Pieprz czarny, sklep z przyprawami Domowa Spiżarnia
Pieprz czarny to jedna z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Czarny, zielony, biały i czerwony to jagody tego samego krzewu, ale zrywane na różnych etapach dojrzewania i poddawane suszeniu w różnych warunkach. Pieprz czarny i biały świetnie komponuje się z praktycznie każdą przyprawą. Bardziej złożony w smaku jest pieprz zielony i czerwony. Coraz częściej w naszej kuchni króluje np. pieprz cytrynowy oraz pieprz pomarańczowy.
Pieprz biały mielony 1kg
Pieprz biały pochodzi z tej samej rośliny co pieprz czarny, jednak jego zbiór odbywa się w nieco innym okresie.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz biały mielony 300G
Pieprz biały pochodzi z tej samej rośliny co pieprz czarny, jednak jego zbiór odbywa się w nieco innym okresie.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz biały mielony 50g
Pieprz biały pochodzi z tej samej rośliny co pieprz czarny, jednak jego zbiór odbywa się w nieco innym okresie.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz biały ziarno w fiolce 20g
Pieprz biały pochodzi z tej samej rośliny co pieprz czarny, jednak jego zbiór odbywa się w nieco innym okresie.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz Cayenne 1kg
Pieprz cayenne jest przez wielu cenioną w kuchni przyprawą, ale warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Pieprz Cayenne 200G
Pieprz cayenne jest przez wielu cenioną w kuchni przyprawą, ale warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz Cayenne 50g
Pieprz cayenne jest przez wielu cenioną w kuchni przyprawą, ale warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz cytrynowy 1kg
Pieprz cytrynowy to aromatyczna mieszanka tradycyjnego czarnego pieprzu mielonego ze cytryną i suszonymi warzywami o bardzo ciekawym, owocowym smaku.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz cytrynowy 300g
Pieprz cytrynowy to aromatyczna mieszanka tradycyjnego czarnego pieprzu mielonego ze cytryną i suszonymi warzywami o bardzo ciekawym, owocowym smaku.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz cytrynowy 50g
Pieprz cytrynowy to aromatyczna mieszanka tradycyjnego czarnego pieprzu mielonego ze cytryną i suszonymi warzywami o bardzo ciekawym, owocowym smaku.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny drobnomielony 50g
Słynie ze swojego szerokiego zastosowania w kuchni. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny drobnomielony SŁOIK 300g
Pieprz jest pnączem rosnącym głównie w Azji. Słynie ze swojego szerokiego zastosowania w kuchni. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Mało kto wie jak wiele wartości prozdrowotnych niesie za sobą ta popularna przyprawa.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny drobnomielony w fiolce 20g
Pieprz czarny jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, każdy ją zna i stosuje do wielu potraw w swojej kuchni.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Pieprz czarny drobnomielony WIADERECZKO 500g
Pieprz czarny jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, każdy ją zna i stosuje do wielu potraw w swojej kuchni.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny grubomielony SŁOIK 300g
Pieprz czarny jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, każdy ją zna i stosuje do wielu potraw w swojej kuchni.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny grubomielony WIADERECZKO 500g
Pieprz czarny jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, każdy ją zna i stosuje do wielu potraw w swojej kuchni.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny, przyprawa, która ma cudowny wpływ na zdrowie.
Pieprz zawiera piperynę, czyli substancję, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny ostry smak, a także ma korzystny wpływ na nasz organizm. Piperyna pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Pieprz czarny mielony i w ziarnach znajdziemy w każdej kuchni. Zachęcamy jednak do odkrycia walorów smakowych innych odmian pieprzu.
W zależności od naszych kulinarnych preferencji możemy wybierać wśród wielu odmian pieprzu. Jeżeli lubisz ostre i pikantne potrawy? Z pewnością do gustu przypadnie Ci pieprz cayenne. Natomiast łagodny pieprz ziołowy sprawdzi się dla osób, które wolą mniej pieprzne dania. W asortymencie Domowej Spiżarni znajdziesz pieprz, który doskonale wpasuje się w Twoje gusta kulinarne:
- Pieprz biały ziarnisty i mielony
- Pieprz kolorowy ziarnisty i mielony
- Pieprz pomarańczowy
- Pieprz czerwony
- Pieprz syczuański
- Pieprz ziołowy i cytrynowy
Pieprz czarny to przyprawa posiadająca mnóstwo zalet
To, że pieprz czarny powinien się znaleźć w każdej kuchni, to truizm. Ale warto posiadać jego zapas nie tylko ze względów kulinarnych. Jest on ważny także w kwestiach zdrowotnych. Przede wszystkim pozwala on łagodzić stany zapalne. Do tego dochodzi szerokie spektrum innych zalet. A są to między innymi dezynfekcja dróg moczowych oraz łagodzenie wzdęć. W niektórych przypadkach potrafi on także uśmierzać ból. Dodawanie go do potraw codziennie daje ponadto możliwość zdrowotnej profilaktyki, także przeciwnowotworowej. Pieprz przydaje się również w nagłych przypadkach, takich jak, chociażby bóle brzucha. A do tego wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego i może przyspieszać odchudzanie. Można go także dodawać praktycznie do wszystkich głównych dań. Nadaje się do zup, do potraw z mięs, warzyw i ryb oraz sosów. Jest uniwersalny, przydatny i zdrowy. Z pewnością warto mieć w domu więcej niż jeden jego rodzaj. Dlatego właśnie nie mogło go zabraknąć również w naszej ofercie. Cieszymy się, że możemy zaproponować Państwu tyle jego gatunków.
Sklep z przyprawami oferuje szeroki wybór przypraw jednorodnych
Podobnie jak inne przyprawy pieprz czarny również może zwietrzeć. A tym samym utracić nie tylko swój aromat, ale również właściwości. Najlepszym sposobem, aby temu zapobiec będzie przechowywanie przypraw w szklanych pojemnikach. Dlaczego? Ponieważ materiał ten przede wszystkim nie zareaguje z zawartością ani nie zmieni jego smaku. A także nie wchłonie jego aromatu. Ponadto, w szczelnie zamkniętym pojemniku tego rodzaju, pieprzowi nie grożą drobnoustroje ani pasożyty. Po zużyciu zaś łatwo go umyć. Ważne jest także to gdzie taki pojemnik ustawimy. Unikać należy miejsc o wysokiej temperaturze oraz nasłonecznionych. Mogą to być między innymi okolice pieca kuchennego czy parapety okien. Dużo lepiej nadadzą się tutaj szafki i szuflady. Koniecznie także trzeba zwracać na termin przydatności. Tak, przyprawy kuchenne także go mają. Po jego upłynięciu dodatek może zacząć ulegać efektowi granulacji i przede wszystkim tracić aromat. Aby tego uniknąć, warto postawić na dobre opakowanie. Albo najlepiej od razu kupić przyprawy w słoikach. Z pewnością to dobry i niedrogi sposób na przedłużenie jego przydatności do spożycia.
Pieprz czarny, król domowych przypraw
Pieprz czarny to obok soli najpopularniejsza przyprawa, którą spotkać można w każdej domowej kuchni. Nie powinno to dziwić, ponieważ oprócz swojego ostrego smaku i aromatu, posiada ona również długi szereg właściwości odżywczych i leczniczych. Wiele z nich może znacząco poprawić nasz ogólny stan zdrowia i wspomóc trawienie. Piper nigrum, bo taka jest jej naukowa nazwa, to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z południowo-wschodniej części Indii, gdzie pierwsze jej plantacje istniały już około 1000 roku p.n.e. Współcześnie uprawia się ją użytkowo także w tropikalnych rejonach o klimacie gorącym i wilgotnym. Charakterystyczne ciemne ziarna (zazwyczaj mielone) to jej owoce. Odmianę czarną uzyskuje się z owoców niedojrzałych, fermentowanych i suszonych. Od początku pieprz czarny traktowany był jako lek oraz element zdrowej diety. Do Europy trafił za sprawą wojsk Aleksandra Wielkiego i od razu zdobył wielką sławę. Aż do czasów nowożytnych pozostawał towarem luksusowym. Służył wtedy nie tylko jako skuteczny lek na trucizny, ale także luksusowa przyprawa. Stanowił swoistą walutę wymienialną.
Podstawowe przyprawy kuchenne, niezbędne do przyrządzenia wielu potraw
Pieprz czarny do dziś pozostaje cenionym elementem nie tylko diety, ale także suplementów, a nawet perfum. Jego najistotniejszymi składnikami są olejek eteryczny oraz piperyna, czyli składnik wierzchniej warstwy skórki surowca. To właśnie ona odpowiada za ostry i jednocześnie intensywny smak. A także jest głównym źródłem jego cennych właściwości. Jest to bowiem alkaloid wykazujący niezwykle silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zwalcza on nadmiar wolnych rodników naszym organizmie. A przez to zapobiega między innymi takim dolegliwościom jak choroby serca, stany zapalne oraz nowotwory. To jednak jedynie początek jego dobroczynnych możliwości. Wykazuje on ponadto działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwreumatyczne oraz przeciwskurczowe. Ponadto – przeciwastmatyczne, hepatoochronne, a nawet przeciwdepresyjne. Z kolei olejek eteryczny obecny w jego owocach wykazuje silne działanie antyseptyczne oraz przeciwgrzybiczne. Sama piperyna działa również neuroprotekcyjnie i ma zauważalny wpływ na hamowanie procesów neurodegeneracyjnych. Pieprz czarny stanowi również dobry lek przeciwwzdęciowy oraz element diety przyspieszający trawienie. Z kolei jego silny, korzenny zapach często jest składnikiem wyraźnych, męskich perfum.
Pieprz cayenne właściwości
Osoby, które uwielbiają pikantne i ostre przyprawy, z pewnością dobrze znają smak pieprzu cayenne. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni ze względu na aromat i jego właściwości. Skąd się bierze ostry smak pieprzu cayenne? To zasługa kapsaicyny, która podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, co daje efekt pieczenia. Jego właściwości znalazły zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej. Kapsaicyna działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu, witamin A oraz E, dzięki czemu wzmacnia odporność. Ostre przyprawy pobudzają układ pokarmowy do wytężonej pracy.
Pieprz cytrynowy
Pieprz cytrynowy doskonale podkreśla smak ryby. Jest on nie tylko smaczny, ale również zdrowy. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy takie przyprawy, jak: pieprz czarny i biały, skórka cytrynowa, kwasek cytrynowy, cebulka, czosnek, kukurydza, pasternak oraz kurkumę. Pieprz i kurkuma pozytywnie wpływają na trawienie. Piperyna zawarta w pieprzu jest silnym antyoksydantem, zapobiega zaparciom oraz łagodzi wzdęcia.
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański ma ostry smak z lekką cytrusową nutą. Jest to jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni chińskiej. Jest to niezwykle aromatyczna i pikantna przyprawa. Pieprz syczuański to popularna azjatycka przyprawa, która ma działanie przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Pieprz syczuański skutecznie łagodzi gorączkę i niweluje uciążliwe objawy przeziębienia. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pieprz syczuański polecamy miłośnikom smaków kuchni orientalnej.
Pieprz syczuański to tak naprawdę suszone i drobno zmielone owoce roślin wywodzących się z rodziny rutowatych, a nie pieprzowatych. A konkretnie – żółtokrzewu pieprzowego, czyli rośliny cytrusowej. Jest to przyprawa bardzo popularna w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach oraz Japonii, gdzie dodaje się ją do kurczaka oraz kaczki. Choć jest to pieprz jedynie z nazwy, posiada również charakterystyczny, ostry smak z lekką nutką cytrusową. W państwie środka od wieków stanowi on jeden z najważniejszych dodatków. Wchodzi bowiem także do słynnej tamtejszej mieszanki pięciu przypraw. Głównie dlatego, że jest to przyprawa bardzo aromatyczna oraz pikantna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią charakterystyczne mrowienie na języku. Poza tym jest to dodatek bezpieczny, ponieważ w przeciwieństwie na przykład do ostrych papryk nie zawiera on kapsaicyny. Oznacza to, że pieprz syczuański nie spala języka. I nawet ci, którzy lubią ostrzejsze potrawy, mogą go bezpiecznie używać. A to, że dodaje on oryginalnego, orientalnego smaku, to już zupełnie inna historia...
