zarówno z punktu widzenia higieny, jak i zdrowia. Istnieje kilka ich rodzajów desek, a każdy ma swoje własne cechy i korzyści zdrowotne. Najpopularniejszym wyborem jest zazwyczaj w tej kwestii deska z drewna litego, klonowego czy bukowego. Jest tak ze względu na ich naturalną wytrzymałość i elastyczność. Poza tym są one łagodne dla ostrza noża, co zmniejsza ryzyko jego uszkodzenia. Drewno ma również naturalne właściwości antybakteryjne. Drugim popularnym wyborem są deski kuchenne z bambusa. Te wybiera się ze względu na ich twardość i wytrzymałość. Bambus jest szybko rosnącym i odnawialnym surowcem, co czyni go bardziej ekologicznym wyborem. Wykonane z niego akcesoria kuchenne są odporne na wchłanianie wilgoci i mają naturalne właściwości antybakteryjne. Pewną opcję są modele szklane. Mają gładką i nieporowatą powierzchnię, co ułatwia czyszczenie i utrzymanie higieny. Są one również odporne na plamy, zapachy i zanieczyszczenia. Jednak mogą być one twardsze dla ostrza noża, co może prowadzić do szybszego jego stępienia.
Jak wybrać deskę do krojenia?
Wybór odpowiedniej deski do krojenia jest istotny dla efektywności, bezpieczeństwa i trwałości narzędzi kuchennych oraz higieny przygotowywanych potraw. Koniecznie należy przy tym zwrócić uwagę na materiał, z którego ją wykonano. Może to być drewno lite, bambus, tworzywo sztuczne, szkło lub kompozyt. Każdy materiał ma swoje zalety i wady. Istotny jest również rozmiar i kształt. Model o odpowiednim rozmiarze powinien zapewnić wystarczającą przestrzeń do krojenia i manewrowania nożem. Wielkość deski kuchennej powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb kulinarnych. Podobnie jak jej kształt, który zależy od preferencji i stylu kuchni. Kolejnym ważnym parametrem jest wytrzymałość. To akcesorium powinno być wytrzymałe i stabilne, aby zapewnić bezpieczeństwo i efektywność cięcia. Koniecznie należy sprawdzić, czy deska jest odpowiednio gruba i solidnie wykonana, aby uniknąć odkształceń i uszkodzeń w trakcie użytkowania. Dla zdrowia z kolei istotna jest także higiena. Dlatego warto wybierać warianty łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Modele z gładką powierzchnią są mniej podatne na zatrzymywanie resztek żywności i bakterii.