Drożdże do miodów pitnych
Miód pitny to trunek, o niezwykle długiej tradycji, który nie jest tak popularny jak piwa czy wina, jednak posiada stałe grono miłośników. Ma intensywnie słodki smak, a dodatkowo mocno rozgrzewa. Osoby, które lubią słodkie alkohole jak likiery, z pewnością docenią jego charakterystyczny smak oraz aromat.
Miód pitny był jednym z ulubionych trunków wśród XVI-wiecznej szlachty. Miłośnicy domowych alkoholu cenią sobie wyjątkowy smak tego napoju. Nic więc dziwnego, że można zaobserwować rosnące zainteresowanie domową produkcją miodów pitnych. Dobór odpowiednich drożdży, które przefermentują cukier w alkohol jest kluczowy, aby uzyskać wspaniały smak.
Sprawdzone drożdże do miodów pitnych
Do produkcji miodu pitnego potrzebujesz wysokiej jakości miodu i drożdży. Stosując odpowiednią proporcję składników możesz produkować własne półtoraki, dwójniaki i trojniaki. Miód do miodu pitnego najlepiej kupić bezpośrednio u pszczelarza, a w naszym sklepie możesz zaopatrzyć się w najlepsze drożdże do miodu pitnego.
Jakie drożdże do miodu pitnego wybrać?
Na smak i moc miodu pitnego mają wpływ użyte drożdże. Przy produkcji miodu pitnego, należy pamiętać, że drożdże będą mieć do czynienia z bardzo wysokim stężeniem cukru. Z tego względu powinniśmy dokładnie zapoznać się z opisem, aby dobrać odpowiedni szczep. Miody pitne zazwyczaj zawierają od 9 do 18% alkoholu. Natomiast fermentację przeprowadza się w temperaturze 10-15 stopni.
Drożdże do miodu pitnego – jakie kupić?
Nie wszystkie szczepy drożdży dobrze radzą sobie w wysokich stężeniach cukru. Najlepsze efekty z fermentacji uzyskamy decydując się na dedykowane szlachetne drożdże do miodów pitnych. Jeżeli wejdziesz na forum, poświęcone domowej produkcji tego słodkiego trunku, szybko zauważysz, że w zależności od osoby, każdy poleci inną markę drożdży do miodów pitnych.
Jedni wolą bardzo słodkie i mdłe miody pitne, inni gustują w bardziej wyrazistym i wytrawnym smaku. Wszystko zależy od naszych preferencji. Osoby, które od lat zajmują się domową produkcją miodów pitnych, mają opracowaną własną, spersonalizowaną procedurę produkcji. Często od lat korzystają ze sprawdzonych drożdży do miodu pitnego, a sam miód kupują u sprawdzonego pszczelarza.
Każdy hobbysta, doskonale wie, że produkcja miodu pitnego wymaga przetestowania kilku rozwiązań i nabrania doświadczenia. Jeżeli po raz pierwszy planujesz produkcję własnego trunku, warto podążać za instrukcją według producenta drożdży. Nie zapomnij przetestować kilku odmian szczepów, aby wybrać te, które Tobie najbardziej odpowiadają.