Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Promocje
Chmiel Iunga 2017 (PL) 50g
Chmiel Iunga 2017 (PL) 50g
3,29 zł 1,65 zł
szt.
Winomierz kapilarny do pomiaru zawartości alkoholi
Winomierz kapilarny do pomiaru zawartości alkoholi
8,79 zł 5,71 zł
szt.
Zaciskarka do zakrętek fi31,5
Zaciskarka do zakrętek fi31,5
51,49 zł 41,91 zł
szt.
Mieszanka do chleba. Chleb graham
Mieszanka do chleba. Chleb graham
8,49 zł 7,22 zł
szt
Sito do maszynki nr 22 fi 16
Sito do maszynki nr 22 fi 16
14,99 zł 12,15 zł
szt.
Chmiel Huell Melon 2017 (G) 100g
Chmiel Huell Melon 2017 (G) 100g
9,19 zł 4,60 zł
szt.
Sito do maszynki nr 22 fi 20
Sito do maszynki nr 22 fi 20
14,99 zł 12,15 zł
szt.
Chmiel Lomik 2017 (PL) 100g
Chmiel Lomik 2017 (PL) 100g
4,19 zł 2,10 zł
szt.
Słód Melanoidynowy Weyermann 500g
Słód Melanoidynowy Weyermann 500g
2,99 zł 2,39 zł
szt.
Mieszanka do chleba. Chleb DAM VITAL
Mieszanka do chleba. Chleb DAM VITAL
10,19 zł 8,66 zł
szt
Mieszanka do chleba. Chleb z orkiszem
Mieszanka do chleba. Chleb z orkiszem
9,29 zł 7,90 zł
szt
Chmiel Goldings 2018 (UK) 50 g.
Chmiel Goldings 2018 (UK) 50 g.
9,59 zł 5,75 zł
SASZETKA

Kultura starterowa MYE (śmietana, kwaśne mleko, twarożek)

kultury-bakteryjne-do-sera- (zdj. uniwersalne). domowy wyrób serów, praska do sera, zaprawa do wyrobu serów, wyrób sera, akcesoria do sera
  • promocja
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,27 zł 21,99 zł 18.27
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii MYE?

Śmietana,

kwaśne mleko,

twaróg,

twarożek,

ser koryciński,

świeże sery podpuszczkowe

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp. lactis, lactococcus lactis subsp. cremoris, lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis, streptococcus salivarius subsp, thermophilus, leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

Szczegóły produktu:

Typ Mezofilno-Termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 30 - 37 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium