Inulina (z cykorii) 1kg
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Inulina (z cykorii) 1kg
Wiele osób zastanawia się co to jest? Inulina jest wielocukrem należący do grupy fruktanów, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy o prozdrowotnych właściwościach. Naturalnie występuje np. w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego i topinamburu. Inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, w związku z czym pełni funkcję błonnika pokarmowego.
Właściwości inuliny:
charakteryzuje się niską kalorycznością i delikatną słodkością,
ma właściwości strukturotwórcze i żelujące,
zwiększać uczucie sytości,
także zagęszcza i stabilizuje,
może zastępować w produktach spożywczych tłuszcz (obniża to kaloryczność),
hamuje łaknienie,
jest probiotykiemczyli składnikiem żywności, który stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Możliwości zastosowania inuliny:
jest używana w cukiernictwie i ciastkarstwie, także do wytwarzania lukru,
można użyć inuliny jako zagęstnika, np. do zup,
wykorzystuje się ją również w produkcji deserów mlecznych,
można stosować ją jako suplement diety wspomagający odchudzanie.
Ciekawostki:
Jest ok. 10 razy mniej słodka niż cukier, dlatego nie znajduje zastosowania jako samodzielny zamiennik sacharozy w produktach spożywczych i w kuchni.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | BELGIA |
SKŁAD | inulina z cykorii |
WAGA | 1kg |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | INULINA 500G, 3360 |