
Forma serowarska okrągła 22x24x9cm na 2000g
Opis
Formy serowarskie mają istotne znaczenie podczas wyrobu domowego sera, bowiem to one nadają mu kształt i umożliwią pozbycie się nadmiaru serwatki. Istotnym aspektem przy wyborze formy serowarskiej jest stosunek powierzchni do objętości sera - ma to największe znaczenie w procesie dojrzewania oraz pielęgnacji.
Wybierając formę serowarską zwróć uwagę:
Na to jaki gatunek sera będziesz robić
tworząc sery miękkie np. pleśniowe musisz pamiętać, że ich powierzchni powinna być jak największa
przy produkcji serów twardych, dojrzewających, powinieneś nadać serom kształt bryły (unikniesz nadmiernego wysuszenia, a sery będą powoli dojrzewać)
Jaki uzyskamy ser z tej formy?
Dzięki formie uzyskamy ser w kształcie półkuli o wadze 2kg
Forma będzie doskonała przy wyborze sera Korycińskiego.
Szczegóły produktu:
Długość | 21,7cm |
Szerokość: | 24,6cm |
Wysokość: | 9,2cm |
Pojemność | 2kg |