Podkład serowarski 20x20cm
Podkład serowarski, przeznaczony jest do serów długo dojrzewających.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sito fi120
Sito kuchenne jest niezbędnym przyborem w każdej kuchni.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Termometr serowarski 0°C do +100°C
Termometr serowarskie to niezbędnik każdego domowego serowara.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Prasa do sera drewniana, akcesoria do wyrobu sera
Prasa do sera drewniana oraz inne akcesoria do wyrobu sera przydadzą się wszystkim, którzy chcieliby zacząć przyrządzać go u siebie w domu. Przez wiele lat, szczególnie na wsi, była to czynność powszechna. Wraz z rozwojem nowoczesnego handlu i masowej produkcji zupełnie jednak zanikła. Jeśli jednak mamy dość jedzenia pełnego konserwantów, warto spróbować samemu wyrobić nawet nabiał. Nie jest to tak trudne, jak może się wydawać. Tym, którzy zechcą spróbować, sklep internetowy Domowa Spiżarnia oferuje szereg użytecznych przyborów. Są to między innymi drewniana prasa do serów, podkład serowarski oraz gąbka do nanoszenia powłoki. A także sito, termometr serowarski oraz waga kuchenna. Z nimi nawet początkujące osoby praktycznie bez problemu przygotują domowej produkcji nabiał. Oferujemy również szeroki wybór przypraw oraz dodatków. Te z kolei pozwolą gotowym wyrobom nadać ulubionego smaku. Postaw na naturalność i zdrowe odżywianie, produkując żywność we własnych czterech kątach. Z naszym asortymentem przyrządzisz we własnym zakresie także chleb, piwo, wino oraz wędliny.
Prasa do sera drewniana, podkłady pod ser i termometr serowarski
Akcesoria do wyrobu sera to właściwy wybór także dla osób, które w czasach masowej produkcji chcą się po prostu zdrowo odżywiać. Aby wykonać samemu ricottę lub Koryciński, wystarczą dobre chęci, podstawowa wiedza oraz odpowiednie przybory. Koniecznie także świeże mleko (nie UHT). Warto także zaopatrzyć się w chlorek wapnia, który nasze mleko uzupełni o konieczne jony. Potrzebne będą jeszcze podpuszczka, termometr oraz formy. Po podgrzaniu mleka do 30 stopni dodajemy do niego podpuszczkę. Całość mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w celu wytworzenia się skrzepu. Po tym czasie skrzep kroimy i zostawiamy na kwadrans, aby wytworzyła się w nim serwatka. Tę wybieramy, a skrzep (pulpę serową) formujemy i odkładamy do wysuszenia. Po wysuszeniu nasz domowy przysmak jest gotów do jedzenia. Jak widać, domowe serowarstwo nie należy do najtrudniejszych ze sztuk. Warto się w tej materii rozwijać. Zaś dodatki, przyprawy i przybory pozwalają praktycznie bez końca eksperymentować z technikami, smakami i aromatami.