Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Promocje
zaprawka SMOKED WHISKY BLACK 25ml
zaprawka SMOKED WHISKY BLACK 25ml
10,29 zł 8,34 zł
szt.
Wiadro plastikowe 10l
Wiadro plastikowe 10l
4,99 zł 4,05 zł
Por suszony 10g
Por suszony 10g
2,59 zł 2,09 zł
SASZETKA
Sito do maszynki nr 22 fi 22
Sito do maszynki nr 22 fi 22
14,99 zł 12,15 zł
szt.
Mata antypoślizgowa 150cm x 30cm
Mata antypoślizgowa 150cm x 30cm
16,79 zł 13,65 zł
szt.
Zaciskarka do zakrętek fi31,5
Zaciskarka do zakrętek fi31,5
51,49 zł 41,91 zł
szt.
Kultura starterowa PG (parmezan)
Kultura starterowa PG (parmezan)
21,59 zł 17,53 zł
szt.
Węglan wapnia 15g
Węglan wapnia 15g
2,79 zł 2,25 zł
szt.
Rękawica przeciwskaleczeniowa
Rękawica przeciwskaleczeniowa
23,09 zł 8,81 zł
szt.
Słód czekoladowy jasny Viking Malt 2,5kg
Słód czekoladowy jasny Viking Malt 2,5kg
12,19 zł 9,91 zł
szt.
zaprawka WHISKY FAMOUS 25ml
zaprawka WHISKY FAMOUS 25ml
10,19 zł 8,30 zł
szt.
Galon ozdobny MALINA 12l
Galon ozdobny MALINA 12l
122,59 zł 99,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kultura starterowa MYE (śmietana, kwaśne mleko, twarożek)

kultury-bakteryjne-do-sera- (zdj. uniwersalne). domowy wyrób serów, praska do sera, zaprawa do wyrobu serów, wyrób sera, akcesoria do sera
  • promocja
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,27 zł 21,99 zł 18.27
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii MYE?

Śmietana,

kwaśne mleko,

twaróg,

twarożek,

ser koryciński,

świeże sery podpuszczkowe

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp. lactis, lactococcus lactis subsp. cremoris, lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis, streptococcus salivarius subsp, thermophilus, leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

Parametry produktu:

Typ Mezofilno-Termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 30 - 37 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium