Agar-agar 250g
Opis
Agar-agar 250g
Agar 250G - wegańska żelatyna
Twoje potrawy, desery i galaretki będą miały idealną konsystencję!
Agar to naturalny zastępca żelatyny, pochodzenia roślinnego, o dużo większej mocy działania. Pozyskiwany jest z krasnorostów - morskich wodorostów, nie posiada smaku, ani zapachu. Cieszący się popularnością wśród wegan, pojawił się w Azji tysiące lat temu i królował w kuchni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym (głównie dzięki zerowej wartości energetycznej).
W produktach sklepowych możemy znaleźć go pod nazwą E406.
Agar jest bogatym źródłem:
magnezu (działa uspokajająco, poprawa zdolności zapamiętywania, stabilizuje układ nerwowy, poprawia trawienie),
żelaza (wchodzi w skład białek, transportuje tlen z płuc do tkanek, wspomaga produkcję czerwonych krwinek),
jodu (wspomaga produkcję hormonów tarczycy, wspomaga funkcjonowanie mózgu, nerek i serca),
wapnia (stanowi podstawę kości i zębów, pomaga w krzepnięciu krwi, regeneracji komórek, dba o równowagę organizmu),
sodu (reguluje poziom wody w organizmie, chroniąc nas przed odwodnieniem),
cynku (reguluje pracę trzustki, układu krążenia i wydzielania insuliny, zapobiega powstawaniu żylaków).
Przechowywanie
Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Zastosowanie agaru:
Przed użyciem zalecamy rozpuścić w paru łyżeczkach wody – możemy, ale nie musimy tego robić.
Proporcje: 1 płaską łyżeczkę, na 1 szklankę płynu dzięki temu przygotujesz przepyszne, lśniące galaretki, czy desery.
Po zastosowaniu się do podanych proporcji, podgotuj roztwór przez około 10-20 minut i wstaw do lodówki, w celu zastygnięcia.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | CHINY |
WAGA | 250g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Wartość energetyczna (w 100g) | 172kcal |
Białko ogólem (w 100g) | <0,1g |
Tłuszcz (w 100g) | <0,1g |
Węglowodany (w 100g) | 0,4g |
Błonnik (w 100g) | 86g |
Sól (w 100g) | 0,01g |
Sprawdź również | AGAR-AGAR 1KG, 3713 |