Chmiel Fuggle 2019 (UK) 50 g.

Fuggle to brytyjska odmiana chmielu charakteryzująca się unikalnym, dlelikatnie korzenno-kwiatowym aromatem z nutą mięty. Doskonale sprawdza się w połączeniu z odmianami East Kent Goldings i Goldings. Może być również stosowany do chmielenia na zimno. Używany najczęściej do chmielenia piw brytyjskich, górnej fermentacji takich jak: Pale ale, Bitter, Brown Ale, IPA, Irish Red Ale.
Zbiór 2019 r.
Zawartość alfakwasów
Kraj pochodzenia- Anglia
Chmiel konfekcjonowany próżniowo w aluminiowe worki barierowe, chroniące granulat przed dostępem powietrza. W celu zachowania długotrwałej świeżości, chmiel jest przechowany w warunkach chłodniczych.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Chmiel Huell Melon 2019 (G) 100g

Huell Melon to nowofalowa odmiana chmielu wyprodukowana w Niemczech. Wnosi do piwa unikalne aromaty słodkiego melona miodowego, niektórzy piwowarzy wyczuwają również aromaty truskawkowe. Chmiel polecany do szerokiej gamy piw typu Amber Ale, Pale Ale, German Ale oraz do piw w których chcemy uzyskać aromaty słodkiego melona miodowego.
Zbiór 2019 r.
Zawartość alfakwasów ok 7%.
Kraj pochodzenia- Niemcy
W celu zachowania długotrwałej świeżości chmiel jest konfekcjonowany próżniowo w aluminiowe worki barierowe, chroniące granulat przed dostępem powietrza oraz jest przechowywany w warunkach chłodniczych
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Chmiel Huell Melon 2019 (G) 50g

Huell Melon to nowofalowa odmiana chmielu wyprodukowana w Niemczech. Wnosi do piwa unikalne aromaty słodkiego melona miodowego, niektórzy piwowarzy wyczuwają również aromaty truskawkowe. Chmiel polecany do szerokiej gamy piw typu Amber Ale, Pale Ale, German Ale oraz do piw w których chcemy uzyskać aromaty słodkiego melona miodowego.
Zbiór 2019 r.
Zawartość alfakwasów ok 7%.
Kraj pochodzenia- Niemcy
W celu zachowania długotrwałej świeżości chmiel jest konfekcjonowany próżniowo w aluminiowe worki barierowe, chroniące granulat przed dostępem powietrza oraz jest przechowywany w warunkach chłodniczych
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Chmiel Marynka 2022 (PL) 50g

Polski chmiel goryczkowy o właściwościach dualnych (spora "dawka" chmielowego aromatu). Ceniony za uniwersalność oraz szlachetną, czystą goryczkę. Może być stosowany do piw zarówno górnej jak i dolnej fermentacji.
Zbiór 2022 r.
Zawartość alfakwasów 9,5%.
Kraj pochodzenia- Polska
W celu zachowania długotrwałej świeżości chmiel jest konfekcjonowany próżniowo w aluminiowe worki barierowe, chroniące granulat przed dostępem powietrza oraz jest przechowywany w warunkach chłodniczych
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Chmiel do piwa domowego
Chmiel do piwa domowego, czyli składnik jeszcze do niedawna uważany za podstawowy w wyrobie złocistego trunku. Dziś wiemy, że jest to raczej rodzaj przyprawy. Co nie zmienia oczywiście faktu, że pozostaje bardzo istotny. Również do produkcji domowego piwa. To od niego bowiem w dużej mierze zależy aromat oraz goryczka. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia oferuje Ci między innymi takie jego gatunki, jak uniwersalny chmiel Marynka oraz Perle. Pierwszy z nich to wyrób polski, drugi zaś niemiecki. Obydwa za to nadają się do piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Obydwa charakteryzują się także wyraźną i szlachetną goryczką. Z pewnością nadadzą się zarówno dla początkujących jak i domowych piwowarów. Wiadomo przecież, że złocisty trunek wykonany w domu, na pewno będzie zdrowszy i bardziej naturalny niż dowolny produkt ze sklepowej półki. Nasze wyroby z tej kategorii konfekcjonuje się próżniowo po to, aby jak najdłużej zachować ich aromat oraz właściwości. Pakuje się je ponadto próżniowo w aluminiowe worki barierowe, chroniące przed dostępem powietrza.
Granulat chmielowy do domowego piwa
Chmiel granulat do domowego piwa, i nie tylko takiego, to niemalże jego synonim. Przez wiele lat w powszechnej opinii panowało przekonanie, że to właśnie z niego się je wytwarza. Tymczasem nic bardziej mylnego. Stanowi on jedynie dodatek, ale za to jak istotny! Dla wielu gatunków stanowi podstawowy składnik smakowego bukietu. Ponadto utrwala go i pogłębia. I trzeba przyznać, że generalnie trudno sobie piwo w ogóle bez niego wyobrazić. A nasz bohater to po prostu roślina pnąca z gatunku konopiowatych, uprawiana praktycznie na całym świecie. Najbardziej ogólnie można podzielić jego klasyfikację (w zależności od zawartości alfa-kwasów) na aromatyczny oraz goryczkowy. Ich funkcja wyrażona jest w nazwie – jedne wpływają na smak i aromat, drugie zaś – na stopień goryczki. Aczkolwiek w praktyce, dla uzyskania oryginalnego smaku, stosuje się je zamiennie i w różnych proporcjach. Szczególnie duże pole do popisu daje wyrób piwa w domu. Tutaj można do woli eksperymentować ze smakami i aromatami.