Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Promocje
Nadziewarka do kiełbasy 7l pionowa HENDI
Nadziewarka do kiełbasy 7l pionowa HENDI
950,29 zł 730,99 zł
szt.
Kapslownica Młotkowa
Kapslownica Młotkowa
20,69 zł 16,81 zł
szt.
Szczotka do grilla
Szczotka do grilla
13,79 zł 11,21 zł
szt.
Sito do maszynki nr 32 fi 20
Sito do maszynki nr 32 fi 20
19,49 zł 15,87 zł
szt.
Gips Piwowarski 20g
Gips Piwowarski 20g
2,99 zł 1,61 zł
szt.
Korkociąg do wina czarny HORNET
Korkociąg do wina czarny HORNET
4,19 zł 3,36 zł
szt.
Słód Karmelowy 200 Soufflet 5kg
Słód Karmelowy 200 Soufflet 5kg
28,39 zł 23,10 zł
szt.
Chmiel Kazbek 2017 (CZ) 100 g.
Chmiel Kazbek 2017 (CZ) 100 g.
9,49 zł 9,43 zł
szt.
Kultura starterowa LF (świeży ser, pół-twardy ser)
Kultura starterowa LF (świeży ser, pół-twardy ser)
25,69 zł 20,91 zł
szt.
Uchwyt plastikowy do balonu/damy 5l
Uchwyt plastikowy do balonu/damy 5l
0,89 zł 0,69 zł
szt.
Słój/Kubek 450ml ze słomką "Color"
Słój/Kubek 450ml ze słomką "Color"
5,29 zł 4,28 zł
szt
Metalowa obrączka na butelkę od wina
Metalowa obrączka na butelkę od wina
1,29 zł 0,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kultura starterowa PG (parmezan)

kultury-bakteryjne-do-sera- (zdj. uniwersalne). domowy wyrób serów, praska do sera, zaprawa do wyrobu serów, wyrób sera, akcesoria do sera
  • promocja
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 17,53 zł 21,59 zł 17.53
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii PG?

parmezan

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Parametry produktu:

Typ Termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 37 - 40 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium