Beczka plastikowa biała 20L do kiszenia, fermentacji

Dwa uchwyty zamontowane przy beczce zapewnią Ci wygodne przenoszenie.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Beczka plastikowa biała 30L do kiszenia, fermentacji

Beczka plastikowa ma wielofunkcyjne zastosowanie. Można ją używać do kiszenia kapusty, ogórków, ale można w niej również przeprowadzić fermentację!
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Butelka EMILIA 500ml z pałąkiem na sok, bimber, nalewki

BUTELKA 500ml Z EMILIA jest wyprodukowana z wysokiej jakości szkła.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Butelka na piwo, kwas chlebowy TRADITION 750ml z pałąkiem brązowa

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Butelka na sok 300ml FRUCT

Butelka Fruct będzie idealna na Twoje domowe soki, przeciery, nalewki, ale także na świeże sok
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Butelka na sok Lucida 300ml

Dzięki temu, że butelka ma wysoką szyjkę, będzie się świetnie sprawdzała do przechowywania domowego ketchupu lub przecieru
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Butelka na sok Lucida 500ml

Butelka Lucida będzie idealna na Twoje domowe soki, przeciery, nalewki, ale także na świeże soki.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Chwytak do słoików

Chwytak do słoików jest niezbędny podczas przygotowania domowych przetworów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Chwytak do słoików 2

Chwytak do słoików przydaje się podczas pasteryzacji słoików, dzięki niemu w bezpieczny i prosty sposób chwycisz gorący słoik wypełniony domowymi przetworami, które pasteryzują się w garnku lub piekarniku.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Drylownica do śliwek

Drylownica do śliwek jest niesamowicie wygodnym narzędziem. Jeśli tak jak ja cenisz sobie swój czas, a uwielbiasz robić przetwory to drylownica jest idealna dla Ciebie!
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Drylownica do wiśni i czereśni

Drylownica do śliwek jest niesamowicie wygodnym narzędziem. Jeśli tak jak ja cenisz sobie swój czas, a uwielbiasz robić przetwory to drylownica jest idealna dla Ciebie!
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Dzbanek z miarką 0,5l

Zapewne nie raz spotkałeś się z przepisami, w których musiałeś odmierzyć dokładną ilość płynu.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Dzbanek z miarką 1l

Zapewne nie raz spotkałeś się z przepisami, w których musiałeś odmierzyć dokładną ilość płynu.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek kamionkowy 0,5l bez pokrywy

Idealny na domowy smalec.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek kamionkowy 0,5l z pokrywą

Kamionka jest naturalnym materiałem, dlatego przetwory, które są w niej przygotowywane nie muszą zawierać żadnych konserwantów i środków przyspieszających proces fermentacji.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Garnek kamionkowy 0,8l z pokrywą

Kamionka jest naturalnym materiałem, dlatego przetwory, które są w niej przygotowywane nie muszą zawierać żadnych konserwantów i środków przyspieszających proces fermentacji.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Przetwory
Słoiki na przetwory, butelki na soki i beczki do kiszenia kapusty
Oferujemy słoiki na przetwory i konfitury. Sklep Domowa Spiżarnia posiada bogaty asortyment słoików z zakrętkami, butelek na soki, beczek na kapustę, a także garnki kamionkowe i sokowniki parowe. Domowa Spiżarnia w swojej ofercie posiada szeroki wybór słoików i butelek. Tutaj możesz znaleźć słoiki na przetwory nawet o pojemności 5 litrów i do każdego słoika możesz dobrać indywidualnie wieczko. Nasza spiżarnia posiada szeroki zakres asortymentu butelek do soków od najmniejszej do dużych pojemności.
Domowe przetwory w niektórych domach to tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Konfitury i dżemy produkowane są w domowych zaciszach po sezonie owocowo-warzywnym. Niektóre przetwory powstają jesienią np. wina domowe, kapusta kiszona, soki z owoców późno jesiennych. Czy warto robić domowe przetwory? Zdania są podzielone, my uważamy, że tak i postaramy się podać wam 5 powodów, które świadczą o wyższości domowych przetworów nad gotowymi przetworami, które można kupić w sklepie.
Domowe przetwory, konfitury i dżemy
Kalendarz przetworów podpowiada nam kiedy co przetwarzać. Latem najlepiej udają się przetwory z owoców sezonowych tj. truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, zrobisz z nich dżemy, konfitury, frużeliny, soki, syropy. Z letnich warzyw przygotujesz sałatki do słoika, a także ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka, fasolka, szparagi, brukselka i inne warzywa marynowane. Jesienią warto robić kapustę kiszoną, która ma w sobie bardzo dużo bakterii probiotycznych oraz witamin dających odporność takich jak witamina C. Jesień to także doskonała pora na przetwarzanie pigwy, którą zimą przyjemnie będzie wyjąć z domowej spiżarni, by dodać do herbatki. Jeśli lubisz owce lasu, zbieraj grzyby, w październiku będą najlepsze do zawekowania. Wydaje ci się, że zimą odpoczniesz od domowych przetworów? Nic bardziej mylnego! Już w listopadzie szykuj się na domowe przetwory z dyni, późnych jabłek i gruszek, a także buraka, selera i marchewki. W grudniu zrobisz natomiast przetwory z owoców egzotycznych — pomarańczy, mandarynek, ananasów, mango.
Szczelne słoiki do dżemów i konfitur to podstawa
Aby nasze domowe przetwory były smaczne i szybko się nie zepsuły, należy wybierać najlepsze owoce i warzywa oraz korzystać ze specjalnych akcesoriów do ich produkcji. Pamiętajmy też, że domowe przetwory powinny być przechowywane w szczelnie zamykanych słoikach i butelkach wcześniej dokładnie umytych i pasteryzowanych. Proces pasteryzacji jest bardzo prosty i można go wykonać w warunkach domowych na kilka sposobów. Słoiki i butelki do domowych przetworów można pasteryzować na sucho i mokro. Pasteryzacja na sucho polega na włożeniu pustego słoika do piekarnika nastawionego na 200 stopni, na kilkanaście minut. Pasteryzacja na mokro to pasteryzacja w garnku z wodą. Pasteryzować można, a nawet trzeba także gotowe przetwory. Po zamknięciu słoika z przetworem wkładamy słoik do garnka wypełnionego gorącą wodą i gotujemy 10-20 minut. W ten sposób mamy pewność, że nasze przetwory będą mogły stać poza lodówką dłużej i nie zepsują się. Przetwory, których nie będziemy w żaden sposób pasteryzować lepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy.
Beczki i garnki kamionkowe, czyli wielkie gabaryty!
Beczka do kapusty używane bardzo często w gospodarstwie domowym do kiszenia żywności, ale też wykorzystywane coraz częściej w ogrodnictwie w celach dekoracyjnych. Garnki kamionkowe, czyli naczynie bardzo znane i lubiane w polskiej kuchni. Używane do popularnych kiszonek, czyli ogórków i kapusty. Największą zaletą beczki do kiszenia i garnka kamionkowego to nie ich rozmiar, a możliwość długotrwałego przechowywanie żywności bez użycia dodatkowych środków konserwujących.
Butelki na soki domowe z korkiem
Zawsze marzyłeś o przygotowaniu naturalnego soku ze świeżych owoców, bądź warzyw? Tylko jak je przygotować? Doskonale się sprawdzi do tego nasz nierdzewny sokownik, który zachowa wartość odżywczą Twojego soku. Idealnie do świeżego soku sprawdzi się nasz słoik z kranikiem, z którego bezpośrednio będziesz mógł go nalać. Za każdym razem męczyło Cię usuwanie pestek z owoców świeżych, z komputu, bądź mrożonych? My mamy na to łatwy sposób. Drylownica prosto z Domowej Spiżarni, która ułatwi i przyspieszy Ci pracę.
5 powodów, dla których warto robić domowe przetwory
1. Domowe przetwory są zdrowsze od tych gotowych, kupionych w sklepie. Do domowych przetworów wybieramy przecież najlepsze produkty, często z własnych upraw i działek, wyhodowane bez chemii, bez sztucznych nawozów.
2. Jeśli sama robisz domowe przetwory, to wiesz, co jesz i możesz kontrolować skład wedle własnego uznania. To bardzo ważne nie tylko ze względów smakowych, ale także zdrowotnych. Dla przykładu osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jeść zwykłej konfitury sklepowej, bo zawiera cukier. Można natomiast taką bezcukrową konfiturę samemu przygotować w domu.
3. Domowe przetwory są tańsze od gotowych. Chociaż może się to wydawać nieprawdziwe, łatwo to policzyć. Ile będzie kosztować dobrej jakości dżem? A ile będzie kosztować dżem zrobiony z jabłek z własnego sadu? Odpowiedź nasuwa się sama.
4. Gotowe przetwory są często marnej jakości. Czy wiesz, że do produkcji niektórych przetworów, którymi się zachwycasz, używane są produkty, których sam na pewno nigdy byś nie kupił i nie zjadł? Na przykład niektóre dżemy produkowane są z jabłek najsłabszej jakości, a podkręcenie smaku uzyskuje się poprzez dodanie do nich dużej ilości cukru i sztucznych aromatów.
5. Domowe przetwory mają więcej wartości niż przetwory kupione w sklepie. Dla przykładu kapusta kiszona na sklepowych półkach bardzo często zakwaszana jest octem i nie ma dużo wspólnego z prawdziwą kapustą, którą w prosty sposób ukisisz w domu.