Pieprz syczuański i jego właściwości zdrowotne
Pieprz syczuański, podobnie jak wiele innych przypraw, to nie tylko wspaniały smak i aromat. Już potoczna nazwa rośliny, z której pochodzi, to drzewo na ból zębów. Łatwo domyślić się dlaczego. A to dopiero początek jego dobroczynnych właściwości. Przyprawa ta również skutecznie łagodzi stany gorączkowe i stanowi skuteczne wsparcie leczenia przeziębień. Posiada ponadto zdolności oczyszczania dróg żółciowych oraz ma zbawienny wpływ na pracę i regenerację wątroby. Podobnie jak inne pikantne przyprawy wspiera znacząco proces trawienia. Dzięki temu likwiduje wzdęcia i poprawia nasze samopoczucie po posiłku. W tej kwestii działanie pieprzu idzie nawet dalej. Znane są bowiem jego właściwości rozkurczowe i przeciw kolkom. Skutecznie bowiem zarówno im zapobiega, jak i je łagodzi. Ważną zaletą jej przyprawy są także jej zdolności detoksykujące. Dobrze bowiem oczyszcza ona krew oraz przewód pokarmowy. Bardzo ciekawe są również jej właściwości przeciwbólowe. Regularne jej spożywanie sprawia, że wnętrze jamy ustnej zostaje trwale znieczulone. Dzięki temu można skutecznie uśmierzać ból gardła oraz podniebienia podczas przeziębień.
Pieprz kolorowy — mieszanka kilku odmian pieprzu
Pieprz kolorowy to mieszanka pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego. Do czego możesz użyć pieprzu kolorowego? Jest to uniwersalna przyprawa w kuchni, możesz ją stosować do wszystkich potrawa. Doskonale podkreśla smak zup, marynat, mięs, jajek, przetworów i ryb. Łączy w sobie pikantność pieprzu czarnego, łagodność pieprzu białego, aromat pieprzu czerwonego i świeżość pieprzu zielonego.
Zastosowanie pieprzu zielonego
Pieprz zielony jest niezwykle popularny w tajskiej kuchni. Wykorzystywany jest do potraw mięsnych, ryb, sosów, marynat, a nawet deserów. Zielony pieprz jest przyprawą znacznie delikatniejszą i łagodniejszą w smaku niż białe i czarne ziarna tej rośliny. Ceniony jest za aromat, który nadaje potrawom świeżości. W naszym sklepie z przyprawami znajdziesz pieprz zielony nawet w 1kg opakowaniu.
Pieprz biały mielony i w ziarnie — jakie ma właściwości?
Pieprz biały doskonale podkreśla smak pasztetów, podrobów, soków warzywnych i białych sosów. Wbrew pozorom, pieprz biały nie jest jednak mdły, ani pozbawiony ostrości. Jego smak opisuje się jako kwiatowy, ziemny, czasem wręcz lekko dymny. Pieprz biały można zastępować czarnym i vice versa jedynie, jeśli przepis wymaga szczypty przyprawy. W sklepie z przyprawami znajdziesz pieprz biały w ziarnach oraz mielony.
Zastosowanie pieprzu czerwonego
Ze względu na lekko słodkawy i delikatny smak wykorzystuje się go do zup, sosów i ryb. Jest mniej ostry w smaku niż klasyczny czarny pieprz. W jego składzie znajdują się witaminy i substancje odżywcze, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Pieprz czerwony poleca się osobom na diecie oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.