Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Promocje
Sito do maszynki nr 32 fi 20
Sito do maszynki nr 32 fi 20
19,49 zł 15,87 zł
szt.
Termometr 2w1 do piekarnika i pieczenia, 30-100°C i 50-300°C
Termometr 2w1 do piekarnika i pieczenia, 30-100°C i 50-300°C
21,29 zł 15,94 zł
szt.
Sito do maszynki nr 22 fi 16
Sito do maszynki nr 22 fi 16
14,99 zł 12,15 zł
szt.
Butelka z korkiem 250ml
Butelka z korkiem 250ml
3,49 zł 2,83 zł
szt.
Słój/Kubek 400ml ze słomką "Fresh"
Słój/Kubek 400ml ze słomką "Fresh"
4,19 zł 3,38 zł
szt
Zarękawnik foliowy
Zarękawnik foliowy
1,16 zł 0,95 zł
szt.
Por suszony 10g
Por suszony 10g
2,59 zł 2,09 zł
SASZETKA
Gips Piwowarski 100g
Gips Piwowarski 100g
8,99 zł 3,59 zł
szt.
Wędzarnia "Profiton standard extra"
Wędzarnia "Profiton standard extra"
999,00 zł 839,65 zł
szt.
Metalowa obrączka na butelkę od wina
Metalowa obrączka na butelkę od wina
1,29 zł 0,99 zł
szt.
Słód żytni Weyermann 200g
Słód żytni Weyermann 200g
1,99 zł 1,00 zł
szt.
Sito do maszynki nr 32 fi 18
Sito do maszynki nr 32 fi 18
19,49 zł 15,87 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kultura starterowa LF (świeży ser, pół-twardy ser)

kultury-bakteryjne-do-lf. domowy wyrób serów, praska do sera, zaprawa do wyrobu serów, wyrób sera, akcesoria do sera
  • promocja
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,91 zł 25,69 zł 20.91
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii L?

Zalecana do serów z formowaniem dziurek; świeży ser i pół-twarde odmiany sera.

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, lactobacillus fermentum

Parametry produktu:

Typ Termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 37 - 40 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium